Ami összeköti ET-t, a Karate kölyköt és Mark Wahlberg szerszámát

Egy völgy Hollywood hátsó udvarában, ahol nosztalgikus történeket forgatnak a rendezők.

Múlt héten került a magyar mozikba Paul Thomas Anderson új rendezése, a Licorice Pizza, amely már a negyedik San Fernando-völgyben játszódó filmje. A magyar nézőknek talán nem mond sokat ez a név, pedig a Los Angeles szomszédságában lévő terület a filmipar egyik központja, olyan stúdiók székelnek itt, mint a Warner Bros. vagy a Walt Disney, és a Universal Studiosnak is van itt egy élményparkja.

Éles tárgyak az Olympic Coffee Shopban (Forrás: iamnotstalker)

 

A hollywoodi filmek és a tévésorozatok is tele vannak itt rögzített jelenetekkel, ami Hollywood közelségét tekintve annyira nem is meglepő. A Valley, vagyis a Völgy azonban a legtöbb esetben nem saját magát alakítja. Vegyük példának okáért az 1950-es évek hangulatát megidéző Olympic Coffee Shopot, amely pont úgy néz ki, mint ahogy a tipikus amerikai reggelizőhelyet elképzeljük, és ennek köszönhetően egész évben egymásnak adják a kilincset a filmesek.

Forgott itt az amúgy Missouriban játszódó Éles tárgyak, az NCIS Los Angeles, a Hősök, vagy még régebben a Memento és a Túl a csúcson.

 

A McFly család háza (Forrás: Arleta Photo)

 

A filmes túrák másik népszerű megállója Marty McFly háza, a Vissza a jövőbe című klasszikusának külsőit ugyanis itt vették fel, még ha a sztori szerint nem is ebben a Völgyben, hanem a fiktív Hill Valley-ben játszódik. Itt lehet megnézni a Wayne világa főszereplőjének házát (a film valódi helyszíne az Illinois állambeli Aurora), és a Mike Myers által alakított férfi kedvenc, máig működő gitárüzletét is.

Lássuk most azokat a filmeket, ahol a Völgy saját magát játssza.

Lány a völgyből (1983)

1982-ben jött ki Frank Zappa szatirikus dala, a Valley Girl, amelyet az énekes az akkor 14 éves lányával közösen vett fel. A szöveg a Völgy tipikus - azaz felső-középosztálybeli, anyagias, affektálva beszélő - tinilányain élcelődött, de Zappa szándékával ellentétben inkább népszerűvé tette azokat a modorosságokat, amiket kipécézett. Az 1983-as Lány a völgyből (eredeti címén Valley Girl) is erre a sztereotípiára épít, főszereplője Julie (Deborah Foreman), akinek látszólag mindene megvan, szép, népszerű és egy jóképű, bár kissé arrogáns barátja is van. Mégis elbizonytalanodik, amikor találkozik egy vagány hollywoodi punkkal (Nicholas Cage). Összejönnek, de a lány barátai nem örülnek a kapcsolatnak, ők azt szeretnék, ha Julie visszatérne a szerintük hozzá jobban illő Tommyhoz. Martha Coolidge rendezőt, illetve az írókat bevallottan Zappa slágere inspirálta, aki maga is tervezte, hogy megfilmesíti a témát, majd be is perelte a Lány a völgyből alkotóit a védjegyének ellopására hivatkozva.

A filmből 2020-ban készült egy remake is, amely ugyanúgy az 1980-as években játszódik és musical formájában meséli el ugyanazt a történetet.

Az üstökös éjszakája (1984)

Forrás: Shout! Factory

A Lány a völgyből olyan nagy siker lett, hogy a gyártója zöld utat kapott egy másik Völgyben játszódó film leforgatására. Az üstökös éjszakájában egy üstökös majdnem minden ember elpusztít a bolygón, de két „valley girl” túléli a kataklizmát egy mozi vetítőtermében, később azonban kiderül, hogy zombik lepték el a Völgyet, és fel kell venniük velük a harcot.

Változó világ (1982)

Forrás: Tv2


A kertvárosias negyedek mellett a Völgy a 70-es és a 80-as években a bevásárlóközpontjairól híresült el, a plázák voltak a tinédzserek kedvenc gyülekezőhelyei, pláne a forró nyarak idején, amikor a légkondicionált mozik, éttermek és üzletek mágnesként vonzották az embereket.

A Változó világnak, a 80-as évek meghatározó coming of age filmjének is egy ilyen ikonikus pláza, a The Sherman Oaks Galleria a meghatározó helyszíne a gimi mellett, itt töltik az idejüket a Phoebe Cates, Jennifer Jason Leigh, Sean Penn és Nicolas Cage által alakított fiatalok. Amy Heckerling filmje, amelynek Cameron Crowe jegyzi a történetét, úgy mutatja be ezt a helyet, mint egy élettel teli, önálló világot, távol a felnőttek rosszalló pillantásaitól.

