Tavaszra várva

A Bookline februári sikerlistájában több olyan alkotást is találhattok, ami valószínűleg még hónapokig az élmezőnyben marad. Továbbra is erősen képviseltetik magukat - szám szerint tizenhárman - az életmód-tanácsadó könyvek, de a tavasz közeledtével helyet követeltek maguknak a szépirodalmi alkotások és a romantikus történetek is.

Ahogy azt már megszokhattuk, ebben a hónapban is Orvos-Tóth Noémi könyvei szerezték meg a

Bookline sikerlistájának első két helyét. A dobogó legfelső fokán a klinikai szakpszichológus új műve, a Szabad akarat áll, amelyben az olvasók a transzgenerációs elmélet mentén vizsgálhatják meg, mi befolyásolhatja párkapcsolataink alakulását, milyen tényezők határozzák meg a pénzhez és sikerhez fűződő viszonyunkat, illetve mi lehet hatással testi-lelki egészségünkre.

 

A sikerlista második helyét a szerző első sikerkönyve, az Örökölt sors szerezte meg. A kötet esettanulmányokon keresztül mutatja be a generációk közt öröklődő családi frusztrációk típusait. Orvos-Tóth Noémi nem csak bemutatja ezeket, de elengedésükhöz is segítséget ad.

 

A Bookline februári sikerlistájának harmadik helyét az Agatha Christie írásaiból összeállított Szerelmi bűnügyek című kötet szerezte meg. A két nagysikerű novellagyűjtemény – az Adventi krimik és a Szentivánéji krimik – után a Helikon Kiadó most olyan Agatha Christie írásokat gyűjtött egybe, melyekben a „krimi koronázatlan királynője” mesterien fonja össze izgalmas szerelmi történeteinek szálait. Ahogy a Szerelmi bűnügyek ismertetőjében is olvashatjuk, „a szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk.”

 

A tavasz egyik előjele, hogy egyre többen keresik az érzelmes történeteket, ezért több szépirodalmi alkotást és romantikus történetet is találunk a legkeresettebb könyvek listáján. A szépirodalmi művek között a legelőkelőbb helyet Grecsó Krisztián Valami népi című novelláskötete szerezte meg. A kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb képviselője legújabb művében az otthontalanság történeteit osztja meg az olvasókkal. Akár a rég- vagy a közelmúltról mesél, akár a jelenről szól, novellái egytől egyig megragadják a könyvek szerelmeseit.

 

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendtek Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek, valamint Billy O’Callaghan Szerelemem, Coney Island című alkotások. Delia Owens első regénye „egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza”, amelyben egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki.

A Szerelmem, Coney Island oldalain egyetlen nap történései tárulnak az olvasók elé: egy férfi és egy nő kapcsolatának talán utolsó napját követhetjük nyomon. A főszereplők saját házasságukat kockára téve több mint két évtizede titokban találkoznak egymással, s ezen a bizonyos napon számot kell vetniük kötelezettségeikkel, vágyaikkal.

Az elmúlt időszakban megjelent romantikus könyvek közül az egyik legnépszerűbb írás Jodi Picoult Bár itt lennél című kötete, amely a februári sikerlista hetedik helyén zárt.

A történet szerint Diana egy gyorsan terjedő vírus miatt egyedül tölti a párjával közösen tervezett nyaralást, azonban a szigetét is eléri a járvány. Diana egyedül marad, az eltöltött idő alatt pedig új szemszögből kezdi látni kapcsolatait, döntéseit, önmagát, és átgondolja addig megtervezett életét. Ugyancsak izgalmas, érzelmes, a szerelem bonyolultságáról szóló írás Colleen Hoover Velünk véget ér, valamint Nicolas Barreau Cseresznyevirágzás című könyve.

 

A Velünk véget ér egy fordulatos mese egy olyan szerelemről, amiért mindkét félnek nagy áldozatokat kell hozni, a Cseresznyvirágzás középpontjában pedig Párizs, a Valentin-nap, továbbá egy, Nicolas Barreau-hoz híven könnyed és izgalmas romantikus történet áll.

 

 

A gyerek- és ifjúsági írások közül sokan keresték a magyar ünnepekhez kapcsolódó történeteket. Ilyen alkotás Takács Viktória Farsangi mese című könyve, aminek segítségével a gyerekek megtudhatják, hogy mit jelent a farsang farka, kik azok az alakoskodók, vagy hogy mivel foglalkozott régen a drótostót, de a mese végére az is kiderül, hogy valóban mágikus erővel bír-e a farsangi fánk.

 

A Farsangi mese mellett, egy másik, magyar ünneppel foglalkozó gyerekkönyv is felkerült a Bookline februári sikerlistájára. Fodor Veronika Talpra, magyar! című kötete nem csak mese, hanem egy igazi szabaduló könyv, melyben az olvasónak március 15-e hőseivel közösen kell kijátszania a birodalom titkosrendőrségét egy rendkívül fontos üzenetet kézbesítése érdekében.

 

Bookline Szívünk rajta

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyv ajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását.  A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Márciusban a választás Ruff Orsolya Volt egy ház című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Szél Dávid pszichológus, tanár, az Apapara című blog szerzője így mutatott be: "A Volt egy ház mesekönyv, emlékezetkönyv, emlékkönyv. Fontos könyv. A 20. század ugyanis nem múlt el nyomtalanul és eseménytelenül, s ezt bizony a mostani kiskamaszoknak is tudniuk kell. Ruff Orsolya regénye szépen, okosan, érzékenyen és érzékletesen mesél el egy megtörtént alapokon nyugvó, fiktív, de teljesen valóságos, izgalmas és rejtélyekben gazdag történetet. Mégpedig úgy, hogy közben nem nyomaszt, nem rémiszt, hanem magával ragad és továbbrepít, hogy a könyvet most olvasók is tudjanak mit mesélni majd a gyerekeiknek, unokáiknak."