Bakelit - 2 dögös csaj elviszi a hátukon a Rock and roll-t

Harmadik részéhez érkezik a HBO új sorozata, a Bakelit, így már látjuk, hogy mi ez és merre tart. Az első, kétórás epizód döcögése után a második (58 perces) már könnyebben csúszott, de még mindig érződik némi reménytelen próbálkozás, hogy az egykori zenei világ minden apró szegletét meg kell mutatni. Pedig sokkal ütősebb lenne, ha a sorozat a főszereplő történetére fókuszálna, amit meg lényegében két nő tart a kezében. Már amennyire.

És a spoilerek meg a csajok

Richie Finestra (Bobby Cannavale) unja az életét, hiányzik neki a Rock and roll. Oké. Ahhoz, hogy ez tudatosuljon benne, szét kell csesznie magát. És ezt az életét meghatározó két nő érzi leginkább.

Ott van Richie felesége, Devon (Olivia Wilde), aki a drogozás hőskorában szokott le a kábítószerről, aki hippiskedés helyett a család mellett döntött, és több gyereket is felnevelt férjének. Ha ő nincs, ha nincsenek a gyerekek, akiknek jólétet kell biztosítani, akkor Richie egész biztos, hogy megmarad annak a pitiáner kis zenei producernek, aki lelketlenül nem foglalkozik az ügyfeleivel. Mert így akkor mogul lett belőle, hogy a lemezfelvételkor keletkező plusz költségekre is gigászi profitot ver. Ha egy zenész megbont egy Pepsit, akkor az zicher, hogy többszörös haszonnal lesz kiszámlázva neki. Minden más csak porhintés. Devon erős jelleme uralkodik akkor is, amikor Richiet épp egy nyomozó faggatja, az meg nem tud mondani semmi értelmeset, mert épp kiszállóban van belőle a kokain meg a pia.

És ott van Richie kis titkárnője (Juno Temple), aki még egy senki, vagyis az iroda nagy dílere, mert a zenészekkel nem könnyű, ugye. De ő képviseli azt a fiatalos lendületet, amit a zeneiparban több évtizede gyöpösödő nagykutyák nem értenek: a puszta érzelmek alapján történő zenekedvelést. Francba a tiszta hangzással, meg a jól összerakott szöveg+dallam együttesekkel. Ha valami beindít, akkor az jó. Ha valami nyilvános verekedésre készteti az embereket egy tánctéren, akkor az zseniális. Ha ő nincs, akkor nincs Nasty Bits, akik feltehetőleg a grunge előszelét hozzák magukkal.

Richie csak egy kirakatember, a csajok a fontosak ebben a sorozatban.

A PORT.hu ajánlja:

Bakelit - HBO