5 remek Márton-napi program Budapesten és vidéken

Annak lesz csak nehéz dolga, aki nem szeretne libát enni Márton-napon. Szentendrétől Debrecenig mindenfelé válogatott libás finomságokkal és újborokkal csábítanak a programok.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

November 11-12., Szentendre



Hagyományosan Márton napján kóstolták meg először az újbort és vágták le a tömött libákat, és egyúttal ez volt az utolsó nap a negyven napos karácsonyi böjt előtt, emlékeztetnek a Szentendrei Skanzen Márton-napi programjának szervezői. Itt a libaételek mellett családi pincészetek újborait lehet kóstolni, fellép a Magyar Vista Social Club és Herczku Ágnes. Népdalból, néptáncból és gyerekeknek való népi kézműves foglalkozásokból sem lesz hiány, és a Magyar Madártani Egyesület természetbarát játékokkal készül.

 

Márton-napi Libalakoma Egri Borcsillagokkal

November 10-12., Debrecen


“Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”, olvasható a népi hiedelem az esemény plakátján, és a szervezők mindent megtesznek azért, hogy ilyen hibát ne követhessünk el. Idén Debrecen központjában a finom libafalatok mellé remek egri borok járnak. Hogy előkészítsük az ünnepekre a gyomrunkat, kóstolhatunk sült libacombot, ludaskását, libatoros káposztát, libahúsos töltött káposztát, a hagymás libamáj csíkokat, libazúza pörköltet, sőt, libakolbászt, majd desszertnek egy lúdláb szelettel zárhatjuk a sort. A falatozás mellett pedig Eger és Debrecen kulturális életével ismerkedhetünk.

 

Márton-napi Libakorzó és Újbor Ünnep

November 11., Budapest

  

A ludaskása és az újbor mellett egésznapos koncertsorozattal és humoristákkal ünneplik a Márton-napot a Klauzál téren, a belváros közepén. A gyerekbarát eseményen fellép a Bihari táncegyüttes ifjúsági tagozata, Badár Sándor és a Budapest Ragtime Band, lesz közös főzés Serényi Zsolttal, délben Jó ebédhez szól a nóta blokk, bábszínházi előadás és Abba Show Janza Katával és Polyák Lillával.

 

Márton Napi Libaság

November 12., Kecskemét 

Ezen a napon Kecskeméten titokban megdőlhet az országos cukiságrekord, itt helyi ovis csoportok fellépésével ünnepelnek, és a gyerekek által készített Ludas Matyi-s rajzokra lehet majd szavazni. Alkotni helyben is lehet, a kisebbek tökfaragó versenyen vehetnek részt, amin a legviccesebb, a legfélelmetesebb vagy a legkülönlegesebb műveket díjazzák. Lesz bábelőadás, gyerekkoncert, és kutyás bemutató. A Kecskeméti Vadaspark lámák, majmok, tevék és rókák látványetetésével kapcsolódik a programokhoz.

 

Márton napi Borfesztivál a Gellértben

November 9-12., Budapest

  

Ha valaki kicsípné magát, és megadná a módját, akkor a Gellért Hotelben például Széll Tamás és Szulló Szabina Márton-napi fogásait kóstolthatja a Lakosztályétteremben. Előtte a nulladik napon egy kisebb sörfesztivállal indítanak, hogy később százféle borral és minőségi pálinkával folytassák a sort.