A sors útjai kifürkészhetőek

  • L. Zs. / PORT.hu

Matt Damon a Zöld zóna zsoldosa és A félszemű rangere után egy feltörekvő, tehetséges politikust alakít a Philip K. Dick történetén alapuló filmben. Partnere az elragadó Emily Blunt, akit legutóbb a Farkasemberben és a Gulliver utazásaiban láthattunk.

Vonzások és választások

David Norris (Matt Damon) sikeres ifjú politikus, mindene a munka és a győzelem. Egy hajszál választja el attól, hogy brooklyni választókörzetében nyerjen, egy meggondolatlan cselekedet miatt azonban elpártol tőle a nép. Végül veszít a szenátori székért folytatott küzdelemben, de nem emiatt lesz sorsfordító számára az a nap. Megismeri Elise-t (Emily Blunt), a bohém és bájos modernbalett-táncosnőt, majd szem elől is veszíti, ám képtelen kiverni a fejéből. Nemsokára azonban útjaik ismét keresztezik egymást, és ekkor már elkéri a lány telefonszámát. Felhívni azonban nem lesz alkalma, egy titokzatos szervezet furcsa ügynökei ugyanis megakadályozzák ebben. Azt is közlik vele, hogy soha nem lehet együtt a lánnyal, mert az ellenkezne a Tervvel… Davidet persze nem olyan fából faragták, hogy ezzel a válasszal megelégedjen.

Isten vagy idegen intelligencia?

[img id=284652 instance=1 align=left img]A forgatókönyvet a rendező, George Nolfi írta Philip K. Dick elbeszélése alapján, akinek műveiből olyan filmek készültek, mint a Szárnyas fejvadász, Az emlékmás és a Különvélemény. Ezekkel szemben a Sorsügynökség esetében nem a sci-fi-elemek dominálnak, hanem a filozofikus és spirituális köntösbe öltöztetett szerelmi történet. Matt Damon és Emily Blunt kettőse önmagában is elismerést érdemel: jól játszanak, működik közöttük a kémia, a néző pedig szurkol nekik.

A Sorsügynökség azonban jóval több egy természetfeletti akadályokkal színezett romantikus mesénél. Olyan kérdéseket feszeget, mint hogy van-e egy mindannyiunk felett álló, és életünk alakulását meghatározó hatalom: Isten, Alkotó, Végtelen Elme, vagy nevezzük bárhogy. És ha létezik ez a számunkra láthatatlan erő, vajon mennyiben befolyásolja a sorsunkat: van-e szabad akarat, vagy amit mi annak hiszünk, az csupán látszólagos, és valójában elrendelt terv szerint alakul életünk minden fontos mozzanata? Ki ne gondolkodott volna el ezen, amikor mindent megtett, hogy valami sikerüljön, mégis kudarcot vallott, vagy amikor ki akart lépni egy élethelyzetből, ám valami mindig meggátolta ebben.

Dick szerint a világ

A Sorsügynökség tehát érdekes, mindnyájunkat közvetlenül érintő, fajsúlyos kérdésekkel foglalkozik könnyed, szórakoztató stílusban. Együtt van az eszmei mondanivaló, a magával ragadó szerelmi szál, az izgalmas üldözési jelenetek és az esztétikus képi világ. Kár, hogy egyes megoldások mosolyt csalnak az arcunkra, és nem jó értelemben. Ilyen például a sorsügynökök kalapja, ami nélkül még ők sem tudják kinyitni a titkos ajtókat, ám ha kölcsönadják a fejfedőt, akár egy halandó előtt is feltárulnak a szigorúan őrzött kapuk. Az ilyesmi kizökkenti az embert abból az állapotból, amikor úgy érzi: igen, akár így is működhet a világ...

Kinek ajánljuk?
- Akik fogékonyak rá, hogy világunk nem csak kézzel fogható és szemmel látható rétegekből áll.
- Elragadó szerelmi történetek kedvelőinek.
- Fatalistáknak.

Kinek nem?
- Materialistáknak.
- Akik hisznek a véletlenekben.
- Vallási fundamentalistáknak.

7,5/10