Néhány könyv a zene világából

Élő koncertek hiányában ajánlunk pár zenei témájú könyvet a Rózsavölgyi és Társa kiadó ünnepi ajánlatából. Jó olvasást!

Birgit Nilsson: La Nilsson – Opera az életem

Birgit Nilsson minden idők egyik legjelentősebb énekesnője volt, olyan művész, amilyen nem sok születik egy évszázadban. Azon kevesek közé tartozik, akikről elmondható, hogy új fejezetet nyitottak az operaéneklés történetében. Szerencsés helyen és időben, ideális körülmények között indult a karrierje: a második világháború utáni Stockholm nemcsak egy kiváló hazai erőkből álló, biztos kézzel vezetett operai együttesnek adott otthont, de számos világhírű vendégkarmester is ellátogatott a svéd fővárosba. Innen indulva Nilsson a világ összes jelentős operaszínpadára eljutott, a korszak legnagyobb Turandotjai, Saloméi és Izoldái között tartották számon. Wagner-énekesnőként főszereplője volt a Bayreuthi Ünnepi Játékok világháború utáni újjászületésének, az "Új Bayreuth" kísérletező időszakának, és részese lett a 20. század egyik legjelentősebb operai hangfelvétel-sorozatának, A nibelung gyűrűje Solti György által vezényelt produkciójának. Az operajátszás-történet egyik aranykorában volt világsztár, olyan korszakban, amelyben - az ő szavaival élve - "kész botránynak" számított, ha egy felvonás végén csak háromszor tapsolták ki a szereplőket a függöny elé.

 

Alan Walker: Fryderyk Chopin

Alan Walker tíz évig munkálkodott monumen-tális és meghatározónak szánt Chopin-életraj-zán. Fáradozásainak gyümölcse minden idők legátfogóbb monográfiája a nagy lengyel zene-szerzőről. A kötet lebilincselő és olvasmányos, egyszersmind tudományos megalapozottságú.

 

 

 

 

 

Ignácz Ádám: A magyar populáriszene története(i)

Ez a tanulmánykötet egy, a magyarországi populáris zene 20. századi történetével foglalkozó könyvsorozat harmadik darabja. A szerzők ezúttal a saját speciális kutatásaikhoz kapcsolódóan azt igyekeztek körüljárni, hogy milyen panelek, mintázatok mentén jönnek létre a populáriszene-történetek; hogy miként működik a hazai populáris zene múltjával kapcsolatos emlékezet; s hogy mi szorul újragondolásra, illetve alkalmazható még ma is a téma kutatását korábban meghatározó paradigmák közül.

 

Dalos Anna – Ozsvárt Viktória (szerk.): Járdányi Pál és kora
Tanulmányok a 20. századi magyar zene történetéből (1920–1966)

Ez a Járdányi Pálról és koráról szóló tanulmány-kötet nemcsak a szakma részére biztosít tu-dományos hitelességű forrásanyagot, hanem a zene- és kultúratörténet iránt érdeklődő nagy-közönség számára is érdekfeszítő olvasmá-nyokat kínál a 20. századi magyar zene történetéről.

 

 

 

 


Frank Tibor: Szalonvilág

A szalonok a politikai és diplomáciai kapcsolat-építésre, irodalmi művek felolvasására, kisebb színházi előadásokra is lehetőséget adtak, de a felső középosztály és az arisztokrácia zenés szórakozásának is a legfontosabb helyszínét jelentették, ám a 20. századra e rétegek is elszoktak a házimuzsikálástól, a szalonélettől.