A semmi és a minden

  • - sam - / PORT.hu

Egyszerűség és letisztultság. Igazi női film férfiakról.

Wilburnek (Jamie Sives) örökösen baja van az élettel, de az életnek is vele. A gyerekkori traumát feldolgozni képtelen fiatalember, ugyanis folytonos öngyilkossági kísérletekbe menekül. Hiába a terápia, a csinos ápolónő, Wilbur nem is akar könnyű eset lenni. Testvére, Harbour (Adrian Rawlins) bármit megtenne, hogy segítsen rajta, de hiába. Minden igyekezete kudarcot vall. Ám mint mindig, most is a NŐ (Shirley Henderson) hozza a feloldást és megoldást.

Lone Scherfig rendezőnő óvatosan nyúl a témához. Nem ítélkezik, nem sajnál, és nem szánakozik. Egy identitásproblémáival küszködő férfi történetén keresztül keres választ arra a kérdésre, melyre Bergman az életét tette fel. Mit lehet kezdeni a semmivel, amikor minden kapaszkodó és remény elveszett. Egzisztencialista kérdéseket boncolgat, ám megijedni senkinek sem kell, rendkívül szórakoztató módon teszi ezt.

Jorgen Johansson, operatőr képei tökéletesen a történetet hivatottak szolgálni. Meleg, barátságos képek jellemzik a filmet, szeretettel vonja körül szereplőit, ahogy az Olasz nyelv kezdőknek című filmben is tette. De a melegségben is ott bujkál a semmi, a XX.-XXI. századi ember legnagyobb problémája. Wilbur magányos. Akkor is, ha emberek veszik körül, sőt akkor még inkább. Céltalanul telnek napjai, öngyilkossági kísérleteit is leginkább saját szórakoztatására követi el. Úgy érzi minden ember az "agyára megy", ezért úgy dönt inkább ő teszi ezt másokkal. Sokszor kiállhatatlan és undok, egészen addig, míg megjelenik életében Alice. A férje újdonsült felesége és a nő előző házasságából származó gyermeke észrevétlen teszik helyre Wilbur életét, aki életében először felelősséget vállal, akinek először életében gondoskodnia kell másokról. Vajon ez az élet értelme???

Lone Scherfig filmje nem tanulságos tanmese, inkább melodrámába hajló szerelmi háromszög. Életszerűség jellemzi és kedves humor, de arra vigyáz, ne ólomsúlyként nehezedjen ránk drámája. A színészi alakítások, az operatőri munka, a rendezés kikezdhetetlen. Egyszerűség, letisztultság jellemzi alkotását. Igazi női film férfiakról.