8 dolog, amit nem tudtál a Bridget Jones filmekről!

Sikerült-e Renée Zellwegernek angollá válna, hogy jön ide Jane Austen, mivel segítsük a tsunami áldozatait és miért nem tett jót Bridget Jones a Chardonnay fogyasztásnak?

Nem is angol!

Mint tudjuk, Renée Zellweger amerikai, így Angliában nagy felzúdulást váltott ki a hír, hogy ő kapta meg a tipikusan brit Bridget Jones naplója főszerepét. Zellweger azonban nagyon keményen megdolgozott, hogy kiérdemelje a stáb bizalmát. Több mint 25 fontot, vagyis majdnem 12 és fél kilót szedett fel, és egy hónapig álnéven dolgozott egy valódi angol könyvkiadónál, hogy tapasztalatokat szerezzen. Az álnéven kívül más akcentust is használt, és a jelek szerint senki sem ismerte fel, még akkor sem, amikor irodai asztalára akkori kedvese, Jim Carrey fotóját – bár emiatt elég furcsán néztek rá. A színésznő egyébként ekkor 32 éves volt, pontosan annyi, mint Bridget a regényben.

Azt hogy ejtik?

Mint tudjuk, Angliában amint az ember kinyitja a száját, rögtön tudni lehet, hová való, milyen iskolába járt, kik a szülei és azt is nagyjából, mennyit keres. Ennél fogva Renée Zellweger rendkívül keményen dolgozott, hogy elsajátítson egy nagyjából semleges brit akcentust, amiben Barbara Berkery segített neki, aki Gwyneth Paltrow-t is felkészítette a Szerelmes Shakespeare-re (1998). Hogy meg is tudja tartani a nagy nehezen megtanult akcentust, a színésznő a forgatási szünetek között sem esett ki a szerepéből, és ezzel a hanghordozással beszélt, ezzel sokakat megtévesztve. Hugh Grant például elmesélte, hogy egészen a forgatást lezáró nagy buliig egyszer sem hallotta Zellweger a saját, amerikai kiejtésével beszélni, amikor is arra figyelt fel, hogy a színésznő „olyan idétlenül” beszél, de hamar kiderült, hogy MINDIG így beszél, ha éppen nem Bridget Jones filmeket forgat.

Íme a lányok!

Íme azon színésznők listája, akik nevét komolyan fontolóra vették a szereplőválogatás során: Patricia Arquette, Rosanna Arquette, Julie Benz, Juliette Binoche, Selma Blair, Cate Blanchett, Saffron Burrows, Helena Bonham Carter, Toni Collette, Cameron Diaz, Amanda Donohoe, Claire Forlani, Rachel Griffiths, Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Alex Kingston, , Sophie Marceau, Catherine McCormack, Janet McTeer, Emily Mortimer, Julia Ormond, Miranda Richardson, Tilda Swinton, Kristin Scott Thomas, Emma Thompson, Emily Watson, Naomi Watts, Rachel Weisz, Olivia Williams, Kate Winslet és Catherine Zeta-Jones. A legviccesebb ötlet azonban Lucy Lawless, vagyis Xena szerepeltetése lett volna Bridget Jonesként – jól elverte volna mindkét udvarlóját.

Colin és Hugh

Mindkét férfi főszereplőt, Colin Firtht és Hugh Grantet is név szerint megemlíti az eredeti Helen Fielding regény – ami nyilván némi fejtörést okozott a megfilmesítés során. Firth neve az Október 24, kedd, Granté pedig az Augusztus 16, szerda bejegyzésnél szerepel, vagyis Firthé volt az elsőbbség, és ez nyilván előrevetít pár dolgot későbbiekre nézve, őt, neki a regény folytatásában, a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!-ben nagyobb szerep is jutott. Bár a film kapcsán a közönség nagy része arra számított, hogy Hugh Grant végre valami egész mást alakít, mint amit szokott, a kedves link alakot, Helen Fielding szerint Daniel Cleaver valójában Grant minden korábbi szerepének az összesűrített változata lett. A közte és Colin Firth közötti verekedést nem koreografálta senki – ilyen az, ha egy nő, Sharon Maguire rendezi a filmet -, csak szóltak nekik, hogy csépeljék egymást, és ettől lett az egész olyan vicces. A két színész között egyébként mindössze egy nap különbség van.

