Aliens - A bolygó neve: Halál kritika

Mégis mit lehet írni egy filmről, ami több generációnyi nézőt tett rajongóvá? Ez a film zseniális.

Mozi. Technikai fejlődés ide, 4k-s tv meg házimozi oda, a filmeket eredetileg moziba szánták. Moziba menni esemény, egy kortárs múzeum, ahol az alkotók szólnak hozzánk. És itt nemcsak a művészfilmekre gondolok. Egy közönségfilmnek is lehet saját hangja, ha elhivatott alkotók készítik. Mint az Aliens-t.

A csapnivaló magyar cím egy kiváló filmet takar, még három évtized elteltével is. Folytatás ugyan, de önállóan is megállja a helyét. És nem csak folytatja a megkezdett történetet, de új színt, hangulatott adott hozzá, nem is szólva néhány lényeges elem tovább gondolásáról. Lássuk, miről is van szó. Ripley (Sigourney Weaver) túlélte, de elsodródott. 57 év kell, mire rátalálnak, így egy teljes új környezetben találja magát, ahol a régi élete véget ért. De a cég nem változott, továbbra is kapzsi és számító. El kell varrni a szálakat, és kell egy bűnbak, így Ripley figyelmezetése süket fülekre talál. Közben az LV-426-tal megszakad a kapcsolat. Ezt okozhatja bármi, de jobb biztosra menni, így odaküldenek egy tengerészgyalogos alakulatot, élükön egy kezdő hadnaggyal, egy céges menedzserrel, Burke-el (Paul Reiser), Ripley-vel, és Bishop-pal (Lance Henriksen), az androiddal. Megérkezés után azonban nem találnak senkit, csak egy kislányt, Nyuszit (Newt, Carrie Henn) kivéve, illetve komoly harcok nyomait. És egyszer csak elkezd pittyegni valami.

Mégis mit lehet írni egy filmről, ami több generációnyi nézőt tett rajongóvá? Ez a film zseniális. Sokáig alapoz, de nem unalmasan. Megismerhetjük a fontosabb karaktereket, és a köztük lévő kapcsolatot. A katonák viccelnek, a vezetők elkülönülnek. Az osztag igen színes, és minden fontosabb tagjának bemutatására szánnak időt. Amikor pedig belecsapnak a lecsóba, akkor a rémület és tanácstalanság érzésének tompítására nem áttalanak akcióval válaszolni. Ügyes. A felesleges figurákat hamar kiszórják, de a túlélők sem örülhetnek sokáig. Hiszen újra itt van ez a savasvérű szörnyeteg. Sőt, nem is egy, hanem legalább száz. Hiába katonák, ha alig van mivel lőni és nagyon messze a segítség. Kilátástalanság, rettegés, de összetartás és élniakarás, mindnek jut hely. A horror mellett nagyobb teret kap az akció, de ez csak gazdagítja a filmet.

James Cameron megint azt csinálhatja, amihez ért. Erős női karakter, aki szükségből, gyermekét védve lesz harcos amazon, és végül győz. Ehhez remekül adagolja a feszültséget, miközben egyre magasabb fordulatszámra kapcsol. Az ellenség arc nélküli, de szinte megállíthatatlan, ami jó lehetőség egy kis akciózásra. És amikor már azt hitted vége, akkor BUMM! Még kapsz a pofádba egyet. És nem szabad elfeledkezni a filmtörténelem egyik legemblematikusabb szörnyéről sem. Stan Winstonék kitettek magukért, a katonák és a királynő bábjai egy mai filmben is simán megállnák a helyüket, mindenféle CGI nélkül.

A fényképezés is rendben van. Mozgalmas, de klausztrofób. Éles, de sötét. A zene remekül kiegészíti a képek által sugallt hangulatot, ha kell harcias, ha kell rémisztő. Sokszor láttam már, de moziban még nem. Érdemes, ez a film nagyvászonra született. Ráadásul feliratosan és rendezői változatban láthatjuk. Az eredeti változat is teljes egész, de a plusz jelenetek remekül kiegészítik az eddig ismert filmet.

Ajánlom mindenkinek. Aki látta, annak azért, aki még nem, annak azért.

Az imdb 8, 4 pontot kapott, az RT 98%-osra értékli.

Szerintem 90%, igazi alapfilm.