„Putyin többet tud rólad” - bemutatták Schmideg Ádám első verseskötetét

„Putyin többet tud rólad” - ezzel a provokáló címmel látott napvilágot Schmideg Ádám első verseskötete. A könyvbemutatón két világ találkozott: az informatika és az költészet. Schmideg Ádám napjaink reneszánsz alkotója, irodalom és algoritmusok nem szétválaszthatóak munkásságában. A könyvbemutatón kiderült, hogy a programozás és a versírás miért nem állnak messze egymástól, és arra is fény derült, hogyan kerül Putyin egy verseskötet címébe

Schmideg Ádám első verseskötete több év terméséből válogat, halomnyi színt és hangulatot villantva fel lazán szerkesztett témák mentén. Gyúrós csávóktól entellektüel álmodozókig életutak nyílnak ki, hol mosolyra húzva szánk szélét, hol szívünkbe vágva a kést. Wizzair, Putyin, Lonely Planet és a Patkány Gym jól megférnek egymás mellett.

A könyvbemutatón Schmideg Ádám beszélgetőtársai voltak Mészáros Sándor, a kötet szerkesztője és Kukorelly Endre, József Attila-díjas költő.
-A kötet nagyjából megmutatja, hogyan érzi ma magát egy ember Budapesten. Egyszerre fanyar, szomorú, szép, nevetséges és közben hihetetlenül pofátlan. – mondta el a kötetről Mészáros Sándor szerkesztő. – Manapság egy átlag ember csak kivételes helyzetekben olvas verset, mondjuk, ha szerelmes lesz vagy meghal az édesanyja. Amúgy csak az irodalomrajongók forgatnak versesköteteket.

Nem véletlen hát a feltűnő cím, és alcím választás: „Ja, csak versek”. A könyvbemutatón azonban az is kiderült, hogy az olvasók nem kifejezetten politikai témákra számíthatnak:
-Putyin többet tud rólad, mint a Google vagy a Facebook. Így szól pontosan az a verssor, melyből a cím született. – mondta el a kötet kapcsán a szerző, Schmideg Ádám. - Nem szándékom a politizálás, ha azt értjük alatta, hogy nem osztok meg hőbörgő posztokat a közösségi oldalakon. Ugyanakkor foglalkoztat, hogy mi történik a világban körülöttünk. Azt hiszem, hogy Putyinnak, a Google-nak vagy épp a Facebooknak egyaránt fontos szerepe van most az életünkben, akár tudunk róla, akár nem. Fontos, hogy erről beszéljünk, hogy elgondolkozzunk rajta, mi is történik körülöttünk.

Schmideg Ádám jelenleg szoftvermérnök az Ethereumnál, korábban a Prezinél, ahol a mostani könyvbemutató is zajlott. Az egykori Törökfürdő alapító szerkesztője, az elmúlt években írásai megjelentek többek között a Nappali házban, a Táncrend antológiában és az ÉS-ben.
-Tipikus pesti történetek ezek. A kötet nagy része az elmúlt 4-5 évben, belvárosi kávézókban született. Néztem ki az ablakon és figyeltem az embereket, elképzeltem a sorsukat, a történetüket. Vannak benne valós sztorik is, „lehetett volna” verziók, másoktól hallott tapasztalások. A Patkány Gym edzőterem például csak a fantáziámban létezik, bár ott pontos helye van, a Klauzál tér egyik sarkán. A Cowboy nevű szereplőm tényleg az utcánkban lakott, bár nem így hívták, és létezik a megverselt tűzfal is, bár nem tudom, tényleg vannak-e rajta golyónyomok, vagy csak én képzeltem. Az is valós, hogy a lányommal mindig az Írók boltjánál vártuk a 105-ös buszt, ahogy a paleo puncsos szelet is létezik. Több mint 20 évet éltem a belvárosban, volt miből merítenem…– fűzte hozzá el Schmideg Ádám.

-A politizálás nem egyenlő a pártok közötti acsarkodással. Ha valakinek van véleménye az őt körülvevő világról, és azt leírja, nem elkerülhető, hogy állást foglaljon. - fűzte hozzá Kukorelly Endre.- Ádám kötete amúgy sem törekszik mindenáron a mondanivaló kihangsúlyozására. Inkább egyfajta magasságból szemléli az eseményeket, szinte kedélyességgel nézi a dolgokat. Mosolyogsz ahogy olvasod, elér az iróniája, s közben üt a tartalom.

Schmideg Ádám első verseskötete „Putyin mindent tud – Ja, csak versek” címmel jelent meg a Kalligram gondozásában és már kapható az Írók Boltjában illetve a Libri hálózatában.