A gavallér

Végre a moziban is láthatunk bájos mesét, amiből nem szólnak ki felnőttes poénok, csupán egy szívmelengető történet elevenedik meg a vásznon. A Kate DiCamillo díjnyertes könyve alapján készült alkotás nem szokványos animációs film, inkább egy magával ragadó történet gyerekeknek bátorságról és becsületről.

A történet három színhelyen játszódik, az emberek világában Aranyföldén, az egerek falujában Egérföldén és a patkányok alvilágában Patkányföldén. Ennek megfelelően tulajdonképpen három hősünk is van, bár a legfőbb egyértelműen Cincin lovag.

Aranyföldén a leves csodálatos ünnepén végzetes balesetet okoz egy patkány, Luci Feri, melynek következtében a nap nem süt többé, szárazság és reménytelenség sújtja az embereket. Egy szinttel a föld alatt azonban megszületik a fura kisegér, Egérszegi Cincin, apró testtel és hatalmas fülekkel. Minden rendes egér iszkol és fél, csak Cincin nem, hiszen ő lovag, ahogyan szeretett meséiben is olvasta. Ennek köszönhetően száműzik Egérfalváról, találkozik Luci Ferivel, majd szörnyű bonyodalmak után együttes erővel mentik meg a gonosz patkányoktól a királylányt.

A három világban egyszerre játszódó mese mozaikszerűen rakosgatja egymás mellé az egyes hősöket középpontba helyező történetrészeket. Mégse válik zavarossá, szép tiszta rendszerben követik egymást az események. A karakterek gondosan megformáltak mind belsőleg, mind külsőleg.

A látványvilág megálmodásánál az alkotók, Robert Stevenhagen és Sam Fell rendezők, valamint Gary Ross és Allison Thomas producerek a természetes hatásra törekedtek. Nem akartak egy újabb "műanyag világú" animációs szabványfilmet készíteni, inkább a mese klasszikusságát próbálták hangsúlyozni a festményszerűen megtervezett látvánnyal. Kedves és bájos alakok, pompás Aranyföle, helyes egérfalucska és rémisztő alvilág jelenik meg a mozivásznon. Céljuk az volt, hogy a gyerekek fantáziájához igazítsák a megjelenést.