10 dolog, amit talán nem is tudtál a Cliffhanger - Függő játszmáról

A Stallone-film, aminek a nyitójelenete népszerűbb, mint maga a sztori.

1. Leküzdeni a félelmet

Ki gondolta volna, de Sylvester Stallonénak tériszonya van. A szerepet kifejezetten azért vállalta el, hogy leküzdje a magasságtól való félelmét.

 

2. Az egymillió dolláros kötéltánc

Abban a jelenetben, amikor Travers (Rex Linn) két repülő közt mászik át kötélen, a kaszkadőr valóban megcsinálta ezt a mutatványt, ami viszont elég költségesnek bizonyult. Mivel Európában ez illegális lett volna, a jelenetet az Egyesült Államokban forgatták,

mindenféle biztonsági felszerelés nélkül.

Nem csoda, hogy Simon Crane egymillió dollárt kért a mutatványért, amit Sylvester Stallone maga fizetett ki neki a saját gázsijából. A jelenet ezzel bekerült a Guinness Rekordok közé mint a legköltségesebb légi mutatvány.

3. Bőregérpara

A denevérbarlangban játszódó jelenetet később fel kellett turbózni digitálisan, mivel valódi denevérekkel forgatták, ám sem Janine Turner, sem pedig Sylvester Stallone nem voltak hajlandók az állatok közelébe menni, így az utómunkálatok során vizuális effektusként kerültek oda a bőregerek.

 

4. Súlyos összegek

A filmben említett denveri pénzverde, ahonnan Qualen (John Lithgow) és társai ellopják a pénzt, valójában csak érméket készít, papírpénzt nem. Ebben a formában 100 millió dollár 2500 tonnát nyomna.

5. Más bőrében a gonosz

A film főgonoszát, Eric Qualent John Lithgow játssza, de

eredetileg Christopher Walken alakította volna,

viszont máig tisztázatlan okokból kimaradt a produkcióból.


6. Valószerűtlen technikák

A legtöbb kritika a filmben bemutatott sziklamászási technikát érte, mivel az jóval egyszerűbben mutatja be annak mechanizmusát, mint amilyen a valóságban. A szereplők egy csavarpisztolyból lövik ki azt a cuccot, ami beleakad a sziklába, megspórolva ezzel az ékek beverését, ami sokkal biztonságosabb, nem mellesleg valószerű. De a filmben látható atletikus mozdulatokat is fel szokták hozni, ami teljesen felesleges a sziklamászásban, de kétségtelenül látványossá teszi a jeleneteket.

7. Nem egy randiszakma

A Cliffhanger forgatása közben Stallone keze teljesen kiszáradt a sok mászástól. A sziklamászók szappannal és vízzel szoktak kezet mosni, hogy ez ne történjen meg, ám a színésznek ezt senki se mondta el. A modellek, akikkel akkoriban randizott, nem igazán rajongtak azért, ha hozzájuk ért a durva, bőrkeményedéses kezével.


8. Helló, Rambo!

A barlangban zajló akciójelenet során Kynette (Leon) elővesz egy fogazott kést, ami a Rambóban látható ikonikus fegyverre emlékeztet. Talán nem véletlenül, mivel abban is Sylvester Stallone játszotta a főszerepet.

9. Jöhet a folytatás?

Már 1994-ben elkezdték fejleszteni a film folytatását Cliffhanger 2: The Dam címmel. Ebben Gabe Walker (Sylvester Stallone) egy terrorista csoporttal kerülne összetűzésbe a Hoover-gátnál. Bár Stallone 2015-ben is beszélt arról, hogy érdekelné a folytatás, ebből mindmáig nem lett semmi.


10. A paródia

Az Ace Ventura 2. - Hív a természet elején Jim Carrey egy mosómedvét igyekszik megmenteni a hegyek között. A jelenet egy az egyben a Cliffhanger nyitányát idézi, tulajdonképp annak paródiája.

 


(via IMDb, Screen Rant, Moviefone)