A legnagyobb sztárok is adakoznak az ukrán menekültek javára

Mila Kunis Ukrajnában született, így nem csoda, hogy segíteni szeretne egykori honfitársainak, de számos további zenész, színész, influenszer és reality sztár csatlakozott hozzá.

A február 24. óta tartó orosz invázió a megtámadott országban egyéb károk mellett több mint 2 millió menekültet eredményezett: jórészt nőket és gyerekeket, akik mindenüket – gyakran családtagjaikat is – hátrahagyva voltak kénytelenek nekivágni a bizonytalannak. Az orosz háborús agresszió híre természetesen a celebvilágba is eljutott, és többen is adakoztak és buzdítanak másokat is adakozásra az ukrajnai krízis érintettjeinek javára.

Mila Kunis (aki az ukrajnai Csernovicban született 1983-ban, majd 1991-ben költözött szüleivel az Egyesült Államokba) férjével, Ashton Kutcherrel együtt március 4-én indított egy GoFundMe-kampányt,

amelyhez ők maguk 3 millió dollárral járultak hozzá, és amihez bárki csatlakozhat adománnyal (a gyűjtés jelenleg több mint 19 millió dollárnál tart).


Gigi Hadid szupermodell a múlt vasárnap jelentette be, hogy a február 28. és március 8. között zajlott Párizsi Divathéten keresett teljes gázsiját felajánlja ukrajnai humanitárius célokra, a New York igazi feleségei című reality sztárja, Bethenny Frankel pedig BStrong nevű segítő programján keresztül már 14 millió dollárt gyűjtött össze az ukrán menekülteknek, akiket egyéb módokon is segített (például 100 ezer, vízzel, élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel és más nélkülözhetetlen holmikkal telerakott kríziscsomagot juttatott el a számukra).

Leonardo DiCaprio eközben (akinek a nagymamája annak idején az ukrajnai Odesszából emigrált nyugatra) a Nemzetközi Visegrádi Alapnak küldött 10 millió dollárt Ukrajna megsegítésére, míg a The Weeknd nevű énekes-dalszerző egy 500 ezer dolláros közvetlen adomány után közelgő turnéja bevételéből is felajánl ugyanennyit a szenvedő ország menekültjeinek. Szintén ennyit adományozott a Blakey Lively – Ryan Reynolds házaspár, akik még február végén azt jelentették be a Twitteren, hogy

megdupláznak minden adományt, amit követőik a UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa) számára küldenek Ukrajna javára, egészen egymillió dolláros végösszegig.


Végül, de nem utolsósorban Kit Harington – olyan más brit sztárokkal együtt, mint Simon Pegg, Hugh Bonneville és David Tennant

videós és rádiós reklámokkal segített összegyűjteni 120 millió dollárt

a Disasters Emergency Committee-nek, egy tizenöt humanitárius alapítványt tömörítő, ezúttal szintén Ukrajnát segítő szervezetnek.


(via Global Citizen)