Akadálymentes előadások a Hatszín Teátrumban

A látássérülteket is várják a március 4-i Edith és Marlene-re. Az audionarráció, vagyis a hangos leírás vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat.

A Manna Egyesület (az előadás produkciós vezetője) számára kiemelkedően fontos az esélyegyenlőség biztosítása, ezért az Edith és Marlene – később pedig a Francia rúdugrás is – a Hatszín Teátrumban audionarrátorral is elérhetővé válik. Ebben az AKKU Egyesület munkatársai segítenek. Az előadás előtt érkező vakok és gyengénlátók a teljes színházi élmény megtapasztalása érdekében körüljárhatják a színpadot, megtapogathatják a díszleteket és a kellékeket is.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

„A Hatszín Teátrumban az Edith és Marlene és a Francia rúdugrás lesznek az első előadások, melyek akadálymentessé válnak. Reményeink szerint a Manna-előadások más színházi helyszíneken, így a B32-ben és a Bethlen Téri Színházban is elérhetőek lesznek a látás- és hallássérültek számára, és ki tudjuk terjeszteni ezt a kezdeményezést több népszerű előadásunkra is” – mondta Gáspár Anna, a Manna vezetője.

Az audionarráció, vagyis a hangos leírás vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat. Egyfajta narrációnak tekinthető a látottakról (pl. képek, helyszín, testbeszéd, arckifejezések leírása), ami a párbeszédek között hangzik el anélkül, hogy megzavarná a fontos hang- és zenei effektusokat. Az előadásokon a szakmai közreműködőket az AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület – biztosítja, így a látássérült közönség számára is maradéktalanul elérhetővé és élvezhetővé válnak a színházi előadások.

Pataki Éva Edith és Marlene című darabját Mészáros Márta rendezte újra színpadra öt évvel ezelőtt. Az előadás azóta is estéről estére meggyőzi a nézőket a két elsöprő egyéniségű díva, Edith Piaf és Marlene Dietrich zsenialitásáról. A barátnők, riválisok, olykor ellenségek, de egymáshoz életük végéig ragaszkodó művészek alakját Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter idézi fel. Az élő zenés előadásban a közönség találkozhat Kecskés Karinával, Marton Róberttel és Nagy Dániel Viktorral is a Hatszín színpadán.

(forrás: kutszelistilus.hu)