Az alaszkai bokorugrók titokzatos élete

  • Bruti / PORT.hu

"Mélyen Alaszka mindentől távol eső vadonjában egy nemrég felfedezett család él, akik itt nőttek fel és itt élnek. A Brown család olyan távol él a civilizációtól, hogy hónapok telnek el anélkül, mire idegent látnának. Kialakult saját nyelvjárásuk van, farkasfalkának nevezik magukat, ők aztán nem hasonlítanak Amerika egyetlen más családjára sem!"

Ezekkel a sorokkal indul az Alaszkai vadon gyermekei című sorozat, de kérem, egy szavukat se higgyék. Akik a Discovery műsorát figyelemmel követik, azok már rájöttek, hogy nem kell mindent kézpénznek venni, amit ott látnak. Ahogy senki se gondolja komolyan, hogy az Édes életben Berki Krisztián kivasaltatja a zacsiját, mert az trendi, vagy, ahogy Gáspár Győzőnek se hisszük el egy árva szavát se, úgy érdemes kételkedni az aranyásók izgalmas kalandjaiban, vagy éppen egy alaszkai remete család mindennapjaiban is.

A népes Brown família állítólag Alaszkában éldegél a vadonban, ahol borzasztó izgalmas az életük. A vadon szinte mindent megad nekik, amit meg nem, azt egy hajóval szerzik be. Vadásznak, halásznak, gazdálkodnak, sőt még dolgoznak is néha, ami teljesen hihető, mint ahogy az is, hogy a medvék úgy járnak át hozzájuk, mint ha kötelező lenne. De, mégis akkor mi a baj ezekkel a derék fickókkal? Hát pl. az, hogy kis túlzással, ezek a nyomorultak egy percig nem lennének képesek életben maradni a vadonban. Minden megmozdulásukból süt, hogy iszonyú bénák, és bár folyamatosan építkeznek (értsd: különféle ólakat tákolnak össze maguknak), de a kilenc emberből egy nem tud beverni normálisan egy szeget. Az épületeik, amennyiben azokat lehet annak nevezni, nem érik el a kerti WC színvonalát, a módszerek, amivel életben maradásukat biztosítják, minimum gyanús.

A családfő az idős Billy Bown állítólag egy jómódú család sarja, aki korán elvesztette szüleit és vagyonát, így hozta össze a sors Ami asszonnyal, aki gyorsan szült neki hét kis lurkót, majd ezzel a lendülettel ki is költöztek a vadonba. Eddig teljesen hihető, minden felelősségteljes szülő így tenne. A hét gyerekből, számomra teljesen ismeretlen okokból, mind megmaradt, és az egyik értelmesebb lett, mint a másik. A legidősebb, a 32 éves Matt pl. az egyik részben, mikor betört hozzájuk egy medve, egy husánggal kezdte el követni a jószágot, majd mikor utolérte, többször megugatta. Persze a maci ettől annyira nem rogyott meg, és látszott rajta, hogy ha nincs ott a stáb, simán megeszi ezt a szerencsétlent. A második testvér Bam Bam már sokkal érettebb, a viselkedése is felelősségteljesebb, de ez sem akadályozza meg abban, hogy a Tisztesség nevű hajójukat annyiszor csapja oda a dokkhoz, ahányszor csak arra járnak. Amikor az öreg Billy meglátta hajó sérüléseit, olyan ideges lett, mint Ákos nőnapon. A következő fiú Bear, gyakorlatilag egy hiperaktív idióta, aki a barátnőjét az első randin elvitte fára mászni. Azt nem tudom elmondani, hogy a csaj milyen gyorsan rohant haza Arizonába. Aztán ott van Gabe, aki a helyi Hulk, meg az ezermester öccse Noah, aki forraszt, hegeszt, szerel, mindehhez a helyi roncstelepről szerzi be a cuccokat, amit mellesleg a legjobb barátja, egy alaszkai néger vezet! A két legfiatalabb hugi Snowbird és Rainy nem sok vizet zavarnak, leginkább próbálják túlélni Alaszkát, meg a családjukat.

De akkor miért is nézzük? A válasz roppant egyszerű: mert nagyon szórakoztató látni, ahogy ezek a szerencsétlenek bénáznak a vadonban és ráadásul halálosan komolyan veszik magukat. Bár egy igazi alaszkainak valószínűleg kínos, hogy rednecknek állítják be őket, de az is lehet, hogy valahol ők is jól szórakoznak rajtuk.

Az alaszkai vadon gyermekeit ma 22:00 órától tekinthetik meg a Discovery Channel műsorán.