6 kihagyhatatlan program a Design Héten

Készíthetsz saját dizájnos cementlapot, vagy gyúrhatsz magyar tervezésű eszközökön, és nem mellesleg megtudhatod, merre tart mostanában a nemzetközi dizájn élvonala. Az október 6-án kezdődő Design Hét programjai nemcsak a fővárosiaknak mennek házhoz, idén eggyel több vidéki helyszínen szerveznek eseményeket.

 Nyitott stúdiók

 

A város legmenőbb műhelyei és stúdiói nyílnak meg, hogy megismerkedhess a projektjeikkel és az alkotóikkal. Bepillanthatsz a többek között 3D nyomtatással, lézervágással, CNC marással foglalkozó FabLab életébe, benézhetsz a HelloWoodhoz vagy az Iamart Cementlap Manufaktúrába, ahol a saját, egyedi cementlapodat is elkészítheted.

  

Design Hét vidéken is

 

Budapest mellett idén már Győrben, Pécsett és Sopronban is szerveznek eseményeket a Design Hét alatt. Győrben például helyi tervezők munkáiból nyílik kiállítás, miközben városi túrákon ismerkedhetünk dizájnszempontból fontos épületekkel és egyéb izgalmas részletekkel.

 

100 év lengyel dizájn

 

A Budapesti Történeti Múzeumban 100 év lengyel dizájnját mutatják be száz tárgyon és 35 illusztrátor erre az alkalomra készült munkáján keresztül. Sokféle szépséget felvonultatnak itt, a bútorok, az üveg és a porcelán mellett betűtípusok, logók, gyermekjátékok, mozdony, vitorlázó repülőgép, robogó, de még a legfinomabb lengyel csemege, a Ptasie mleczko is megjelenik.

 

40X40

 

Az egyik legnevesebb nemzetközi dizájndíj, az A’ Design Award 2017-es díjazottjait mutatja be a Maform kiállítása, aminek segítségével kicsit feltérképezhetjük az aktuális dizájntrendeket. Összesen 40 díjazott munka látható 40 országból a thaiföldi tollas kávézóasztaltól a magyar moduláris betonlapokig.

 

Boldog dánok

 

Aki követi a lakberendezési trendeket, az az utóbbi időben lépten-nyomon a hyggéről olvashat, ami a dánok számára a csendet, nyugalmat és otthonosságot testesíti meg. Sokak szerint ennek az életérzésnek is nagy szerepe lehetett abban, hogy Dánia az Egyesült Nemzetek Szervezete által kezdeményezett felmérésben 2016-ban is elnyerte a világ legboldogabb országa címet. Ennek a titkához többek között a Boldog dánok című kiállításon kerülhetünk közelebb.

  

Hard Body Hang tornaóra

 

Ha te is láttál az utóbbi években fura kültéri sporteszközökon gyúró férfiakat és nőket, és szívesen csatlakoznál hozzájuk, akkor az idei dizájntúrák egyikén ezt is megteheted. A magyar fejlesztésű Hard Body Hang sporteszközök különleges technológiával készülnek, és számos sportparkban használják őket világszerte. Alkotói most egyedi bemutatót és edzést tartanak a Petőfi híd lábánál.