A tévés dokiknak nem jár hálapénz? – Orvosok sorozatban

A tévés műsorok rengeteg doktort kitermeltek már a drága nézőknek, akik nélkül nem is tudnánk, hogy a szem besárgulása valami májproblémát jelent. De persze egy náthából is lehet lupus. Itt a hiánypótló tévés dokik deathmatch! Ki a jobb, Mágenheim, Carter doki vagy House?

Az orvostudomány őskorát mutatja be nekünk Clive Owen, Dr. John W. Thackery bőrébe bújva, amikor normális volt egy katedrára kiállva több orvos szeme láttára levezényelni egy császármetszéses szülést, amibe az anya és a csecsemő is belehal. Mindez némi rasszizmussal és kábítószerfüggőséggel megfejelve. Mindezek után mégis simán mondhatjuk, hogy Dr. Thackery az orvosok gyöngye.

Dr Oz és annak magyar variánsa, Dr. Tóth a tévébe költöztették a rendelőjüket. De tényleg. Kis közönség előtt kuruzslóskodnak, de legalább nem kell se vizitdíj, se zsebbe csúsztatott boríték pár ésszerű napi tippért cserébe, amitől egészségesebbek lehetünk. Mert ugye a gerinc deformálásának megelőzésére adott tanácsok kifejezetten hasznosak lehetnek az otthon tévé előtt görnyedők számára.

A Vészhelyzet már ennél komolyabb témákat boncolgat, ahogy a neve is vészjóslóan hat, hisz George Clooney és az őt váltó sármos doki magánéleti drámázásán kívül a sürgősségire betolt páciensek élete van a fókuszban. Na meg a zöldfülű, Dr. Cartert alakító Noah Wyle, a vajszívű gyógyítók díszpéldánya.

Nem úgy, mint a végtelenul szarkasztikus, nyers goromba, vicodinon élő Dr. House. Hugh Laurie 8 évadott töltött el zsémbes alakként a képernyőn. Mentálisan nem rokkant bele a szerepbe, de fizikailag durván megszenvedte a hosszú éveken át tartó sántikálást. Igaz, ezért be is zsebelt két Aranyglóbuszt. És ahhoz képest, hogy mennyire egy utálatos alak volt, nézőként nem lehett nem szeretni.

Bezzeg a Nagy Fehér, Gazdagrét személyes Messiása: Mágenheim. Kulka János sztetoszkóppal a nyakában minden lakótelepi megváltója, ha hirtelen kell receptet kérni a begyulladt izületekre. Virág doktorral kontrasztba állítva meg pláne ő a legcukibb orvos, aki valaha letette a Hippokratészi esküt.