A 6. napon

Az "osztrák tölgy" legfrissebb hajtását tulajdonképpen már láttuk. Igaz, nem így és ebben a formában, de a Híradóból mi is ismerjük Dolly-bárány teremtéstörténetét; X-aktás emlékeinkből felderengnek előttünk a klónok; ismerjük a Total Recall- Az emlékmás című film jövőképét, ráadásul Harrison Ford is leckét vehetett abból, hogy Twin Peaks baglyai mellett maguk a Szárnyas fejvadászok sem azok, aminek látszanak. Ezeknek az alkotóelemeknek kiszínezett, felgyorsított és jó beszólásokkal teletűzdelt újrakiadása az "A 6. napon", amely a tudomány veszélyes, kontrollálhatatlan mivoltát helyezi egy ízig-vérig szórakoztató, tipikusan hollywood-i popcornmozi cselekményének középpontjába.

Arnold most éppen egy jól menő helikopteres cégecskét igazgat, ám születésnapján munkából hazaérkezvén szembesülnie kell a ténnyel, hogy valaki, aki megszólalásig hasonlít rá, már el is fújta a tortán a gyertyákat, felpróbálta az ajándékba kapott kötött pulcsit, amit a furgon hátsó ülésén illendően meg is köszönt hetyke kis feleségének. Hősünk azonnal nyomozni kezd, ám a gonosz erők hamarabb keverednek az útjába, mint gondolná. Kiderül, hogy bár az emberi szervek és az állatok klónozása már régen rutinfeladattá degradálódott, az emberek genetikai fénymásolását törvény tiltja. Ennek ellenére egy milliárdos, és az általa szponzorált kutatóorvos már régóta istent játszanak és számtalan embert sokszorosítottak eleddig. Persze most, hogy az akcióhősök legjobbja is látómezejükbe került, már semmi jóra nem számíthatnak...

Roger Spottiswoode rendező filmje nem akar mást, csak két óra, izgalmakkal teli szórakozást kínálni a nézőknek. Azonban a genetika rohamos fejlődését látva a tudományos mellékzöngék sem tűnnek alaptalannak, sőt, az emberi gyarlóságot ismerve már most megjósolható, hogy a moziban felvázolt konfliktusok a nagyon közeli jövőben minden bizonnyal a valóságba is átkerülnek. És akkor majd csak reménykedhetünk abban, hogy jön egy rendíthetetlen Schwarzenegger, aki mindent és mindenkit a helyére tesz. Úgy, ahogy azt a filmvásznon láttuk.