7 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Hugh Grantről

A romantikus vígjátékok angol úriembere többször fel akarta adni a színészetet, de aztán mindig szembejött egy visszautasíthatatlan forgatókönyv. A ma 57 éves Hugh Grant legutóbb tavaly tért vissza a számára legtesthezállóbb műfajhoz, hogy Meryl Streep javíthatatlanul romantikus férjét alakítsa. Ezt is és a Négy esküvő, egy temetést is játssza a napokban a tévé.

1. Hugh Grant mindig nagyon visszafogottan nyilatkozott a színészi ambícióiról, mint akinek csak véletlen dobta a gép ezt a pályát, és bármikor képes lenne maga mögött hagyni. Néhány évvel ezelőtt már úgy tekintett magára, mint aki gyakorlatilag visszavonult a filmezéstől. Nem kereste az új szerepeket, és kezdte zárójelbe tenni az életének ezt a részét. Egészen addig, amíg Stephen Frears, a Veszedelmes viszonyok és a Pop, csajok, satöbbi rendezője fel nem ajánlott neki egy szerepet a Florence - A tökéletlen hang című 2016-os romantikus vígjátékban. Ebben Meryl Streep a világ legrosszabb énekesnőjét alakítja, Hugh Grant pedig a férjét, aki a józan ésszel szembemenve támogatja a felesége álmát, hogy ünnepelt énekesnővé válhasson. A filmet a színész születésnapján le is adja az HBO.

2. Viszonylag későn futott be színészként, 34 éves volt, amikor bemutatták a Négy esküvő és egy temetést, ami egy csapásra a romantikus filmek ünnepelt, sármos angoljává tette. Akkor már nagyjából tíz éve játszott filmekben, egészen másféle karaktereket, és éppen készült feladni ezt a pályát. Az első szerepét még az Oxfordi Egyetemen kapta egy egyetemi produkcióban, ami magukról a diákokról szólt, ahogy buliról bulira járnak, és közben egy színielőadást állítanak össze. Ennek némi valóságalapja is lehetett, miután az egyetemen tagja volt a féktelen partijairól elhíresül Piers Gaveston Társaságnak. Ezután kisebb filmes szünet következett, ezalatt többféle területen kipróbálta magát, dolgozott gyepkarbantartóként a Fulham focicsapatánál, és írt szöveget tévés vígjáték-sorozatokhoz és rádióreklámokhoz.

3. Mielőtt belemerült volna a színjátszásba, rögbizett és focizott, emellett tud teniszezni, krikettezni, snookerezni is, de a golf az, amit szenvedélyesen űz. A gyerekkora nyarait pedig Skóciában töltötte a nagyapjánál, akitől megtanult lőni és vadászni. Emellett folyékonyan beszél franciául.

4. Majdnem szerepet kapott a második Harry Potter-filmben, eredetileg rábízták Gilderoy Lockhart szerepét, amit el is fogadott. Csakhogy a kétezres évek elején sokat foglalkoztatott színész volt, ekkor forgatták a Bridget Jones naplóját, az Egy fiúról, a Két hét múlva örökké és az Igazából szerelem című romantikus vígjátékokat, így végül nem fért bele az idejébe. Helyette Kenneth Branagh játszotta el az önimádó, mégis elbűvölő varázslót.

5. Az Igazából szerelem híres táncjelenetét eleinte akkora lelkesedéssel várta, mint egy foghúzást. A forgatás végéig halogatta, aztán mire oda jutottak, hogy elkezdjen táncolni, annyira beindult, hogy nehéz szívvel vágták rövidebbre a remekül sikerült anyagot. Idén márciusban pedig megismételte a táncot egy jótékonysági videó, az Igazából szerelem tíz perces folytatása kedvéért.

6. Hugh Grant bonyolult kapcsolatban áll a sajtóval, miután a bulvárlapok a kilencvenes években hosszan elcsámcsogtak a híressé vált félrelépésén. A 2010-es években ő is kivette a részét az egyik leghírhedtebb angol szenzációhajhász bulvárlap leleplezéséből. Már régóta rebesgették, hogy a News of The World illegális módszerekkel szerez információkat a sztárok és bűnügyi esetek áldozatainak telefonjairól, mikor Hugh Grant megszólaltatta a lap egyik volt munkatársát, aki alátámasztotta, amit már mindenki sejtett. Az igazán nagy botrány csak pár hónappal később tört ki, ami végül a lap végét is jelentette.  

7. Jelenleg újabb közös filmen dolgozik Stephen Frears-szel. Ugyan csak tévéfilmról van szó, de izgalmasan hangzik, ráadásul újra politikust alakít, mégpedig egy Jeremy Thorpe nevű angol képviselőt, akit a felesége meggyilkolásával gyanúsítottak meg a hetvenes évek végén. Bár minden vád alól felmentették, a politikai karrierje véget ért az ügyet kísérő botrány miatt.