A kém

Van valami nyugtalanító rendszer az elmúlt másfél évtizedben, a hazánkban készülő hollywood-i filmekkel kapcsolatban. Az, hogy többnyire bukták, anyagi és/vagy kritikai szempontból egyaránt. Lásd: Die Hard 5, Ronin, Eragon, stb. Talán a Hellboy 2 kivétel, az jó volt, de azért ő is bukott. És most itt egy újabb. Akció-vígjáték, csak nem sikerül ezt is elrontani.

Susan Cooper (Melissa McCarthy) a CIA ügynöke, de nem terepen. A túlsúlyos középkorú nő, csak ül az alagsorban és bámulja a monitort kitartóan. Ám amikor sztárkém, Bradley Fine (Jude Law) befürdik legutóbbi akciójával, főnöke úgy dönt, rá van szükség, hogy kiköszörülje a csorbát. El kell kapnia az ismert alvilági figura lányát, Raina Boyanovot (Rose Byrne), és megszerezni egy értékes csomagot. Kap felszerelést, segítőket, és indulhat a vadászat. De egy rivális kém, Rick Ford (Jason Statham) is ugyanazt akarja, így sietnie kell.

Minden adott egy jó kémfilmhez. Pontosabban egy kémfilm paródia akció-vígjáték hibridhez. A sztori pontosan olyan sablonos, amilyennek tűnik, de ez szándékos.  Már a nyitójelenetben eligazítanak mindenkit, hogy milyen filmet is láthatunk. Tipikus kémfilmet, ami az akcióra és a humorra helyezi a hangsúlyt. És milyen jól teszi! A bunyók igazodnak az adott jelenethez, hol végtelenül precízek, hol burleszkszerűen esetlenek. A színészek kitesznek magukért és úgy sejtem, hogy a párbeszédek nagyobb része ügyes improvizáció eredménye, ami remekül működik. Ebben a filmben mindenki komikus mellékalak, igazán nagyot Statham alkot, aki gyakorlatilag saját eddigi szerepeit parodizálja, fésületlen humorral, és szűnni nem akaró elszántsággal. De a többiek is kitesznek magukért, nem sok pihenést engedélyeznek a rekeszizmoknak. Igaz, humoruk kellően korhatásos, de ettől csak hitelesebb, lesz. Egy kicsit talán sok az altesti poén, de ennyi még belefér. Minden jelentbe belecsempésztek, valami abszurd, ámde humoros momentumot, hogy egy pillanatig se vegyük komolyan az egészet. McCarthy most megmutatta, hogy lehet rá filmet építeni, egyedül is elbír a feladattal. Persze Paul Fieg-gel ez már a harmadik közös munkájuk, így megvolt a kellő összhang a főszereplő és az író-rendező között.

Végül nem szabad elfeledkeznünk szeretett fővárosunkról sem, ami most többek között saját magát is alakítja, ugyanis a film Budapesten és a Balatonnál (is) játszódik.

Ügyesen összerakott, jó színészeket felvonultató, igen szórakoztató alkotás, ami nem is akar több lenni. A nevetés garantált, akár randifilmnek is elmegy. :)

Az imdb-n 7,2 ponton áll, Az RT indexe pedig, (írd és mond!) 100%. Ez nem semmi!

Szerintem: