10 érdekesség a 75 éves Sylvester Stallonéról

Tudtátok, hogy jellegzetes beszédét egy orvosi műhiba okozta? Vagy hogy oroszlánketreceket takarított? Egyéb érdekességeket is összeszedtünk a szülinapos Stallone életéről.

Jellegzetes beszédét egy orvosi műhiba okozta

Humoristáknál is rendszeres élcelődés tárgya Stallone jellegzetes szája, illetve dörmögő, kásás beszéde. Ennek oka a szülészorvos nemtörődömsége: Sly születésekor az orvos fogót használt, amitől megsérültek az újszülött idegpályái: az ajkai, az álla és a nyelve részben lebénult. Ajkai miatt Sylviának csúfolták később, többen gyengeelméjűnek hitték. A magába zárkózott, alacsony önértékelésű fiú nekidurálta magát, hogy csakazértis bizonyítani fog.

Forrás: Hulton Deutsch/Getty Images

 

Svájcban tanult, majd oroszlánketreceket takarított

Habár kamaszkori zűrjei miatt több iskolából is kirúgták, a középiskolát Philadelphiában sikerült befejeznie, majd sportösztöndíjjal Svájcban tanulhatott tovább, a leysini American College of Switzerland hallgatója lett. Itt tornatanárként és kollégiumi kidobóként dolgozott, továbbá hamburgert is árult az egyetemen. Ekkor kezdett érdeklődni a színészet és az írás iránt. Amerikába visszatérve a miami egyetemen folytatta tanulmányait, majd New Yorkba költözött, abban a reményben, hogy betörhet a szórakoztatóiparba. Míg meghallgatásokra járt, jegyszedő volt és oroszlánketreceket tisztított az állatkertben. A moziból azért rúgták ki, mert egyszer épp a tulajdonosnak akart feketén jegyet eladni.

 

Stallone anyja... seggekből jósolt

Szülei még Stallone gyerekkorában elváltak. Apja, az olasz fodrász, Frank Stallone hirtelen haragú, keménykezű ember volt, aki nem átallotta ököllel verni a fiát. Az a bizonyos fiú egyébként megérte a pénzét: egy ízben egy vascsővel vadászott legyekre apja új kocsijának motorháztetején. Táncosnő anyját, Jackie Stallonét a fia félig franciának, félig marslakónak nevezte – a hóbortos nő többek között nagyon érdeklődött a rumpológia iránt, aminek tudományával a tenyér vagy kávézacc helyett farpofákból próbálják kiolvasni az ember személyiségjegyeit és a jövőjét.

Jelenet az Édenkert a sikátorban című filmből
Forrás: Photoshot/Getty Images

 

 

Forgatott egy pornófilmet

Miközben küzdött színészi szereplésért, Stallone-t rábeszélték, hogy megjelenjen a Party at Kitty and Stud’s-ban, egy 1970-es softcore felnőtt filmben, amely nem volt annyira egyértelmű, mint a korszak egyéb nemi jellemzői, de mégis megkövetelte, hogy Stallone meztelenül jelenjen meg. Míg kezdetben tétovázott a szerep elvállalása miatt, Stallone akkoriban egy buszmegállóban aludt. Két napos munkáért felvette a 200 dollárt. A Rocky 1976-os sikerét követően a film producerei kamatoztatták a már értékes filmfelvételeiket, és újból kiadták Az olasz mén címmel. 2010-ben a film 35 mm-es negatívját és annak világszerte érvényes jogait elárverezték az eBay-en 412 100 dollárért.

 

Írt egy regényt

1978-as Édenkert a sikátorban című című filmjének történetét előbb regényként írta meg, és a már kész művéből írta meg a forgatókönyvet. A film bemutatójakor a regényt is kiadták. Az Édenkert a sikátorban volt az első rendezése.

 

Utálta a Rambo rajzfilmsorozatot

Meglepő, mert a filmekről nem épp az jutna normális ember eszébe, hogy kiváló rajzfilm-alapanyag, de a nyolcvanas évek közepén készült egy mindössze egy évadot megélt rajzfilmsorozat, kifejezetten gyerekeknek, a G.I.Joe mintájára, és a kor szokásának megfelelően akciójátékok is készültek hozzá (azaz a rajzfilm épp a játékokat hivatott reklámozni). Stallone utálta, hogy a megkínzott vietnámi veterán alakjából akciófigurát csinálnak, és persze jócskán lebutítják, de nem tehetett semmit, a karakter jogai nem nála voltak.

 

Soha nem tervezte ilyen hosszúnak a Rocky-sorozatot

A Rocky 2. után Stallone minden rész után elmondta, hogy az volt az utolsó, Rocky Balboa története lezárult. Szerencsére folyton meggondolta magát, hiszen egymás után nézve hatalmas élmény a 6+2 film, a leggyengébbnek tartott Rocky 5. is kiváló és logikusan átgondolt fejezete az Olasz Csődör életének. A Creed 2-ben sajnos már jóval haloványabb volt Rocky karaktere, mint illett volna, és sajnálatos, hogy a harmadik részben (elvileg) már nem tér vissza. 

 

Arnold Schwarzenegger a 90-es években elég komolyan megszívatta

A 80-as és a 90-es évek elején Sly és Arnold elég keményen versenyeztek egymással, hogy ki a nagyobb akciósztár, és filmjeikben is oda-odamondogattak egymásnak. Az 1992-es Állj, vagy lő a mamám óriási bukása után Stallone elárulta, hogy csakis azért vállalta el a főszerepet, mert állítólag Schwarzenegger akarta magának a filmet. Kiderült aztán, hogy az egész csak egy szívatás volt, mert esze ágában sem volt játszani a filmben. Ügyes! 

Forrás: LGI Stock/Getty Images

 

 

Ő játszhatta volna Axel Foley-t a Beverly Hills-i zsaruban

De nem akart vígjátékban szerepelni, és alaposan átírta a forgatókönyvet. A történet brutalitását később a Ryan közlegény megmentésének elejéhez, a normandiai partraszállás jelenetéhez hasonlította, és volt benne egy olyan rész, amiben egy Lamborghinivel rohan egy száguldó vonat felé – és vajon melyikük tér ki a másik elől? Tekintve, hogy Stallone több ötletét felhasználta a Cobrában, okkal sejtjük, hogy nem az autó...

 

A Rocky 2-ben saját újszölött fiát látjuk Rocky fiaként

A Rocky 5-ben a tragikusan fiatalon, mindössze 36 évesen, szívrohamban elhunyt Sage Stallone játssza Rocky Balboa Jr.-t, a sorozat második részében Stallone legidősebb fia,  Seargeoh Stallone "alakítja" az újszülött kisfiút. Seargeoh autizmus-spektrumzavarral született, és a robot, amit a Rocky 4-ben a címszereplő Paulie-nak ad születésnapjára, a valóságban a fiúnak készült, hogy segítsen a kezelésében. Egyébként Stallone nem csak a gyerekeit, hanem kedves állatait is szerepeltette a filmekben: kutyája, Butkus a sajátja volt, a Cuff és Link nevű két teknőst pedig megtartotta a Rocky forgatása után. Azóta is vígan élnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sly Stallone (@officialslystallone) által megosztott bejegyzés

 

(Forrás: Mentalfloss)