Az adventi időszak elengedhetetlen része a süteménysütés – egyedül vagy párban, gyerekkel vagy gyerek nélkül, barátnővel vagy csoportosan. Mi is hozzájárulunk pár recepttel az idei karácsony sikeréhez.
Négy kekszet a 100 keksz, amit szeretsz című könyvből válogattam, amelyet együtt írtunk Segal Viktorral, és a HVG Kiadó adta ki két éve. A plusz egy pedig egy máktorta-recept, amely Földvári Anna, a zene rovat vezetőjének a kedvence.
Speculaas
Igazi karácsonyi ízt és illatot kínál a Speculaas nevű, holland eredetű keksz, amelyet Szent Miklós napján készítettek. (Nem összekeverendő a belga speculoosszal, amely hasonló sütemény.) A leghitelesebb formája a szélmalom volt, de tulajdonképpen szaggathatjuk, amilyenre csak akarjuk. És ki tiltja meg, hogy bármikor együnk belőle? A finomság neve tükröt jelent, és mivel ezt eredetileg egy fából készült formával mintázták, a vésett mintázó tükörképére utal. A fűszereket ne sajnáljuk belőle, mert ezek adják karakteres, kicsit mézeskalácsra emlékeztető ízét.
Hozzávalók 22 darabhoz
FŰSZEREK:
• csipetnyi só és bors
• 2 tk. őrölt fahéj
• 1 tk. őrölt gyömbér
• 1 tk. őrölt kardamom
• 1 tk. őrölt szegfűszeg
• 1⁄4 tk. őrölt szerecsendió
• 1⁄2 tk. szegfűbors
• 1⁄2 tk. őrölt
koriandermag
A TÉSZTÁHOZ
• 120 g puha vaj
• 100 g barna cukor
• 1⁄2 narancs leve
• 1⁄2 ek. szódabikarbóna
• 90 g finomliszt
• 90 g mandulaliszt
ELKÉSZÍTÉS
1 Összekeverjük a fűszereket.
2 A tésztához a vajat a cukorral tálban habosítjuk, hozzáadjuk a narancslevet, a szódabikarbónát, a kétféle lisztet és 3 bátor evőkanállal a fűszerből, majd alaposan elkeverjük. Ha túl kemény a tészta, rakhatunk még bele narancslevet. A masszát a hűtőbe tesszük egy órára.
3 Tizenöt perccel sütés előtt előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra.
4 A tésztát ½ centi vastagra nyújtjuk, és különböző mintákat szaggatunk belőle.
5 Sütőpapírral bélelt tepsikben 25-30 percig sütjük, amíg elkezd barnulni. Félidőben 180 fokkal elfordítjuk a tepsit.
6 Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Earl Grey keksz
Az ötórai tea elengedhetetlen kelléke az angoloknál a keksz. Ezt a fajta fekete teát a fantasztikusan illatos citrus, a bergamott héjából kisajtolt olajjal ízesítik és illatosítják.
2. Earl Grey (Charles Grey) után nevezték el, aki az 1830-as évek brit miniszterelnöke volt. A Twinings cég állítja, ők kreálták ezt a teafajtát a Lordnak 1831-ben, a londoni Strandon lévő üzletükben.
Hozzávalók 10 nagyobb darabhoz
A KEKSZHEZ
• 100 g porcukor
• 230 g vaj
• 1 ek. vaníliapaszta vagy 2 vaníliarúd kikapart magja
• csipetnyi só
• 320 g finomliszt
• 1 tk. Earl Grey tea
(jó minőségű, szálas tea)
A MÁZHOZ
• 100 g fehér csokoládé
• 1 tk. szőlőmagolaj
• 1 tk. Earl Grey tea
ELKÉSZÍTÉS
1 A porcukrot a vajjal konyhai robotgép táljában felhabosítjuk, és hozzáöntjük a vaníliával és sóval elkevert lisztet, valamint a teafüvet. Ha alaposan elkevertük, 6 centi vastag hurkát sodrunk belőle, és a hűtőbe tesszük 2-3 órára.
2 Tizenöt perccel sütés előtt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
3 A kekszhengert karikákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikben kb. 12 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk a tepsiket.
4 Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
4 A mázhoz a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzáadjuk az olajat és a teafüvet, és ha felolvadt, alaposan elkeverjük, majd a tészta tetejére kenjük. Hagyjuk a rácson dermedni a csokoládémázat.
Háromszor is csoki
Minden falatban más és más íz érvényesül. Szendvicskeksz-alaphoz is használható, egy gombóc sós pisztácia vagy sós karamellafagyival kiegészítve. Ehhez a kekszhez nem kell sok fűszer, csak vanília és só, ezzel is a csokoládé ízét erősítjük. A barna cukor pedig isteni karamellás ízt ad a csokoládés keksznek.
Hozzávalók 18-20 darabhoz
• 120 g vaj
• 120 g barna cukor
• 1 nagy tojás
• 1 vaníliarúd kikapart magja
• 120 g tejcsokoládé, gőz felett felolvasztva
• 150 g finomliszt
• 1 tk. sütőpor
• 1 ek. kakaópor
• 2 csipetnyi só
• 120 g fehér csokoládé apróra darabolva, vagy csokoládécsipsz
• 120 g étcsokoládé durvára darabolva
Tetejére: többféle csokidarabka vagy -csipsz
ELKÉSZÍTÉS
1 A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
2 Robotgéppel habosra verjük a vajat és a cukrot kb. 5 perc alatt, de ne ijedjünk meg, ha hosszabb ideig tart. Világos és krémes állagot kell kapnunk.
