A maszkos muki

Honnan lehet ismerős ez a furcsa maszk? Hát az Anonymous nemzetközi hacker csoport kapcsán? Nem, mert ők is a 2005-ös V mint vérbosszúból vették...

Az antiutópia, avagy disztópia divatos dolog, hiszen szeretjük sötéten látni a jövőt, és sajnos erre van némi okunk is. Angliában különösen népszerű a műfaj, nyilván a pocsék időjárás, a rossz kaják és a csúnya nők miatt ők másoknál is pesszimistábbak lehetnek – gondoljunk csak Orwellre vagy Huxley-ra, de ha filmről van szó, a nagyszerű Az ember gyermekére vagy a jóval könnyedebb műfajú V mint vérbosszúra. Ahogy azt egy ilyen filmnél megszoktuk, Anglia diktatúrától szenved a nem is olyan távoli jövőben. A tévéből dől a propaganda, a titkosrendőrség pribékjei mindenkit rettegésben tartanak. Evey-t, a fiatal lányt egyik este elkapják az utcán, de egy titokzatos alak, V kiszabadítja.

A férfi a négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli, aki társaival együtt levegőbe akarta röpíteni a parlamentet, hogy az országot megszabadítsa a zsarnokságtól, ám a merénylet meghiúsult, az összeesküvők bitón végezték. Evey apránként megismeri V múltját, amely a férfi bosszúvágyát táplálja, és miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes. James McTeigue az azóta transzneművé lett Wachowski testvérek forgatókönyvéből dolgozott, úgyhogy aki egy kis Mátrix utánérzést vél felfedezni mind a történetben, mind a képi világban, az nem téved sokat. Csakhogy a főszereplő itt nem a titokzatos V – a Mátrix Mr. Smith-e, vagyis Hugo Weaving -, hanem az Evey-t alakító Natalie Portman, aki főleg azért vállalta a szerepet, mert mindig is szeretett volna kopaszon játszani.

Portmant imádjuk, és a helyenként döcögős, akciójeleneteiben viszont nagyon is pörgős V mint vérbosszú főleg miatta élvezhető – a magyar cím pedig csalás, szó sincsen vérbosszúról, a helyes kifejezés az eredeti verzióban is szereplő vendetta. Weaving szerepét egyébként eredetileg James Purefoy kapta, ám ő összeveszett a rendezővel, addig felvett jeleneteit mégis felhasználták, „úgyis maszk van rajta” felkiáltással. Weaving jeleneteit amúgy is utószinkronba kellett küldeni, mert a maszkba épített mikrofonról csak utólag derült ki, hogy nem működik megfelelően.