Bálnák birkák ellen! – Heti bemutatók

Ron Howard nagy bálnavadász eposza lesz az úr a mozipénztárnál, de az ínyenceknek ott van egy bájos izlandi birkatenyésztős darab, egy osztrák menekültmozi, egy felnőtteknek készült animációs film és egy, ilyenkor az ünnepek közeledtével kötelező családi összejöveteles akármi rengeteg neves színésznővel.

Káosz karácsonyra 

Ahogy minden évben eljönnek az ünnepek, úgy kerül elő minden alkalommal a kötelező több generációs hollywoodi családi összejöveteles életigenlő karácsonyi film, rendszerint valamelyik. Ezeknél kötelező elem a család békéjéről gondoskodó matriárka, a fekete bárány, a látszólag ideális, mégsem működő házasság, a váratlan vendég és a bolond rokon, és ez mind meg is van itt. A család feje Diane Keaton, a problémás csaj egyrészt Marisa Tomei, aki kleptomániás, másrészt Olivia Wilde, aki a reptéren szed össze egy vadidegen pasit, hogy azt higgye a családja, hogy sikerült megtalálnia a tökéletes pasit, az egyik váratlan vendég pedig Amanda Seyfried, akit „karácsonyi ajándékként” visznek haza. Az ilyen filmekben persze az a jó, hogy egyrészt akkor is remek színészeket látunk, ha a történet nem sikerült olyan ütősre, másrészt a következő ünnepekre is felmelegíthető, természetesen akkor már a tévé előtt.

Kinek ajánljuk? Akik szeretik a nagy, nyüzsgő családi összejöveteleket, és akiket nem zavar, ha 12 nő egyszerre beszél elég hangosan, illetve a fent felsorolt színésznők rajongóinak.

Kosok 

Festői szépségű izlandi völgyben él a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással. Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, az egész völgy állattartása veszélybe kerül. Hogy a járványt megfékezzék, a hatóságok le akarják ölni az állatokat, ezzel pedig nemcsak a fő bevételi forrásuktól esnek el a férfiak, de az évszázadok alatt nemesített fajta is kihal. A két testvér felismeri, hogy csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak. Gyönyörű óda a testvéri szeretethez, a hagyományokhoz és a nagyon, nagyon vastag pulóverekhez, a szokásos fanyar izlandi humorral!

Kinek ajánljuk? Akik vevők az északi humorra, vonzódnak a birkákhoz és/vagy design-ötleteket keresnek saját készítésű kötött pulcsikhoz.

Macondo

Egy Bécs melletti, Macondo néven emlegetett táborban közel 3000 menekült él, a tizenegy éves csecsen menekült, Ramasan csak egy közülük. Édesapját megölték az oroszok, ő mindössze ennyit tud róla, de alig emlékszik már rá, és most a kisfiú próbálja betölteni a családfő szerepét, besegítve dolgozó édesanyjának és gondoskodva húgairól. A dolgok viszonylag jól is alakulnak, míg fel nem bukkan a táborban apja egykori bajtársa, hogy fenekestül felforgassa Ramasan világát. Az iráni születésű osztrák rendezőnő, Sudabeh Mortezai a mostanában rendkívül aktuális témát meglepő visszafogottsággal, szépséggel és szeretettel kezeli, és ez emeli ki a Macondót a többi „menekültes” film közül, és persze az amatőr szereplők rendkívül hiteles játéka.

Kinek ajánljuk? Akik jobban meg akarják ismerni a menekült jelenség lényegét, illetve akik a menekült történettől függetlenül vevők az ún. coming of age történetekre, ahol egy kisgyereknek hirtelen felnőttként kell viselkednie.

Rendkívüli mesék 

Raul Garcia luxemburgi-spanyol animációs rendező filmje Edgar Allan Poe öt ismert rémtörténetének különböző stílusú adaptációja. Az antológia egyes sztorijait olyan világhírű színészek, rendezők mesélik el, mint - az archív felvételről megszólaló - Lugosi Béla, Christopher Lee, Guillermo del Toro, Julian Sands, és Roger Corman. A Rendkívüli mesékben sorrendben a következő Poe-történetek láthatók: Az Usher-ház vége, Az áruló szív, Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban, A kút és az inga és A vörös halál álarca. Edgar Allan Poe öt rémtörténetének különböző adaptációja igazi animációs stílusbravúr: a mesélők és történetek hangulatának megfelelően klasszikus fekete-fehér gótikus rémtörténet, számítógépes animáció, stilizált fotó-realista darab, és képregény-adaptációra emlékeztető feldolgozás is megtalálható közöttük.

Kinek ajánljuk? Akiket érdekel, mit rejt az animáció a Pixar és a Disney világán túl, és milyen, ha egy rajzfilm nem gyerekeknek szól.

A tenger szívében  

1820-ban egy Dél-Amerika nyugati partvidékétől több ezer mérföldre portyázó amerikai bálnavadász hajó, az Essex, több hónapnyi sikertelen keresés után nagyobb ámbrás cet csapatra talált, több állatot meg is szigonyoztak, ám egy hím cet ellenük fordul, az egyik csónakot ripityára törte, majd magát a hajót is meglékelte. A túlélők 90 napon át hánykolódtak a nyílt tengeren, és a túlélésért végül olyasmit is kénytelenek voltak megtenni, ami senkinek nem mutatna jól a CV-jében. A tenger szívében mindezt kisebb részben a történetet az írónak elmesélő egyik túlélő, nagyobb részben az igazi főhős, az Essex elsőtisztje, az alacsony sorból magát felverekedő vérbeli bálnavadász, Owen Chase szemszögéből mutatja be, és ezzel már az elejétől kezdve saját maga tesz mindent kiszámíthatóvá és egyben középszerűvé - különösen úgy, hogy a karaktert Ron Howard filmjében a jócskán limitált színészi képességekkel rendelkező Chris Hemsworth kelti életre.

Kinek ajánljuk? Akiknek bejönnek a régimódi hollywoodi eposzok!