8 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Nigella Lawsonról

58 éves lett az incselkedve főzés nagymestere, minden konyhák istennője, Európa leghíresebb celebszakácsnője. Nigella Lawson csak viszonylag későn, 40 évesen futott be igazán, de mostanra 12 millió szakácskönyvet eladott, és nálunk is egyszerre több műsora fut különböző főzőcsatornákon.

1. Bár ő az egyik leghíresebb celebszakács, valójában nem képzett séf. A pályáját könyvkritikusként kezdte és étteremkritikusként folytatta. Még 26 évesen is irodalmi rovatot szerkesztett, amikor felmondott, hogy szabadúszóként írogasson tovább, majd kiadja az első szakácskönyvét. Ekkor már 38 éves volt, és a könyv óriási siker lett, 300 ezer példányt adtak el belőle. A második könyvével párhuzamosan pedig elindult az első saját főzőműsora. Azóta összesen tizenegy szakácskönyve jelent meg.

2. Szakácskönyvet csak 15 éves korában vett először a kezébe, azóta viszont óriásira nőtt a szakácskönyv-gyűjteménye, nagyjából 5000 kötetes könyvtárat tart. A főzés alapjait pedig az édesanyjától tanulta.

 

3. Az életfilozófiája az, hogy nem érdemes semmit sem túltervezni, mert akkor a célhoz vezető út nem lesz kellemes élmény. Ehelyett szereti mindenbe teljes szívvel belevetni magát.

 

4. Állítólag saját maga kezeli a Twitter fiókját, ahová majdnem minden nap kitesz egy új, saját receptet, és több mint 2,5 millióan követik minden szavát. Nem sokkal kevesebben, egymillióan követik az Instagramon, ahol sorra osztja meg az inspiráló ételfotókat.

5. Angliában óriási rajongótábora van, és nekik köszönhetően komoly befolyással van arra, mi kerül az asztalokra. Amikor karácsony előtt azt mondta a műsorában, hogy az ünnepi ebédhez elengedhetetlen a kacsazsír, akkor hirtelen a duplájára nőtt a kacsazsír iránti kereslet a nagy áruházláncakban. Egy másik évben aszalt szilvát ajánlott a karácsonyi vacsorához, ekkor a szilvát kezdték el őrülten vinni a boltokban.

 

6. Nigella híres arról, hogy nem veti meg a finom falatokat, és inkább a csokit választja a bomba alak helyett. Ehhez képest azért most 58 évesen kivételesen jó formában van, és ügyel is arra, hogy csak módjával falatozzon. Azt állítja, hogy a jó falatokat így sem tagadja meg magától, csak kevesebbet eszik belőlük. Nem híve a mostanában divatos szénhidrátmegvonásnak és a hobbiból követett gluténmentes étrendnek sem. Sőt, nagy szószólója a teljes kiőrlésű gabonáknak és a tönkölybúzának, amiből rizottót szokott készíteni.

7. Az utóbbi időben az egyik kedvenc receptje az édesköményes csirke, amit végtelenül könnyű elkészíteni, és csodás illatokkal teríti be a konyhát. A csirkecombokat egy lezárható tasakba teszi, hozzáadja a feldarabolt édesköményt, egy kis narancslevet, citromlevet, olívaolajat, kis reszelt narancshéjat és mustárt, majd ha az ízek összeértek, egy lapos tepsiben beteszi őket egy órára a sütőbe. Mivel azt vallja, hogy az ételek azért vannak, hogy örömet okozzanak nekünk, az elkészítésük sem lehet stresszes és bonyolult. Az édesköményes csirke ezt tökéletesen hozza.

 

8. Ha kezdő szakácsként nemrég kikészítetted magad a karácsonyi sütés-fűzéssel, akkor Nigellának van egy jótanácsa számodra. Jövőre kezdd azzal, hogy összeírod, miket szeretnél elkészíteni az ünnepek alatt, majd főzz egy csésze teát, és ha megittad, nézd át újra a listát, és húzd ki a felét! Senki sem fog a szívéhez kapni, ha a bejgli mellé nem ehet egy szelet zserbót a halászlé után.