Az időutazó Ron Weasley lenne Dumbledore?

A Harry Potter-rajongók között időről-időre felbukkan ez a bizarr elmélet.

Izgalmas rajongói elméleteket böngészni, mert ugyan élből sok hülyeség van köztük, mégis találni olyanokat, amelyek bár hajmeresztőek, szépen le vannak vezetve. És bár az alkotóknak gyaníthatóan eszükbe sem jutott, mégis érdekes eljátszani a gondolattal – egyik kedvenc rajongói elméletünk a Star Wars előzménytrilógiához kötődik, amelyben azt állítják, hogy Jar Jar Binks valójában egy Sith, aki nagyon ügyesen manipulálja a Jediket, és ez az elgondolás ráadásul tökéletesen bizonyítható! De a népharag miatt kiírták a folytatásokból a gungant, így elvágták e bizarr teória kiteljesedését.

A Harry Potter-univerzum is nyilván gondolkodásra, kombinálásra serkentette a népes rajongótábort, így nem csoda, hogy időről-időre felbukkan az a hajmeresztő elmélet, miszerint Dumpledore nem más, mint Ron Weasley. A két szereplő között első látásra nincs sok hasonlóság, ám ahogy haladt előre a történet, újabb és újabb "bizonyítékokat" találtak, aztán valami beleillik a képbe, valami kevésbé. A kétezres évek elején bukkant fel először ez a teória, ami azt állítja, hogy Ron leélte az életét, majd Dumbledore-ként visszautazott az időben, hogy Harry mentorává váljon. Abban nincs közmegegyezés, hogyan hajtotta ezt végre, de az egyik elmélet szerint Ron elszúrta az időfordító használatát és túl messzire ment vissza, míg egy másik teória azzal magyarázza, hogy Dumbledore (valószínűleg sötét) mágiát használva életre keltette Ronon keresztül az emlékeit, valahogy úgy, ahogy Voldemort Tom Denem naplóját használta horcruxként.

No de hol a bizonyíték? Meglepő módon nem légből kapott az elmélet. Mindkettejük fizikai megjelenése igen hasonló, magasak és vékonyak, az orruk hosszú. Ron haja ugyan vörös, de kiderült, hogy Dumbledore-nak is az volt egy időben. A professzornak egy sebhely van a bal lábán, Ron pedig eltörte az egyik lábát az Azkabani fogolyban, továbbá mindketten imádják az édességeket. Sokatmondó továbbá, hogy Dumbledore azt állítja, fiatal korában szerette a Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsét (bár később nem mert vele próbálkozni, mert annak idején kifogott egy hányás ízűt), csakhogy Bogoly Berti a 20. század közepén (véletlenül) találta fel a cukorkát, Dumbledore pedig akkoriban már az ötvenes éveiben járt.

Az is gyanús, hogy az öreg varázsló mindenről tud, ami Ron, Harry és Hermione életében történik. Végrendeletében Ronra hagyja az önoltót, aminek segítségével a fiú ismét rátalál a többiekre, és a legegyszerűbb válasz arra a kérdésre, honnan tudhatott róla ilyen sokat az, hogy egyszer már átélte az eseményeket. Pedig a könyvek szerint alig érintkeztek, kettesben szinte soha nem találkoztak. Talán épp azért, hogy Dumbledore elkerülje az időparadoxont?

Bármennyire is izgalmas legyen, sajnos egyértelműen megcáfolták. A Harry Potter és a Halál ereklyéiben elég részletesen megismerjük Dumbledore múltját, amit a Legendás állatok második része kiegészített, a franchise eljövendő részeiben pedig még többet megtudhatunk a varázsló életéről. A végső válasz azért mégis csak az alkotóé:

Így jártunk. Pedig olyan izgalmas ötlet volt.

(Forrás: ScreenRant)