7 színész, akit meggyűlöltek egy szerep miatt

Nem mindig jó érzés a népszerűség.

Nagy teljesítmény a meggyőző alakítás, amikor már olyan szinten magáévá teszi a színész a karaktert, hogy olyan, mintha nem is játszana, hanem csak simán magát adná. Ennek azonban van egy hátulütője: a néző hajlamos a fiktív figura jellemvonásait a színész sajátjaként kezelni, és ha az épp egy negatív karaktert játszik, akkor akár egy életre meg is utálhatják őt. Következzen hét színész, aki olyan meggyőzően hozta a negatív figurát, hogy meggyűlölték őt a nézők.

 

Jack Gleeson

Melyik szerep? Joffrey Baratheon a Trónok harcában

Jack Gleeson négy évadon át alakította az HBO fantasy-sorozatában a szadista és hataloméhes Joffrey Baratheont, aki nem csak a Trónok harca, de a televíziótörténet egyik legutáltabb gonosza lett. Tipikusan olyan figura, akit élvezettel lehet utálni, mert minden tette elítélendő, és a nézők nem fogták vissza magukat: Gleeson gyűlölködő leveleket és online üzeneteket kapott, pedig ő csak meggyőzően alakította a karaktert. A dolog vége az lett, miután 2014-ben leforgatták az utolsó epizódot, amiben Gleeson szerepelt, a színész bejelentette a visszavonulását. A Trónok harca regények szerzője, George R. R. Martin így méltatta Gleeson alakítását:

„Teremtett valakit, akit mindenki gyűlöl, akit szeretnek utálni, és ez jelentős színészi teljesítmény. Kicsit bűntudatom van, hogy most abbahagyja a színészkedést.”

Jack Gleesonnak kifejezetten jót tett, hogy távol maradt a színészettől, egy évtizeddel a visszavonulása után azt mondja, hogy már a rajongók sem olyan harciasak, és ha összefut velük az utcán, kedvesen köszöntik.

 

Billy Zane

Melyik szerep? Cal Hockley a Titanicban

James Cameron romantikus katasztrófafilmjében egy első osztályon utazó nő, Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) és egy harmadosztályon utazó fiú, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) közt szerelem szövődik a tragikus sorsú Titanicon. Csakhogy a lánynak vőlegénye van, az arrogáns és nagyképű Cal Hockley, akit Billy Zane tenyérbemászó pontossággal ábrázolt. Olyannyira, hogy a film premierje után a tehetséges színészt elárasztották a gyűlölködő levelek. A film 25. évfordulóján, 2002-ben Zane „kétélű kardként” jellemezte a Titanicot, mivel kiváló szerepajánlatokat kapott utána, de be is skatulyázták a rosszfiú szerepkörbe. Ő viszont nem járt olyan jól, mint Jack Gleeson: még 25 évvel a premier után is van, aki rákiált az utcán.

„Vannak, akik tudják, hogy színész vagyok, és élvezik az alakításom, és vannak, akik azt gondolják, hogy egy született f*szfej vagyok”

– összegezte.

 

Thomas F. Wilson

Melyik szerep? Biff Tannen a Vissza a jövőbe-trilógiában

A kultikus Vissza a jövőbe-trilógia hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet, de nem minden színész örül ennek. Thomas F. Wilson akkor vált ismertté, amikor az első két részben eljátszotta a McFly-család nemezisét, Biff Tannent, a harmadik részben pedig a vadnyugati őst, Buford „Veszett Kutya” Tannent alakította. Olyan remekül hozta az ellenszenves figurát, hogy a nézők megutálták őt – pedig csak a munkáját végezte. Wilson kezdetben vonakodott elvállani a szerepet, mivel gyerekkorában őt is zaklatták, és nem akart egy olyan bántalmazó figurát alakítani, mint amilyen az ő életét is megkeserítette. Végül elvállalta, de alaposan meg is bánta később:

„a közönségben az a kép alakult ki rólam, hogy én vagyok az a fickó, aki gonoszul bánt Michael J. Fox-szal abban a filmben”

– mondta. Előfordult, hogy belekötöttek, cukkolták, hogy persze, „nem is olyan kemény”, mint a filmben. „Persze, hogy nem vagyok olyan kemény, ez csak színjátszás.”

