Beépített szépség

Bizonyára sokan emlékeznek még az első hazai szépségkirálynő-választás tragikus körülményeire, amikor is a győztes, Molnár Csilla a mai napig tisztázatlan körülmények között öngyilkos lett. Az ügy nagy port vert fel annak idején, a rendőrség mellett könyv és dokumentumfilm is próbálkozott a rejtélyes eset végére járni, sikertelenül. Nos, a szépségkirálynő-választások csillogó kulisszái mögött minden bizonnyal mocskos dolgok történhetnek szerte a világon, Amerikában is, hiszen a Beépített szépség című krimi-vígjáték is ebbe a kevéssé ismert, de oly sokak által vágyott világba kalauzol el bennünket.

A hálózat csapdájában igazi sztárrá érett Sandra Bullock, a produceri teendők felelősségének felvállalása mellett játsza a címben említett FBI-ügynököt, Gracie-t, aki meglehetősen fura jelenség. A nyitó képsorokból megtudhatjuk, már hamvas kisleány korában is kemény balegyenesekkel szerzett érvényt akaratának az utcagyerkőcök között, s ez a tulajdonsága felcseperedvén sem változott meg. Az FBI akció-különítményében tevékenykedik több-kevesebb eredményességgel, ez időtájt inkább kevesebbel, mint többel. Egy bevetés alkalmával pillanatnyi bizonytalankodása miatt az egyik társa súlyosan megsérül, emiatt főnöke rendelkezési állományba helyezi. Ráadásul kivétel nélkül férfi nemű társai sem a bájos hölgyet látják benne, igaz ugyan, ez ellen ő sem sokat tesz, ugyanúgy falja az amerikai rendőrök kultikus fánkját, disznó vicceket mesél, sörözik és böfög, meg szürcsölve eszi a levest, mint bármelyik pasi(rendőr). Amikor az FBI egy bejelentést kap, hogy a Citizen (Polgár) álnevű rettegett terrorista merényletet tervez az idei Miss America-választáson, kézenfekvő tervnek látszik valakit beépíteni a szépségkirálynő-jelöltek közé.

Csakhogy az FBI-nak nem áll rendelkezésére a szükséges kvalitásokkal rendelkező ügynöknő. Aki megfelelő lenne, az éppen szülési szabadságon van, aki pedig hadra fogható, az a legjobb indulattal sem mondható szépnek. Végső megoldásként felötlik bennük: hiszen Gracie is nő, legyen ő a beépített ügynök! Ám a meglehetősen faragatlan trampliból a kiváló stylist-nek, Vic-nek (Michael Caine újabb színészi remeklése) is kemény munkába telik a kecses és szépséges jelölt megalkotása és kiképzése. Gracie-nek meg kell tanulnia nőiesen járni, viselkedni, csevegni. De ne legyenek kétségeink, a megfeszített munkát siker koronázza, a rút kiskacsa csodálatos hattyúvá változik, és a gaz terroristák összeesküvése is biztosan lelepleződik, és a vágyott szerelem sem maradhat el.

Elcsépelt a közhely, miszerint a szépség és az ész összeegyeztethetetlen fogalmak, a szépségkirálynő-jelöltek is kivétel nélkül bájos, ámde szerfölött butuska teremtések. Sandra Bullock is e tétel tarthatatlanságára próbálja felhívni a figyelmet új filmjével, sajnos nem sok sikerrel. Én szívesen elfogadom, és tudom is, hogy léteznek szép és okos nők, ez azonban e filmből kevéssé derül ki. Lapos és bárgyú a sztori, idétlen a koronába rejtett pokolgép ötlete, kínos Gracie önironikusnak szánt viccelődése sajátmagán és nőtársain, valódi humorérzék nélkül igen nehéz ezt a műfajt művelni. A szépségkirálynő-bizniszt külsőségeken alapuló, álságos, korrupt és mű világát szimpla, idióta cirkusszá degradálja ez a film, pedig gyaníthatóan sokkal több kiaknáznivaló lenne ebben a témában. Nem emeli a film színvonalát az egyébként kiváló mellékszereplők, pl. Michael Caine vagy a Star Trek-kapitány William Shatner profi alakításai sem.

És egy teljesen szubjektív vélemény: Sandra Bullock érdekes szépségű ugyan, de azért nem olyan jó nő, hogy elhiggyem, eséllyel indulhat a Miss America címért. Bár a filmbéli vetélytársait nézve, érezhetjük, a szépség mégiscsak relatív...