3 A habos vajhoz és cukorhoz adjuk a tojást és a vanília kikapart magját, majd tovább keverjük. Hozzáöntjük a felolvasztott tejcsokoládét.
4 Egy másik tálba összeszitáljuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és a sót, majd hozzáadjuk mindkét fajta csokoládé darabkáit, óvatosan elkeverjük a nedves keverékben. Nem szükséges pihentetni.
5 Közepes fagyiskanállal golyókat formázunk (kb. 1 evőkanálnyi), és egymástól távol helyezzük el őket a sütőpapírral bélelt tepsikben, mert szétterülnek.
6 A sütési idő 12-14 perc. Félidőben fordítunk a tepsiken.
7 Ha kiszedtük a sütőből, még puha a tészta, de nem folyékony. Nyomkodjunk bele csokoládédarabokat, többfajta csokoládécsipszet.
8 Ezt követően a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Pepparkakor, a svéd keksz (a PORT szerkesztőségének kedvence)
Bár gyömbéres vékony kekszként emlegetik, tulajdonképpen borsos keksz a svéd pepparkakor. Eredetileg ez jóval csípősebb volt, mint manapság – rengeteg fekete borsot szórtak bele. A svédek a pepparkakort ünnepi keksznek kínálják, és karácsonyi dekoráció is készülhet belőle. Kéksajttal is szívesen eszik. Mi házacskának hívjuk a kekszet, és sekély szilikonformába szoktuk nyomkodni. (Mivel a formát bevajazzuk, ez enyhén karamelles bevonatot eredményez.) Ha nincs házikóformánk, akkor nyújtsuk jó vékonyra a tésztát, és késsel vágjunk ki belőle házacskákat (vagy bármilyen formát), mintát is nyomhatunk rá.
Hozzávalók 22 darabhoz
• 100 g puha vaj
• 100 g kristálycukor
• 50 g juharszirup (vagy méz)
• 1 tk. vaníliapaszta vagy 1 vaníliarúd kikapart magja
• 1 tk. őrölt gyömbér
• 1,5 tk. őrölt fahéj
• 1⁄4 tk. őrölt bors
• 1 narancs reszelt héja
• 1 tk. kakaópor
• 1⁄4 tk. szódabikarbóna
• 200 g finomliszt
• csipetnyi só
• 1-2 ek. habtejszín (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
1 A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2 Konyhai robotgép táljában a vajat alaposan elkeverjük a cukorral, a juharsziruppal, a vaníliával, az őrölt gyömbérrel és a fahéjjal, a borssal, a narancs reszelt héjával, valamint a kakaóporral.
3 Egy másik tálban összekeverjük a szódabikarbónát, a lisztet és a sót, majd a vajas-édes-fűszeres keverékbe szitáljuk. Össszegyúrjuk. Ha túl száraz a tészta, akkor 1-2 evőkanál habtejszínnel lágyíthatjuk.
4 A tésztát két gombócra osztjuk. Ha van nem túl mély szilikonformánk (például házikó alakú), kivajazzuk, és nagyon vékonyan belenyomkodjuk a tésztadarabokat. (Sodrófával egyengetjük el a tésztát a formában, hogy sima, egyenletes legyen a hátsó része.) Másik lehetőség, hogy 2 sütőpapír között nyújtjuk kb. 1 mm vékonyra, és késsel vágjuk formára.
5 Ha van szilikonformánk, akkor egyszerűen csak belerakjuk a tepsibe, ha nincs, akkor kibéleljük sütőpapírral, és arra rakjuk a felvágott formákat. 15-20 percig sütjük, félidőben 180 fokot fordítunk a tepsiket. Akkor jó, ha picit megpirult a széle.
6 Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
+1 Gluténmentes máktorta
Mirelle receptje alapján.
HOZZÁVALÓK:
• 40 dkg darált mák
• 30 dkg nádcukor
• 10 egész tojás
• 30 dkg vaj
• 1 csomag sütőpor
• 3 ek rum
• 2 mk őrölt fahéj
• 1 mk őrölt szegfűszeg
• 1 mk őrölt szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS
1 A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a puha vajjal és a cukorral világossárga habbá verjük. A fehérjét külön felverjük, szintén kemény habbá.
2 A felvert sárgájába beleforgatjuk a sütőporral és fűszerekkel elkevert darált mákot, a rumot, majd laza, nagy mozdulatokkal belekeverjük.
3 Végül a fehérjehabot is a tésztához keverjük, amit zsírral kikent, liszttel kiszórt 26 centis formába öntjük, és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. 30 perc után tartsunk tűpróbát, és ha nem ragad rá a tészta, akkor elkészült, ha viszont ragacsos, 5-10 perce toljuk vissza.
Borítás
2 doboz 25 dkg-s mascarpone
10 dkg fehér csoki gőz felett felolvasztva
A mascarponét és az olvasztott csokit habverővel összekeverjük, és megkenjük vele bőségesen a tortát. Díszíthetjük. T9bb napig eláll, nem szárad ki, mert nincs benne liszt.