Amerika kapitány - A Tél katonája

Amerika Kapitány egy kicsit kilóg a sorból. Noha elsőként jelent meg nyomtatásban a mostani Marvel hősök közül, saját filmet utolsóként kapott, igaz, ütős alcímmel...

Nincs szuperképessége, nincsenek modern kütyüi, és gyakorlatilag egyetlen fillérje sem. A világunkból neki kimaradt az utóbbi 70 év. Barátai halottak, és még nővel sem volt soha. Ha ehhez hozzáadjuk őszinte jellemét, de ebből következően egyszerű, és naiv gondolkodását, nem kapunk túl sok jóval kecsegtető figurát. Nem nagydumás, mint Stark, nem legyőzhetetlen zúzógép, mint Hulk, még csak nem is szexi, mint a Fekete Özvegy. Akkor miért ilyen fontos a karakter, hogy már a harmadik (és második saját) filmet kapja. A válasz a nevében van. Ő maga Amerika. Vagy legalábbis amit az amerikaiak szeretnek gondolni magukról. Őszinte, szeretnivaló, van ereje kiállni magáért és másokért, végi a jót, megbünteti a rosszat, fenntartja a világbékét, talán még az adókat is eltörli.

És valamiért ezt az ízig-vérig nemzeti hőst két, mozifilmes (hát még akciófilmes) vonalon tapasztalatlan, ám sorozatokon jól megedződött fickóra bízta Kevin Feige, a Marvel Studios főmuftija. Áldassék az ő neve! Anthony és Joe Russo valami olyasmit produkált, amit már régen vártunk. Egy okos akció-kémthrillert, amit nem egy -egy karakter vissz el a hátán, hanem mindegyik együtt.

A színészi játék az elvárhatótól a remekig terjed (Robert Redfort rulez!), az akciók a földhözragadt realistától az elszállt monumentálisig bejárják a maguk útját, a szituációk átélhetők és személyesek, a fordulatok jók és logikusak, a hangulat kellően borús és paranoid. Mindezt úgy, hogy nincs igazi szuperhős a filmben, mindenki "csak" Ember.

A történet nagyon röviden, spoiler nélkül. A Shield, Nick Fury vezetésével igyekszik felkészülni egy újabb földöntúli fenyegetésre. A csapásmérő erők mellett az elhárítást sem hanyagolják, De Amerika Kapitány szerint, ez már sok (lásd a trailer vonatkozó mondatát). De nem irányít, csak parancsot teljesít. Nem tudja kiben bízhat, és egy új ellenség is megjelenik a színen, akiről eddig azt hitték, csupán legenda. Ő a Tél Katonája. Kegyetlen, félelmet nem ismerő gyilkos, akit mielőbb meg kell állítani. Eközben Olyasmibe keveredik, amiből egyedül nem tud kimászni, segítője alig akad, ráadásul még a Shield is rá vadászik. Mindez 136 percben, de kevesebbnek tűnik, azt garantálom.

Hogy negatívumot is mondjak, a közelharci jeleneteknél a 3D inkább zavaró, mint hasznos. Cserébe a végső csata igazán lenyűgöző. Természetesen van két(!) jelenet a stáblista alatt, illetve után.

Rotten Tomatoes-on 89%-on áll, az imdb-n 8,3 az átlaga. Szerintem 85%, de képregény filmek között 10/10.