A vámpírlédi visszatér

A legújabbkori vérszívó-divat egyik élvonalbeli sikermozija volt 2003-ban Len Wiseman Magyarországon forgatott első Underworldje, melyben Kate Beckinsale aprította akrobatikusan az ellenfeleket, de leginkább a vérfarkasokat. A látványos akcióhorror mára sorozattá duzzadt – immáron ez a negyedik epizód. Ám hiába tért vissza a harmadik részből kimaradt Beckinsale, sok örömünk sajnos nincs a legújabb folytatásban.

Persze, ha odavagyunk a műfajért és azon belül is a B-középszerűségbe forgatott, szeletelős brutalitásért, valamint a főszereplő csodás alakjáért, elszánt tekintetéért, van mit nézni ezen az Underworldön is. Elvégre tényleg jó ötlet volt egykoron mátrixos fantasybe oltani a vámpírok és vérfarkasok közötti, szenvedélyes ősi harcot. Mutatós is, tempós is volt a végeredmény, nem beszélve Görög Zita mutatós mellékszerepléséről. Aztán jött a többi nekifeszülés, a szusz egyre csak fogyott, mígnem a 2009-es A vérfarkasok lázadásában már hiába is kerestük Beckinsale-t. De mivel a negyedik eresztésre íróként ismét visszatért Wiseman, aki, mint közismert, időközben a színésznő férje lett, így a hellyel-közzel kultikusnak titulálható karakter, Selene ismét felcsatolta a fegyvereket. Hogy most az emberek ellen védje meg magát, vagyis leginkább egyetlen gyermekét.

Természetesen egy anyavámpírt nem érdemes feltüzelni, mert a sírás mellett igazi vérontás lesz a vége – és ez a tevékenység igen csak jól megy a latexruhába bújtatott végzet asszonyának. Vele nem is lenne gond, Beckinsale megbízhatóan lövöldözik, pörög-forog és minden olyat produkál, amit megkövetel tőle a franchise. Viszont a többi alkotó mintha megelégedett volna a 3D-technika horrorba vágó alapkövetelményeivel, miszerint mindig repüljön felénk valami undorító dolog. Így fordulatos, igazán élvezhető forgatókönyv, normális párbeszédek, valamint kimunkált atmoszféra híján a szereplők, köztük az egyébként zseniális Stephen Rea is csak látványosan grimaszol és szenved. A takarásban pedig a két svéd rendezővel, Måns Mårlinddal és Björn Steinnel együtt vadul töltögeti a számlakönyvét.