 

William Atherton

Melyik szerep? Walter Peck a Szellemirtókban

A '80-as évek kultikus természetfeletti vígjátékában egy csapat parapszichológus kidolgoz egy módszert a szellemek begyűjtésére New Yorkban. Ám a Környezetvédelmi Hivatal kellemetlenkedő felügyelője, Walter Peck állandóan megnehezíti a dolgukat, mi több, végül az összes kísértetet szabadjára engedi, ami szörnyű következményekkel jár. A Szellemirtók karakterei épp olyan népszerűek lettek, mint maga a film, így William Atherton sem kerülhette el a végzetét. A film DVD-kiadásán hallható audiokommentárban a rendező, Ivan Reitman elmesélte, hogy mikor a film premierje után egy évvel találkoztak, Atherton kifakadt neki:

az utcán állandóan szidalmazták, a rajongók nyilvánosan kiabáltak vele, és nem tudott bemenni úgy egy bárba, hogy valaki ne hívta volna ki verekedni.

Egyszer egy csapat turista kiabálta neki kórusban a buszról, hogy: „F*szfej!”. Szóval komoly gondjai adódtak, ha kimozdult otthonról.

ez is érdekelhet

Nagyszerű színészek, akik emberként megbuktak

Van olyan, hogy színészként valaki elképesztően tehetséges, az egekig emelik, majd szép lassan kiderül, hogy emberként messze nincs ezen a szinten, sőt!

Tovább

 

Tony Goldwyn

Melyik szerep? Carl Bruner a Ghostban

A '90-es évek egyik legszebb romantikus filmjében Patrick Swayze és Demi Moore egy szenvedélyes szerelmes párt alakít, ám a férfit hidegvérrel meggyilkolják. Egy médiumon keresztül a férfi megpróbálja figyelmeztetni a nőt, hogy ő is veszélyben van. Tony Goldwyn alakítja a filmben Sam (Swayze) bizalmasát, ami elsőre igencsak jó szerepnek tűnik, ám mivel ő az, aki végül keresztbe tesz a szerelmeseknek, minden néző megutálta őt. Pedig még Szaturnusz-díjra is jelölték érte.

„Megdöbbentett, hogy az emberek mennyire gyűlölik a karakteremet”

– mondta, és arról is mesélt, hogy a premier után nem voltak hajlandók asztalt adni neki egy étteremben. Amikor mégis kapott, a pincérnő elég bunkón viselkedett vele, és megjegyezte: „Ugye maga is benne van abban a filmben? Tudtam, hogy utálom, csak nem jöttem rá, miért!”

 

Anna Gunn

Melyik szerep? Skyler White a Breaking Badben

De nem csak a filmek, a sorozatok szereplőit is lehet utálni: itt van mindjárt Walter White (Bryan Cranston) felesége, Skyler White a Breaking Badből. Bár Walter volt az, aki a népszerű szériában kémiatanárból drogbáró és gátlástalan gyilkos lett, a rajongók utálatának tárgya mégis Skyler lett. Brutális, hogy mit kellett kiállnia Anna Gunn-nak. Az öt évad alatt a színésznő folyamatosan kapott online fenyegetéseket, és állandóan zaklatták. Végül a nyilvánossághoz folyamodott, és a The New York Timesnak írt egy véleménycikket, melyben részletezte, hogy milyen bánásmódban részesült azért, mert eljátszotta a karaktert.

„Mivel Walter a sorozat főszereplője, természetes, hogy minden hibájának ellenére együttérzünk vele, és drukkolunk neki. Amellett, hogy megijedtem (és lépéseket tettem a biztonságom érdekében), meg is döbbentem: hogyan csaphat át egy karakter iránti gyilkos düh az őt alakító színésznő iránti gyűlöletbe?!”

- áll a cikkben.

 

Malcolm McDowell

Melyik szerep? Tolian Soran a Star Trek: Nemzedékekben

A Mechanikus narancs főszereplőjét akár Kubrick filmje miatt is lehetne utálni, de a nézőkben mégsem az verte ki a biztosítékot. A Star Trek-rajongókkal ugyanis nem ajánlatos ujjat húzni, és ezt Malcolm McDowell a saját bőrén tapasztalta meg, mikor a gonosz Tolian Sorant alakítva halálosan megsebesítette mindenki kedvenc Kirk kapitányát (William Shatner). A rajongók minden keserűségüket és dühüket McDowellre zúdították, amit Kirk halála miatt éreztek. Az egész odáig fajult, hogy két rendőrt rendeltek mellé, akik a testi épségére vigyáztak. A legtöbb fenyegetést online kapta, amire ma már nevetve gondol vissza:

„Az egész egy buta vicc volt, de az internet hajnalán még senki se tudta, mennyire kell komolyan venni.”

 

(via Movieweb)