Aljas utcák

  • TóCsa / PORT.hu

Az utcai harcok filmes ábrázolása valamikor a kilencvenes évek első felében kiment a divatból, és szerencsére azóta sem tért vissza. Dito Montiel rendező erről az egyszerű tényről nem volt hajlandó tudomást venni, és szembe menve az árral megpróbált egy új Jean-Claude Van Damme-ot csinálni Channing Tatumból. Utólag talán mindenki fellélegezhet, hogy ez nem jött össze.

Időzavarban
A film elviekben New York City élettől és erőszaktól pezsgő utcáin játszódik, de a város utoljára a nyolcvanas években nézhetett ki hasonlóan, mielőtt a híres Rudy Giuliani polgármester rendbe tette, és kiűzte a bűnözés nagy részét az utcákról. Dito Montiel olvasatában a városban száz métert sem tehetsz meg anélkül, hogy valaki ne próbálna kirabolni, és ez az ábrázolásmód valóban jellemző volt a nyolcvanas- és kilencvenes évek akciófilmjeire, ahol a főhősnek csak ki kellett mennie az utcára ahhoz, hogy látványos balhéba keveredjen, és elpüfölhessen pár rosszfiút. Maga a nagy New York rajongó Martin Scorsese is azt nyilatkozta még az 1999-es A holtak útja forgatásakor, hogy alig találtak olyan helyszíneket, amik emlékeztettek a város bűnnel teli múltjára. Rendezőnk filmje tehát évtizedet tévesztett, de így legalább szellemiségében hű maradt Van Damme 1990-es Oroszlánszív című opuszához, melynek alaphelyzete kísértetiesen hasonlít filmünkére, még ha a remake szót nem is mernénk nyíltan emlegetni.

Jó színészek rossz helyen
Talán kevesen emlékeznek rá, hogy az 1988-as Véres sportban az egyik nyomozó szerepében Forest Whitakert láthattuk, aki a színészi antitálentumokkal teli filmben próbálta túlságosan is komolyan venni a munkáját, és a többiekkel ellentétben valódi színészi játékot mutatott be a kamera előtt. Sok hűhó semmiért. A Bunyó kapcsán is hasonló módon érezhetünk, mivel az egyik legjobb afro-amerikai színészként számon tartott Terrence Howard olyan erőbedobással játssza az utcai simlist, mintha egyenesen az Oscar-szoborra hajtana. Úgy tűnik nem tűntek fel neki a borzalmasan megírt dialógusok, vagy a már ezerszer látott történet, de fogalmazhatunk úgy is, hogy ő csak rendesen megdolgozott a pénzéért. A főszereplő bunyóst alakító Channing Tatum Hollywood ifjú reménysége, aki örülhet, hogy nem terelődött túl nagy figyelem filmünkre, mert így a jövőbeni projektjeivel kiküszöbölheti a csorbát.

Summa
A Bunyó a címe ellenére meglepően kevés akciójelenetet tartalmaz, és a szereplők inkább lelkiznek küzdelmek helyett, ráadásul maguk az akciók is ötlettelenül, a legkisebb kreativitást mellőzve lettek koreografálva. Dito Montiel direktor talán azt hitte, hogy az utcai harcos témában is képes megtalálni a valódi drámát, csakhogy egy ilyen történetet 2009-ben egyszerűen lehetetlenség komolyan venni. A Bunyó akciófilmnek kevés, drámának meg túl sekélyes.

Kinek ajánljuk?
- Akik meg szeretnének nézni egy feltörekvő filmcsillagot az első nagyobb bevetésén.
- Akik hiányolják az új Jean-Claude Van Damme és Steven Seagal filmeket a mozik műsoráról.
- A régi New York-feeling szerelmeseinek.

Kinek nem ajánljuk?
- Akik szerint Van Dammenak és Seagalnak a tékák polcain a helye.
- Akik Terrence Howardra a jó filmek kapcsán akarnak emlékezni.
- A túlzott macsóságtól idegenkedőknek.


4/10