E.T. – A földönkívüli (1982)

Forrás: Port.hu

Az UFO-k ritkán választják leszállóhelyül a zsúfolt metropoliszokat, úgyhogy teljesen logikus, hogy E.T. és haverjai is inkább a Los Angeles melletti San Fernando-völgy erdős részén landolnak. A fura űrlény és a gyerekek barátságát megéneklő Spielberg-klasszikus egy részét természetesen stúdióban forgatták, de a külsők többségét eredeti helyszíneken, ráadásul kronologikus sorrendben. Az ikonikus pillanatot, amikor az E.T.-t a bicikli kosarába rejtő gyerekek a levegőbe emelkednek, a Porter Ranchen, a White Oak Avenue végén vették fel.

Karate kölyök (1984)

A Cobra Kai dódzsó (Forrás: Serena Christie)

A 80-as évek klasszikus tinifilmje nemcsak, hogy generációk számára tette menővé a karatét, de a San Fernando-völgyet is feltette a filmes térképre, a Miyagi mester tanítványának szegődő Daniel történetéhez ugyanis a jellegzetes kertvárosias helyszínek is hozzátartoznak, legyen szó a Ralph Macchio által alakított főhős lepukkant bérleményéről, amiben azért van egy medence, Miyagi lakásáról vagy a gimiről.


A hagyománnyal a Netflixen futó előzménysorozat, a Cobra Kai sem szakított, sőt talán még hangsúlyosabb szerepet kapnak benne a Völgy nevezetességei. Visszatérnek a régi helyszínek is, csak most az első rész főgonosza, Johnny lakik abban a szegényebb negyedben, ahol a fiatal Daniel élt az édesanyával az eredetiben, miközben a felnőtt Daniel pont ott lakik, ahol anno a gazdag családba született Johnny és a haverjai.

Boogie Nights (1997)

Paul Thomas Anderson esetében sem szorul magyarázatra, hogy miért forgatja legszemélyesebb filmjeit a Völgyben, itt nőtt fel és itt lakik a mai napig. Az első felirat, ami megjelenik a képernyőn: San Fernando Valley 1977, először a ma is álló Reseda Theater korabeli verzióját látjuk az éjszakai fényekben, majd a kamera végigpásztáz az élettől lüktető utcákon.

A sztori a 70-es évek pornóiparának kulisszái mögé kalauzolja el a nézőt, főszereplője, a Mark Wahlberg által alakított 17 éves Eddie busszal ingázik be minden nap a Reseda nevű városnegyedbe, ahol mosogatással keresi a betevőt addig, amíg nem tud betörni a showbizniszbe.

Magnólia (1999)

Forrás: Tv2

 

A San Fernando-völgy csak egy köpésre van Hollywoodtól, lakói úgy érezhetik, hogy karnyújtásra van az amerikai álom, de ettől még a periférián élnek, és sok esetben csak az Álomgyár sötét oldalát tapasztalhatják meg. Erről is szól a Magnólia, amelyben PTA több karakter - egy haldokló apa, egy fiatal feleség, egy gondozó, egy híres elveszett fiú, egy szerelmes rendőrtiszt, egy csodagyerek, egy volt csodagyerek, egy show-műsorvezető és egy elidegenedett lány - sorsán keresztül rajzolja meg a Völgy portréját.

Kótyagos szerelem (2002)

Forrás: Columbia Pictures/Getty Images

 

PTA harmadik Völgy-filmje alapján valószínűleg senki se érez rá késztetést, hogy meglátogassa a várost és a környékét, mert a fő helyszín egy jellegtelen raktárépület, és a többi is főleg arra szolgál, hogy érzékeltesse vele a rendező az Adam Sandler által alakított főhős magányosságát. Cserébe viszont szívmelengető happy enddel zárul a romantikus történet, ami azért nem sűrűn fordul elő PTA filmjeiben.

Licorice Pizza (2021)


Anderson legújabb és talán eddigi legszemélyesebb filmjében a Völgy már társfőszereplőnek tekinthető a 15 éves Gary (Cooper Hoffman) és a tíz évvel idősebb Alana (Alana Haim) mellett, akik az 1970-es években élik át a se veled – se nélküled kapcsolatukat. A rendező a környék összes nevezetességét felvonultatja a moziktól a népszerű találkozóhelyekig, egy híres, 1987-ben lerombolt helyi éttermet pedig még újra is építtetett.

Via: Daily News / No Film School / Curbed