30 éves a Beetlejuice

Tim Burton őrült rémmeséje eredetileg horrornak indult, amiben Beetlejuice, a szárnyas démon egy veszett mókus képében megerőszakolta volna a lányt.

Első egész estés filmje, a Pee-Wee nagy kalandja anyagi sikere után Tim Burton megkapta élete nagy lehetőségét a Batman rendezésére. Már javában dolgozott a történeten, de a Warner addig tökölt a forgatás megkezdésével, hogy Burton elkezdett forgatókönyveket olvasgatni. Így került hozzá Michael McDowell Beetlejuice-a.

Az eredeti sztori horror volt, méghozzá egy szárnyas, hüllőszerű Beetlejuice-zal. Nem rémisztgetni akart, hanem gyilkolni, és nem feleségül venni akarta Lydiát (akinek itt volt egy kisebb testvére is), hanem egy veszett mókus képében megerőszakolni. Többszöri átírás során lett a történetből őrült, sötét komédia.

Bármilyen hihetetlen, nagyon nehezen jött össze a szereplőgárda, ugyanis a színészek egyszerűen túl furcsának találták a sztorit. Egyedül Geena Davis vállalta el azonnal, a többi főszereplő legalább egyszer nemet mondott. Michael Keaton menedzserét úgy kellett győzködni, hogy találkozzon Burton-nel. Miután sikerült megegyezni, a rendező személyesen hívta fel Sylvia Sydney-t (ő a folyton bagózó túlvilági hivatalnok - Burton régi rajongója volt, ezért szerette volna nagyon, ha játszik a filmben), hogy könyörögjön neki, végül Catherine O'Harát is sikerült rávenni a szerepre. Alac Baldwin pedig nagyon megbánta, hogy közreműködött a filmben, és a mai napig utálja, Keatonnak viszont egyenesen ez a kedvence a sajátjai közül, noha mindössze jó negyed órányit látható a filmben. Az akkoriban tizenhét éves Winona Ryder mellett Alyssa Milano volt még a fő esélyes Lydia szerepére.

A 15 millió dolláros költségvetésből mindössze egymillió mehetett el a speciális effektekre, de Burton ezt ügyesen kihasználta, mert a trükkökkel is - különösen a stop motion alkalmazásával - bravúrosan idézte meg a régi B-filmek illetve a német expresszionista horrorok hangulatát. Stílusjegyei már a maga teljességében megjelentek a girbegurba fáktól kezdve a borzongatóan bájos temetőkig és még a Karácsonyi lidércnyomás Jack Skellingtonja is felbukkan Beetlejuice körhintakalapja tetején!

Már akkoriban is tervezték és néhány évente a mai napig szóba kerül a folytatás, amelyben Beetlejuice Hawaiion őrültködne, és a rossz ízű trükkjeivel még egy szörfversenyt is megnyerne - Tim Burton szerint ez azért kiváló ötlet, mert a sötét rémmese és Hawaii sehogy sem passzolnak össze. Az elmúlt három évtizedben számtalan forgatókönyvet írtak és újraírtak, és a főszereplők is benne lennének egy újabb kalandban. A legújabb hírek szerint Burton legfrissebb munkája, a Disney élőszereplős Dumbója után tényleg megvalósulhat, pedig valószínűleg mindenki jobban járna, ha inkább nem háborgatnák az agyalágyult szellemet.