A szelíd gyilkológép - Liam Neeson

Adott egy végtelenségig szimpatikus színész, tele jó filmekkel, aztán valami elpattant, és Hollywood Terminátort csinált belőle. De ne rohanjunk előre, nézzük ki is ő.

A színész 1952-ben Észak-Írországban, William John Neesonként látta meg a napvilágot egy négygyermekes családban. A középiskola után a belfasti Queen’s egyetemre járt, és, amit ha elvégzett volna, akkor most fizikusként tengetné életét. Szerencsére unta a tanulást és inkább elment dolgozni a Guinness gyárba, de az se bizonyult jó döntésnek, mert a targoncásoknak se csupa móka az élet. Már ekkoriban érdekelte a színészkedés, egy helyi színház tagja lett, ahol egész komoly szerepeket kapott, majd jöttek a filmes felkérések. Szerepelt a legendás Excaliburban, majd több filmben játszott kisebb szerepeket, mint a Támadás a Krull bolygó ellen, vagy a Bounty. 1985-ben megkapta az első főszerepét, amiben egy hivatását megkérdőjelező papot játszik.

A nagy áttörés 1990-ben jött, mikor Sam Raimi rendező rábízta a Darkman című mozijának a főszerepét. Annak ellenére, hogy az alkotás szakmai és közönségsikert is aratott, Liam inkább a Broadway-t választotta. A következő nagy alakítás Spielberg nevéhez fűződik, ugyanis 1993-ban elkészült a Schindler listája, ami már egyértelműen világsiker és a legjobb mellékszereplő kategóriában Oscar jelölést hozott neki. Érdekesség, hogy Spielberg, a film miatt hízókúrára fogta Neesont, de a színész egyszerűen nem tudott plusz kilókat magára szedni, így karcsún játszotta el a címszerepet. A film hét Oscar díjjal lett gazdagabb, így egy csapásra keresett sztár lett Hollywoodban. Jött a Nell, a remetelány Jodie Fosterrel, a Walter Scott regényéből készült Rob Roy, majd az ír hazafiról szóló Michael Collins.

1999-ben megint beletenyerelt a jóba, ugyanis George Lucas szereplőket keresett az új Star Wars filmekhez és Neeson megkapta a tapasztalt jedi mester, Qui-Gon Jinn szerepét. A Baljós árnyak vegyes fogadtatást kapott, de a közönség és a kritika egyöntetűen elismerte Neeson kiváló játékát. Újabb nagy sikerek következtek, Harrison Forddal az Atomcsapda, Scorsese rendezésében a New York bandái és egy legendás romantikus film az Igazából szerelem. 2005-ben az új Batman trilógia első részében kap komoly szerepet és innen valami megváltozik.

1560742008-ban elkészül a Taken (Elrabolva) első része, ami új lökést ad a pályájának. Az eddig zömmel szeretnivaló, vagy romantikus karaktereket alakító Neesonból, igazi gyilkológépet csinál Pierre Morel rendező és Luc Besson író/producer. A film faék egyszerűsége ellenére világsiker lesz, amit máig két rész követett. De ezzel Neeson nem állt le az akcióhős karakterrel. Megkapja a Szupercsapat Hannibáljának szerepét, majd jön az Ismereten férfi, a Fehér pokol, a Non-Stop, a Sírok között, majd az Éjszakai hajsza, ami mind siker a maga nemében.
Bár a színész már 63 éves, de nem sokat pihen. Legalább három filmje jelenik meg jövőre, és több más projektben is szerepel a rajongói legnagyobb örömére, mi meg kíváncsian várjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogat még számunkra.

A következő három nap, VOX, Okt. 22 (csütörtök), 20.15