A kutyák elvesztek a jelentésben

Érzékeny film a szerelemről, ping-pongról, és egy nagyon rosszul sikerült karácsonyi vacsoráról.

2007-ben Ann-Kristin Reyels elsőfilmes író-rendezőnő a kritikusok díját nyerte a Berlini Filmfesztiválon. Nem műfaji film, tehát aki akcióra vágyik, másik mozira váltson jegyet. Egy igazi szerzői munkáról van szó, tele érzékeny képekkel, átgondolt dramaturgiával és messzire utaló címmel.

A történet egyszerű, a kivitelezés különleges
Lars édesapjával egy vidéki faluban lakik, de idegenek ott, a falu lakói nem igazán beszélnek velük. Az anya elhagyta őket, az apa összeállt az anya nővérével, és Lars beleszeretett a helyi kocsmáros süket lányába. Aztán eljön a karácsony, összegyűlik egy díszes társaság, a kaja szar, mindenki frusztrált, de nagyon erőlködnek azon, hogy jól érezzék magukat.

Summa
Elsőre ijesztőnek tűnhet, a film tartalom-ismertetése: "lassú film, az életről" - hangzik a nézőriasztó mondat. Valóban nem egy akciódús fegyverropogtató mozi, nem is hahotázó karácsonyi vígjáték, de tele van pattanásig feszültséggel, apró és finom humorral, nem bántó, de nyílt társadalomkritikával és rengeteg képérzékeny dramaturgiával. Gondolkodom azon, hogy 6-ra vagy 7-re osztályozzam a filmet. Ami ellene szól, az annyi, hogy valóban van néhány jelenet, amikor leül a ritmus, szóval nagyon álmosan nem érdemes beülni rá. Ugyanakkor sok olyan jelenet van benne, ami igazán különleges és tele van feszütséggel. Ritkán kerül elkészítésre, főleg vászonra, ráadásul Karácsony környékén olyan mozi, amely ilyen erősen bírálja az erőltetett "legyünk együtt és boldogok karácsonykor"-gondolkodást. Mondhatni igazi antikarácsony-film a Vadászkutyák, ahol a legerősebb jelenet a családi vacsora szenteste: ebben a családban tényleg semmi nem úgy néz ki, ahogyan annak lennie kell Hollywood szerint. Mert ez az ünnep a filmben mindenről szól csak a szeretetről nem. A rengeteg közeli felvétel a borról, arcokról, kezekről, reakciókról intim közelségbe hoz minden szereplőt. A felnőttek frusztrációját nagyszerűen ellensúlyozza a két fiatal tiszta szerelme, amely már-már afelé mutat, hogy bárkit képes lenne megváltoztatni. Egyedül a címet nehéz megfejteni. A vadászkutyák azért vannak, hogy segítsék az embert a vadászatban. Lars és süket barátnője vadászkutya álarcban játszanak a befagyott tó jegén egyik lírai jelenetben. Vajon arra utal ez, hogy a két fiatal léte és szerelme képes túllendíteni szüleiket a nehéz időszakon? Vagy ez a megfejtés túl távoli asszociáció?

Kinek ajánljuk?
- Annak, aki szereti a talányos címeket.
- Aki le szeretne lassulni egy kicsit.
- Annak, aki utálja a Karácsonyi-filmeket.

Kinek nem?
- Aki a Karácsonyi filmeket tartja a filmművészet csúcsának.
- Aki csak akciófilmet néz.
- Aki fel akar gyorsulni.


7/10