Belga belgák – a belga vígjátékok jellemrajza

A belga humor és életérzés különleges dolog: nem szép és nem jó, de van egy kifacsart fanyarsága, ami rendkívül szórakoztatóvá teszi. A műfajnak „arca”is van, az elsősorban komikusként ismert örökmozgó Benoît Poelvoorde, aki a legjobb vallon és flamand, vagyis belga komédiákban rendre felbukkan.

Legújabb testamentum  (2015)

Mint kiderül, Brüsszel nem csupán az Európai Unió központja, de az egész világé is, hiszen itt él Isten, aki egy tapló. Elhízott feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, ápolatlanul, egész nap fürdőköpenyben ülve keseríti meg az életünket, amikor olyan „törvényeket” ír, hogy a lekváros kenyér mindig lekvárral lefelé esik a földre, a másik sor mindig gyorsabb az áruházban, stb. Isten csak szórakozik az emberiséggel, és ebből lesz elege lányának, a tízéves Eának, aki első lépésként szétküldi mindenkinek elhalálozása dátumát, majd megszökik, hogy hat új apostolt keressen, akikkel megírhatja a Legújabb testamentumot. Benoît Poelvoorde ismét brillírozik, Catherine Deneuve pedig egy gorillával romantikázik!

Szarul állnak a dolgok (2009)

A 13 éves Gunther Strobbe apjával és három nagybátyjával él a nagyanyja házában. Napi szinten szembesül hatalmas alkohol mennyiségekkel, fölszedett nőcskékkel, és a szégyentelen semmittevéssel. Minden körülmény arra utal, hogy Gunther is hasonló sorsra jut. Vagy képes lesz megmenekülni a szerencsétlensége elől. Felix Van Groeningen (Alabama és Monroe) Dimitri Verhulst komoly nemzetközi sikereket aratott, önéletrajzi beütésű regényét dolgozta fel, és maga a film is igen sikeres lett, ami azért meglepő, mert tényleg egy rakás szőrös, hangos proli rohangál benne fel és alá, gyakran ruha nélkül, de a végén kiderül, hogy zord külsejük alatt meleg szív dobog, és ezek a férfiak tényleg törődnek a gondjukra bízott fiúval.

Hasta la Vista! (2011)

Lars, Philip és Josef, a három huszonéves jóbarát szereti a bort és a nőket – az utóbbiakat azonban csak elméleti síkon, lévén mindhárman fogyatékosak: az egyik majdnem teljesen vak, a másik tolószékbe kényszerült, a harmadik pedig teljesen béna. A három flamand srác elhatározza, hogy Spanyolországba utaznak, ahol a speciális bordélyban végre elveszíthetik a szüzességüket. A szüleiknek azt lódítják, hogy bortúrára mennek, bérelnek egy mikrobuszt, a fizetett sofőrjük pedig egy zsémbes, túlsúlyos vallon asszony lesz – hogy az országra jellemző megosztottságból így is viccet űzhessenek a film készítői. Az Hasta la vista! nyilván manipulál minket, hiszen három jobb sorsra érdemes srácnak kell drukkolnunk, hogy legalább egyszer dughassanak egy jót – adott esetben tényleg utoljára életükben -, de a film humora van olyan életteli és eredeti, hogy kiegyenlítse ezt a fajta „érzelmi többletet”.

JCVD (2008)

Mit adott a világnak Belgium a csokoládén és sörön kívül? Hát Jean-Claude Van Damme-ét, ám az évek során a belga akciósztár önmaga karikatúrájává vált – és ezt ő maga is tudja, különben aligha vállalta volna a róla elnevezett film főszerepét, ahol a kiégett, anyagi gondokkal és lánya megbecsüléséért küzdő színész egy szerencsétlen véletlen folytán egy életveszélyes bankrablás kellős közepén találja magát állig felfegyverzett banditáktól körülvéve. Ha ez nem lenne elég, a hatóságok a rablással és a túszok meggyilkolásával is a bankban rekedt akciósztárt vádolják, így Van Damme-nak minden tudását és erejét latba kell vetnie, hogy visszanyerje a közvélemény és a rendőrség bizalmát - máskülönben aligha éli túl a pattanásig feszült helyzetet...

Pánikfalva (2009)

Stephane Aubier és Vincent Patar gyerekjátékokkal készült filmje a gyermeki egyszerűség és a találékonyság filmes ünnepe. Hőseink a Cowboy, az Indián és a Ló – előbbiek a Lovat szeretnék felköszönteni születésnapja alkalmából, az ajándék pedig egy saját kezűleg készített grillsütő lesz, ám a megrendelésükbe hiba csúszik: 50db helyett 50 milliárd téglát szállítanak ki számukra, a. Ló háza pedig eltűnik és összeomlik a tűzifa-hegy alatt. Ráadásul Ló a tervei ellenére, a nevezetes napon a szeretett kancát, Madame Longrée-t sem nyerheti el, aki a szomszédos konzervatóriumban ad zongoraleckéket. Ehelyett meg kell küzdenie néhány lehetetlen tengeri lénnyel, egy ideges medvével, három örült tudóssal és egy pszichopatával.

Veled is megtörténhet (1992)

Minden modern belga vígjáték atyja ez a film, a fekete  humor netovábbja, már-már beteges poénparádé egy filmstábról, akik úgy döntenek, hogy egy sorozatgyilkosról fogatnak dokumentumfilmet, akit nap mint nap elkísérnek a „munkába”. A pasas egy idegesítő seggfej, akinek be nem áll a szája, ezen felül pitiáner és gátlástalan – egy klasszikus, bár korai Benoît Poelvoorde szerep -, de a filmesekre nagy hatással van, és kezdik lassan félretenni a munkához szükséges objektivitást, és hamarosan ők is az események részeseivé válnak. Egy fekete-fehér film, mely kővé dermesztette a Cannes-i zsürit és elhozta a Filmkritikusok Nemzetközi Díját.