Akik nem szinglik többé

Van, ami örök. Márpedig a nők vásárlási és pasizási kedve ilyen. Carrie Bradshaw és barátnői a XXI. század trendi díszpéldányai: hetente váltogatják hálótársaikat, és talán ennél is gyakrabban vásárolnak teljes cipő- és ruhakollekciókat. Vajon negyven felett is ez marad számukra az első?


Carrie, Miranda, Samantha és Charlotte milliók kedvencei - feltehetően még megálmodóik sem hitték, hogy valaha mozivásznon látják viszont Amerika vezető szingli, harmincas lányait. Hiszen női sorozatokban aztán nincs hiány a pocsék dél-amerikai szappanoperáktól kezdve egészen a nívós, szórakoztató szériákig. A kilencvenes évek végén debütáló HBO produkció azonban valóban az újdonság erejével hatott a nézőkre, és a korábban csak a pszichodokik és társadalomkutatók által taglalt jelenséget - harmincas, sikeres, de független nők megpróbáltatásai - a humor erejével emelték a hétköznapi témák közé.


Michael Patrick King rendező hat sikeres szezon után a fél órás kis etűdök helyett most egy egészestés darabbal rukkolt elő. A változás nemcsak a film hosszában, de a lányok élethelyzetében is nyomon követhető, tudniillik már régen nem arról szólnak az esti pletykák, ki, kit csábított az ágyába, tehát nem a szingli lét problémáit, hanem a párkapcsolatok, ezen belül a házasság nehézségeit helyezik a középpontba.


A sorozat és a mozifilm akaratlanul is összevetésre kerül, miután a rajongók közel száz epizód után vélhetően nehezen tudják majd függetleníteni magukat a "megszokottól". Szerencsére nem is kell: a jól ismert karakterek és a csípős humor megmaradt, és természetesen a legújabb divat ezúttal is a fókuszba kerül. Olykor talán bántóan is nagy szerepet kapnak a ruhaköltemények -a nagy divatházak állítólag egymást taposva versengtek azért, hogy bekerülhessenek a filmbe. Jelentjük, maximálisan sikerült a lobbi! A történet ismét több szálon fut, a fő csapásirány ezúttal is Carrie (Sarah Jessica Parker) élete, akit egy évtizednyi kerülgetés után Mr. Big (Chris Noth) végre feleségül akar venni. Azaz tervezi, de aztán mégsem, eközben Mirandát megcsalják, és Samantha öt év monogámia után ismét bekattan. Charlotte pedig, nos, olykor péklapáttal verné agyon az ember, annyira érzelgősre tudja venni a figurát...


Egy bizonyos, ami 30 percben többnyire tökéletesen sikerült, az most 148 alatt döcögőssé vált. Michael Patrick King az ötrésznyi játékidő ellenére sem tudott annyira elmerülni egy-egy bonyodalom, vagy karakterfejlődés kidolgozásában, mint ahogy illett volna. Szellemes párbeszédekből, és szexközpontú helyzetkomikumokból továbbra sincsen hiány, ám az a plusz, amitől a film a sorozat megkoronázása lehetett volna, hiányzik. Helyette marad két és fél óra könnyed szórakozás, amit a nyári filmek nagy részét tekintve erénynek tekinthetünk. Csakhogy a rajongókban azért marad némi hiányérzet, amit az sem tud csillapítani, hogy egy állami házasságkötő teremben, puritán körülmények között végül mégiscsak elkelt New York legismertebb szinglije. Vajon kik veszik át a helyét a palettán?