A szőrös nyoszolyólány esete

  • TóCsa / PORT.hu

Az esküvő és a romantikus komédia keresztezését már valamikor az ősidőkben megkezdték. Vajon 2008-ban elég-e a sikerhez egy plakáton hófehér menyasszonyi ruhában mosolygó széplány és egy öltönyös szépfiú? Ha Amerikában nem is, nálunk biztosan, hiszen abban az országban élünk, ahol a romkomok és a CGI rajzfilmek színvonaltól függetlenül sikerre vannak ítélve.

Minden, amit tudni szeretnél a romkomokról, de sosem merted megkérdezni

Egy romantikus komédia (tisztelet a kivételnek) kétféleképpen érhet véget. Az egyik módszer szerint az éppen elutazni vágyó nő/férfi után kell eszeveszett tempóban rohanni a repülőtérre, hogy aztán az utolsó pillanatban beszéljük le az elutazásról, és valljunk neki szerelmet. A másik módszer hasonlóan száguldozós, csak ekkor már a templom a cél, ahol szívünk választottja épp élete nagy baklövését készül elkövetni azzal, hogy hozzámegy valaki máshoz. Ilyenkor pont a boldogító igen kimondása előtt kell loholva betoppanni. Filmünk ez utóbbi variációt használja, de ettől még akár eredeti is lehetne. Az Igazából szerelemben is láthattunk nagy reptérre futást, mégis minden idők legjobb romkomjáról van szó. Jelen esetben sajnos nem ez a helyzet. A kiszámítható végkifejlet egy végtelenül kiszámítható forgatókönyv következménye, ami annyira lélektelen, hogy a filmet nézve olyan érzésünk támad, hogy emberek helyett egész biztosan gépek írták.

Sztárok a nászon

A romkomok többnyire alacsony költségvetésük miatt kiváló terepet biztosítanak az ifjú sztárpalánták kipróbálására, hiszen a nem túl jelentős anyagi kockázat merészebbé teszik a producereket és a castingolókat az új arcok kipróbálása kapcsán. Ennek köszönhetően Hollywood A-listás nevei mellett mindig jönnek a friss húsok. Legutóbb Eva Longoria próbálta ki magát a Született feleségekből (Csak a testeden át), majd Katherine Heigl következett (27 idegen igen) a Grace klinikából. Most Heigl sorozatbeli partnerére, a sármos Patrick Dempsey-re került a sor, hogy kipróbálja, vajon sikoltozó hölgyrajongói a moziig is elvándorolnak-e azért, hogy láthassák őt. Dempsey kellően uralja a vásznat, és George Clooneyhoz hasonló öniróniával tudja adni a szépfiút, ami mindenképp előrevetít egy esetleges mozisztár karriert. Partneréül az állandó mellékszereplő jólányként tündöklő Michelle Monaghan-t választották, aki tényleg ennivaló nő, csakhogy a Durr, durr és csókban bizonyította, hogy a rosszlányos és humoros szerepek sokkal jobban állnak neki a naiváknál.

Summa

Paul Weiland rendező munkásságának legismertebb filmje az 1994-ben készült Irány Colorado 2, tehát kár lenne túl sokat várnunk tőle. Egymás után hozza a romantikus vígjátékok kötelező fordulatait olyan lelkiismeretesen, hogy a néző szinte egy gyári futószalag mellett érzi magát a játékidő múlása közben. A holtpontokon (akad egy pár) egyedül Patrick Dempsey természetessége és humora vezet át bennünket, tehát ha másra nem is volt jó A boldogító talán, felfedezhettünk egy mozisztárt, és elbúcsúzhatunk az élete utolsó szerepében látható Sydney Pollacktól.

Kinek ajánljuk?
- Megveszekedett Patrick Dempsey rajongóknak.
- A Foci EB elől menekülő lánybandáknak.
- Esküvőre készülő pároknak.

Kinek nem?
- Titokban focira vágyó férfiaknak, akiket a párjuk akar elcipelni a filmre.
- Eredetiségre vágyóknak.
- Az esküvő gondolatától is rosszul lévő embertársainknak.

5/10