12 dolog, amit nem tudtál a Kelly hőseiről

Összeszedtünk néhány érdekességet a legvagányabb második világháborús amerikai filmklasszikusról.

1. A filmet Jugoszláviában forgatták.Ennek két fontos oka volt: egyrészt az ott korábban bemutatott filmekből származó bevételeket nem lehetett kivinni az országból, viszont a produkció finanszírozására felhasználhatták, másrészt 1969-ben Jugoszlávia azon kevés országok közé tartozott, aminek hadserege még mindig működőképes második világháborús gépesített felszereléssel rendelkezett, sok amerikai Sherman tankjuk is volt. Ez jelentősen leegyszerűsítette a logisztikát, no meg sokkal olcsóbb is volt, mintha máshonnan kellett volna szállítani a felszerelést.

2. A három Tigris harckocsi azonban a szovjet hadsereg átalakított T-34-esei voltak. A jugoszláv szakemberek igen gondosan dolgoztak, mert a legtöbb korabeli második világháborús filmben nem nagyon foglalkoztak a hitelességgel: minimális átalakításokat végeztek mást harckocsitípusokon, vagy egyszerűen csak átfestették azokat.

3. A Csodabogarat játszó Donald Sutherland súlyosan megbetegedett a jugoszláviai forgatáson. Felesége kapott egy táviratot, amelyben közölték vele, hogy azonnal menjen, de figyelmeztették, hogy valószínűleg már halott lesz, mire megérkezik.

4. Sutherland akkori feleségéhez egy másik történet is kapcsolódik: Eastwood közölte a színésszel, hogy a forgatás ideje közben, Shirley Douglast letartóztatták, mert megpróbált kézigránátot vásárolni egy, a Fekete Párducok szervezetébe beépült FBI-ügynökkel, ráadásul csekkel akart fizetni. Sutherland a későbbiekben gyakran beszélt erről a történetről, megemlítve, hogy amikor Eastwood a csekkről szóló részhez ért, annyira röhögött, hogy térdre esett, és Sutherlandnek kellett felsegíteni. Eastwood ekkor átkarolta Sutherlandet, lekísérte a jugoszláv vidékre néző dombon, és biztosította barátját, hogy teljes mértékben támogatja szorult helyzetében. 

5. Bár nem bevallottan, de a Tigris harckocsi parancsnokát játszó Karl-Otto Alberty mind megjelenésében, mind beszédmódjában paródiája annak a Christian Diestl német hadnagynak, akit Marlon Brando alakított az 1958-as Oroszlánkölykökben.

6. A film elején Bazi Joe egy Michelin útikalauzban keresgél, hogy megtalálja a legjobb szálláshelyet Nancy városában. A normandiai invázió megtervezésekor a törzstisztek aggódtak amiatt, hogy a visszavonuló németek leszedik, illetve megcserélik az útjelző táblákat, megtévesztve a szövetséges csapatokat, így azok az 1939-es Michelin útikönyvet vitték magukkal, hogy annak térképei alapján tájékozódjanak.

7. A Tigrisek lövegtornyának villanymotorjai által keltett zajt később felhasználták A bolygó neve: Halálban a rakodógépek hangjához.

8. Zseniális a jelenet, amelyben Kelly, Bazi Joe és Csodabogár farkasszemet néznek a német Tigris harckocsival. A beállítások, sőt, a zene is a spagettiwesterneket idézi, hiszen Eastwood Sergio Leone Dollár-trilógiájával lett világhírű. A zene is jórészt A Jó, a Rossz és a Csúf főtémájára hajaz.

9. Az MGM stúdió főnöke, James T. Aubrey mintegy húsz percet kivágatott a filmből a mozipremier előtt, sőt, még a címet is megváltoztatta, eredetileg ugyanis The Warriors, azaz Harcosok/katonák volt, később Kelly harcosai/katonái lett belőle, végül a Kelly hősei, ami lássuk be, elég menő és egy ilyen címmel még szebb klasszikussá nemesedni. Clint Eastwood később elmondta, hogy csalódott a játékidő kurtítása miatt (bár így is mintegy két és fél órás), mert sok törölt jelenet nemcsak mélységet adott a karaktereknek, hanem sokkal jobbá is tette a filmet.  Egyebek között az alábbi jeleneteket vágták ki:

  • Miközben éjjel a pajtában Csodabogárra várnak, Kelly és Bazi Joe arról beszélgetnek, mennyire kiábrándultak a háborúból, és hogy miért lett Kelly bűnbak, ami a lefokozásához vezetett.
  • Colt tábornok éppen az ágyban van néhány nővel, amikor hívást kap, hogy Kelly és a többiek áttörték az ellenséges vonalakat.
  • A film egyik reklámjában még mutatták, hogy Kelly egy sebesült német katonát talál a város végső támadása során az egyik romos házban.
  • Kelly, Csodabogár és Bazi Joe egy elhagyott Tigris harckocsin állva vitatják meg a taktikát azt megelőzően, hogy a német tankparancsnokkal beszélgetnek.
  • Amikor Kelly és a szakasz a film végén elhajt, egy csomó katona utánuk kiabál, hogy rossz irányba mennek.

10. Az 1990-es években néhány svéd makettező meg akarta építeni annak a városkának az 1:72-es méretarányú mását, ahol a rablás játszódik. Hogy minél pontosabb legyen a megvalósítás, elutaztak a film forgatásának helyszínére, a mai Horvátország területén fekvő Vižinadába, és repülőgépet béreltek, hogy légi felvételeket készíthessenek a városról. A helyi hatóságok azonban azt hitték, hogy kémek, és letartóztatták őket, de állítólag már néhány óra múlva szabadon engedték a társaságot.

11. Eredetileg egy női szereplő is lett volna a filmben, de a karaktert a forgatás előtt kivették a forgatókönyvből. Ingrid Pittet már le is szerződtették (később a Kémek a sasfészekben játszott együtt Eastwoodal), és elmondása szerint "gyakorlatilag már felkapaszkodott a Jugoszláviába tartó repülőgép fedélzetére", amikor megkapta a hírt, hogy kivágták a szerepét.

12. A film zenei főtémájának (Burning Bridges) kiadták kislemezen egy olyan változatát, amit Eastwood énekel. A B-oldalon a When I Loved Her című dal szerepel, amit Kris Kristofferson írt és szintén Eastwood énekli.

(Forrás: imdb)