A Másik Hazatérés

A taoisták szerint az öt elem - a tűz, a víz, a fa, a föld, a fém - az életerő különböző tulajdonságainak a megnyilvánulásai. Ezek az elemek állandó kapcsolatban vannak, ciklikusan adják át egymásnak az energiát. A teremtő, aktív ciklus, úgy tarják: a fa, a tűz, a föld, a fém, a víz, és így tovább, újra. A szabályozó, nyugalmi ciklus energia mozgásának az útja: a fa, a föld, a víz, a tűz, a fém, és így tovább, újra.

A tiszta energia a fában őszinteségben, bátorságban, mértékletességben jelenik meg. A nem tiszta energia titkolózásban, döntési nehézségekben. A fa Sam.

A tiszta energia a tűzben szeretetben, harmóniateremtésben, jóindulatban mutatkozik meg. A nem tiszta energia részvétlenségben, túlzott analizálásban, túlzott kritikában. A tűz Max.

A tiszta energia a földben önállóságként, jó konfliktuskezelésként jut érvényre. A nem tiszta energia gyerekes viselkedésként, kisebbségi érzésként. A föld Joey.

A tiszta energia a fémben az énen való felülemelkedést, emberekhez, eszmékhez való nem kényszerű kapcsolatokat hozza felszínre. A nem tiszta energia a félelmet, a szorongást. A fém Teddy.

A tiszta energia a vízben a tartós, bensőséges emberi kapcsolatokat segíti. A nem tiszta energia a felszínes, titkolózó, félelemmel teli kapcsolatokat. A víz Lenny.

Egyik ciklus sem működik, mindegyik megakad. Bár létező viszonyban áll az apa a fiaival, ők egymással, de Samnek nincs igazi kapcsolata se Joey-val, se Lenny-vel. Mikor Joey hazajön edzésről, és azt mondja: - Egy kicsit megéheztem, Sam "válaszol" - Én is. Ezen kívül semmi. Lenny-vel cseveg a munkájáról, mikor először hazajön. De Lenny-nek a bácsikája teljesen érdektelen, mindössze eszköz az apja bosszantására. És ezután egy szót nem váltanak. Ennek a két fiúnak hiányzik valami, ami, persze az apjuknak is. De Max valahogy fel tudja még idézni a feleségét, és Sam-mel ezért van valamiféle kapcsolata, mert Sam lényegében mindig Jessy-t emlegeti, mégha MacGregor által is. Sam Jessy hiányának a megtestesítője. Mikor a család megszerzi magának Ruth-ot, rá már nincs szükség. A rendszer helyreáll, elindulhatnak a körök. Sam az, aki kiszól még ebből az őrületnek tűnő cselekményből: (mikor elkezdenek üzletelni Ruth-ról - pontosan akkor, mikor Max is már komolyan belemegy a dologba, mondván: - Talán itt tudjuk tartani.) - Ne bolondozz. Badarságokat beszélsz. Három gyereke van. - mondja. Ezután már csak elmondja a MacGregor ügyet, és meghal, vagy inkább megszűnik lenni.

A hiányt pótolja Ruth, ezért rohanja le elemi erővel Lenny, ahogy megjelenik. Ezért Joey. És ezért nyöszörög Max is, aki már rég lemondott arról, hogy még egyszer nőt szeressen, és általa szeretve legyen, hogy még egyszer családja legyen.

Nem lehet nem észrevenni a színészek elképesztő egymásra figyelését, amitől igaziból létrejött a Hazatérés című színdarabot átszőve egy másik előadás.