Az a csodás szemöldök! - Zachary Quinto

Az új Mister Spock volt már sorozatgyilkos, a titkosszolgálat komputerzsenije, pénzügyi elemző, és még sok minden mást is eljátszott a határozott szemöldökű, kortalan külsejű színész.

Zachary Quinto 1977-ben született Pittsburgh-ben, édesanyja egyszerű irodista volt, olasz származású édesapja – innen az egzotikus családnév és a római katolikus neveltetés – pedig borbély. Zachary már a középiskolában rendszeresen fellépett, elsősorban musicalekben, és már ekkor elnyerte a rangos Gene Kelly-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában, majd a Carnegie Mellon University drámatagozatán végzett 1999-ben. Jöttek is hamar a színpadi szerepek, a film világa lassan találta meg hősünket – először ugyanis sorozatokban lett sikeres.

A 188 centi magas, remek fizikumú Quinto ma már A-kategóriás sztárnak számít, és a most érkező Star Trek: Mindenen túl egyik főszereplője, olyan tévésorozatok sokadik mellékszereplőjeként építette fel karrierjét, mint a Másvilág, az Anyagi érintés, a Sírhant művek, a Lizzie McGuire, vagy a Helyszínelők. 2003-ban jött az első komoly, visszatérő szerep a hatalmas sikert arató 24-ben, ahol Adam Kaufmant, a csapat számítógépes zsenijét alakította 23 epizódon át a harmadik évadban, és innen már minden flottul ment. 2006-ban Quinto csatlakozott egy másik sikersorozat, a Hősök csapatához, ahol Gabriel Grayt, vagyis a Sylar nevű sorozatgyilkost játszotta négy évadig, egészen a sorozat 2010-es lezártáig, és ekkor már komoly rajongótábora volt, akik Sylar seregének hívták magukat.

Közben más is történt: a 2007-es Comic-Conon jelentették be, hogy J.J. Abrams rendezésében újraélesztik a Star Trek film franchise-t, és Quinto kapta meg az egykor Leonard Nimoy által játszott Spock szerepét – amire Nimoy hivatalosan is áldását adta. 2009-ben jött ki a Star Trek remake, majd 2013-ban a Sötétségben - Star Trek, és mindenki tökéletesen elégedett volt azzal, hogy Quinto megformálta a bölcs és érzelmektől (nagyrészt) mentes vulkánit. A másik fontos fejlemény a 2011-es Krízispont című, a gazdasági válsággal foglalkozó film elkészülte volt, amelynek Zachary nem csak az egyik főszereplője, de Before the Door Pictures című cége révén producere is volt, és a kritikai sikernek bizonyuló film összeszedett egy Oscar-jelölést is a legjobb eredeti forgatókönyvért.

Quinto azóta több olyan sikeres filmnek is producere volt, mint a Robert Redford főszereplésével készült Minden odavan (2013) és az Egy durva év (2014), de nem hagyta ott a tévét sem. Feltűnt az American Horror Story két évadában is, illetve a Csajokban és a Hannibálban. ki tudja miért, de a rendezők szívesen kérik fel negatív szerepekre, így ő volt a gonosz John Smith a Hitman: A 47-es ügynökben, de szívesen játszik független művészfilmekben is, mint amilyen az I am Michael volt James Franco oldalán, hamarosan pedig a A Snowden fájlokban láthatjuk – és persze az új Star Trek filmben.

Zachary Quinto bevallottan meleg, és 2011-ben állt ki ezzel a nyilvánosság elé, miután egy meleg tinédzser öngyilkos lett az őt ért zaklatások miatt – a felkavaró ügy késztette a színészt erre a lépésre, mondván, döntése talán pozitívan befolyásol másokat. Azóta élettársi kapcsolatban élt a színész Jonathan Groffal (Amerikai mesterlövész, Glee – Sztárok leszünk), jelenleg pedig a modell és képzőművész Miles McMillan a partnere.