Egy igazi klasszikus!

2007 a rangos The Guardian összeállított egy tízes listát a világirodalom azon XX. századi regényeiből, amelyek a leginkább meghatározóknak bizonyultak történelmünk és kultúrán szempontjából. Ki nem találtad volna, kedves olvasó, de a Helen Fielding 1996-ban megjelent regénye, a Bridget Jones naplója is szerepelt ezen a listán. Olyan rangos címek mellé került a szerintünk ezzel talán kissé túlértékelt könyv, mint Joseph Conradról A sötétség mélyén, F. Scott Fitzgeraldtól A nagy Gatsby, az Anne Frank naplója, vagy J.D. Salingertól a Zabhegyező. A megtiszteltetés egyébként annak is szólhatott, hogy egy sokkal nagyobb klasszikus, Jane Austen Büszkeség és balítéletének modern átiratáról van szó.

Jaj a borfogyasztásnak!

A könyvek és a filmek visszatérő poénja, hogy Bridget Jones szeret inni, és nem veti meg a jó – vagy akár közepes – bort. Csakhogy ezt sokan nem találták olyan viccesnek, például az angol bártulajdonosok. Ők vádolták meg 2008-ben magát Bridget Jonest, hogy a karakter felel személyesen azért, mert a vendéglátóiparban komolyan visszaesett a Chardonnay fogyasztás. Oz Clarke, a Brit-szigetek egyik legnépszerűbb borszakértője szerint a tény, hogy a szabados és sokszor csacska döntéseket hozó szereplő nevét összekapcsolták ezzel a borfajtával, ártott a Chardonnay hírnevének: „Amíg Bridget Jones fel nem bukkant, a chardonnay nagyon, nagyon szexinek számított. Utána már sokan azt mondták, én hozzá sem nyúlok a borosüveghez."

A plakát is jó lesz!

Amikor a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! Thaiföldön játszódó jeleneteit forgatták, a stáb Nai Yang Beachen lakott, Phuket szigetén. Forgatás után gyakran betértek a tengerparti kis szórakozóhelyekre egy sörre vagy koktélra, és a kedvencük a Mama Mia's volt. A 2004-es nagy szökőár az összes kis éttermet elpusztította. A JW Marriott luxusszálloda zongoristája, Stuart Hopkins, aki szintén törzsvendég volt a bárban, megkereste a stábot, és a kérésére fél évvel később egy nagy csomagot küldtek a Mama Mia's tulajdonosának, vigaszként. A feladó Renée Zellweger volt, a csomag pedig a film ajándéktárgyait tartalmazta, pólókat, sapkákat, tolltartókat és egy dedikált plakátot. Némi gyógyszer, tartós élelmiszer és hasonló praktikus dolgok nyilván hasznosabbak lettek volna, de a poszter ma is kint lóg az újjáépített Mama Mia's bár falán.

És az új film?

Az új film, a Bridget Jones babát vár nem Helen Fielding 2013-as könyve, a Bridget Jones: Mad About the Boy, vagyis a harmadik Bridget Jones regény közvetlen feldolgozása", hanem egy külön erre az alkalomra íródott forgatókönyvből készítették, amit Fielding közösen jegyzett David Nicholls-szal. és amihez még Emma Thomson is hozzátette a magáét. Ő egyébként egy kisebb szerepet is kapott a filmben, Bridget szarkasztikus nőgyógyászat alakítja. Az eredeti szereplőgárdából mindenki visszatér, kivéve Hugh Grantet – a film az ő temetésével kezdődik, és megtudjuk, hogy lezuhant a repülógépe, de a holttestét nem találták meg, ami elég sok lehetőséget hagy nyitva. Az új hősszerelmest alakító amerikai Patrick Dempsey-n kívül akad egy új celeb szereplő is ezúttal, Ed Sheeran énekes is kapott egy kisebb jelenetet, hadd próbálja ki magát színészként.