A firkászok mind rohadékok - A Jóban Rosszban újságíróképe

A filmek és sorozatok ritkán keltik az újságírók jó hírét, amikor éppen nem az ő igazságért folytatott harcuk áll a középpontban. Ha mellékszereplőként jelennek meg, általában a meghurcolt főhősre gátlástalanul nyomuló, "az embereknek joguk van tudni" jelmondatot ordibáló bestiák ők, akik mindenáron ki akarják szedni az érintettből, hányszor hált kecskékkel a halott felesége. Mert a tájékoztatás az első.

A Jóban Rosszban című széria e hagyományhoz igazodva két alaptípust vonultat fel: a szemét szenzációhajhászt és a még szemetebb bértollnokot. A Csillagszem és a Csillag Tv alkalmazottainak sajátossága, hogy a tények még akkor sem érdeklik őket, amikor megcáfolhatatlan bizonyítékokat nyomnak az orruk alá. Ha például a főorvos lemegy a kantinba ebédelni, megírják, hogy szexshopban járt, és a rend kedvéért még egy dildót is a kezébe fotoshoppolnak. Deák Ferenc egymondatos „sajtótörvény-javaslatának”, éppen az ellenkezőjére törekszenek, hazudozásukat pedig csak az tudja megfékezni, aki eleget fizet. Csoda, hogy a kisboltban még nem árulnak főszerkesztőt.


Akadtak ugyan kísérletek e kép árnyalására, de úgy tűnik, a producerek végül mindig úgy ítélték meg, hogy a népnek nem kell a pozitív zsurnaliszta. A Csillag Tv eleinte jóindulatúnak ábrázolt riportere ezért változhatott minden magyarázat nélkül boszorkánnyá, és ez lehet az oka Bartos Kata teljes elzüllésének is.


Amikor utóbbi, Kakasy Dóra által megformált karakter először feltűnt Csillagkúton, a botrányok után kajtató, valóságot kiforgató, antipatikus hiéna egy frissített verzióját köszönthettük benne. Emlékezetes akciója volt a Bodolai családról hamis képet festő riport, de nem kímélte Füredit, a jóságos polgármestert sem. Aztán egyszer csak rájött valami, és a pszichopatajelmezt levetve nemes ügyek mellé állt. Először csak rászorulókról tudósított a Csillagszemben, majd állapota odáig romlott, hogy átment oknyomozóba. Alakja történelmi jelentőségűvé emelkedett azzal, hogy olyan szokatlan tüneteket produkált, mint az empátia, értelem és szakmaiság. Mindezt aközben, hogy kollégái serényen dolgoztak a Füredi elleni, bűnözők által pénzelt lejárató kampányon. (Figyelem, ezek olyan elvetemültek, hogy még politikai meggyőződésük sincs! Ahhoz dörgölőznek, aki virítja a lóvét.)

Kata diadalmenete azonban csak addig tarhatott, amíg az alkotók újra meg nem gondolták magukat, és gyorsan ki nem irtottak belőle minden korábbi dicséretes törekvést. Még csak agyi trauma vagy kóma sem kellett ahhoz, hogy minimális átmenettel az aktuális főgonosz sajtófőnöke, babája és legfőbb szövetségese legyen. Mondhatnánk, hogy a szerelem vakította el, de kár illúziókat kergetni. A csillagkúti firkászlélek fekete és jéghideg. Ez most már tény.

Frei Gabriella

http://hogyvolt.blog.hu/tags/tudorok