A 40 éves szűz

Amikor a maga első hétvégi 21 millió dollárt meghaladó bevételével egy film, amiben egy felnőtt férfi a reggeli merevedése okán arcon vizeli magát, ezzel csuklóból lenyomja a Ron Howard fémjelezte A remény bajnoka, vagy A sziget című szuperprodukciókat, ott már érdemes elgondolkodni néhány dolgon.

Például azon, hogy lám, de kevés is elég lehet, hogy boldoggá tegyük a fejlett világ polgárait. Gonosz szándékot tükröző tekintetű marslakók évmilliók óta figyelnek minket, s tesztelik a földi kultúránk szakítószilárdságát Britney Spears- és Győzike-bombákkal, de ezek után már nem tartanak semmitől, állítólag jövő csütörtökön kezdődik az invázió.

Andy Stitzer negyven éves, ám még soha a büdös életben nem volt ágyban (Lada hátsó ülésén/nyilvános WC-ben/könyvtár az üzbég klasszicista irodalom nagyjait rejtő, sűrűn látogatott sarkában) nővel (férfival, ill. egyéb élő- vagy élettelen segédeszközzel), magyarul "ez az egész szex dolog", ahogy fogalmaz, eleve kívül esik érdeklődési körén. Bizsereg már az érzés, hogy baromi nehéz lesz erről ízlésesen, vagy legalábbis attól nem fényévekre elrugaszkodva filmet készíteni, és itt-ott azért rezeg is a léc.

Steve Carell címszereplő/író a tévékomédiák megbízható középszert jelentő, s egyébként egyáltalán nem elhanyagolható tetszési indexű műsorainak világában élt s alkotott, s látta isten, hogy ez jó. Ám gyarló az ember, s Bábel-tornya, miszerint nosza, forgassunk filmet egy negyven éves szűz férfiről, meghallgatásra lelt, s így bebocsátást nyert az egész estés mozik fényűző világába. A komikus sikerrel mentette át beszélő dobozból széles vászonra az amerikai közönség előtt már korábban is jól ismert sziporkáit, ráadásul másodvonalbeli tagságuk dacára is lelkes, bizonyítani akaró aktorokat kapott maga mellé.

A három testőr, akik Andy első nagy aktusának igyekeznek megágyazni töretlen kitartással, bár kevesebb szerencsével (ki tudhatta előre, hogy a szőke lány végül mattrészegen lehányja a férfit, a dögös fekete prosti ádámcsutkájánál meg már csak a pénisze nagyobb?), mind jól kitalált figurák: a reménytelen hősszerelmes képében Paul Rudd nevét legkésőbb a Jóbarátok sorozat mellékszerepe óta ismerhetjük, Seth Rogen csípőből hozza a számos jellemkomikumra lehetőséget adó tahó redneck-szerepet, míg Romany Malco a "nagydumás afro" biztos sikert jelentő karakterének gúnyáját ölti magára. Sőt, a Nagy Ő-t egyenesen egy korábbi Oscar-jelölt sztár, Catherine Keener kelti életre. Alapvetően tehát megfelelő alapanyagból gyártott vígjáték született sikamlós poénokkal, s innentől már csak hozzáállás kérdése, hogy eltaknyolunk-e rajta.