Best of Angelina

Bár ma is gyönyörű színésznő, Angelina Jolie ma már inkább humanitárius jótevőként és rendezőnőként ismert, igaz, új filmje, a melankolikus A tengernél főszerepét férjével, Brad Pittel közösen vállalta, nyilván terápiás céllal, és ez nekünk is jó ürügyként szolgál, hogy összeszedjük színészi pályafutása legemlékezetesebb alakításait.

Észvesztő (1999)
Talán nem véletlen, hogy James Mangold (A nyughatatlan, Börtönvonat Yumába) lélektani drámájára kevesen emlékeznek, nem is nagyon szokták vetíteni, pedig az ekkor még nagyon fiatal Angelina Jolie élete legnagyobb sikerét aratta vele, Oscar- és Golden Globe díjat kapott, egyebek közt, Lisa, a szőke démon megformálásáért. Pedig nem ő volt a főszereplő, hanem Winona Ryder, bizonytalan, összezavarodott tinilányként, akit a pszichiáter határeseti személyiségzavarral diagnosztizál, és be is utalja a Claymoore kórházba, ahol egy csapat furcsa, fiatal nő között találja magát – és egyikük a Jolie által alakított, elragadó, ám beilleszkedési zavarokkal küzdő Lisa, a szociopata, akinek az okoz örömet, ha másokat manipulál, sőt, egy lányt képes az öngyilkosságba kergetni, de neki is megvan a gyengéd és sebezhető oldala – és kétségkívül ő a legérdekesebb karakter az egész filmből.
 

Lara Croft: Tomb Raider (2001)
A dögös régészlány története a 2000-es évek elején még nagy durranásnak számított, és hajlandóak vagyunk odáig merészkedni, hogy azt sugalljuk, hogy nagy hatással volt a modern képregény-feldolgozások új arculatának megtalálására. Igaz, Lara Croft, különc milliomos-csemete, kalandor  és képzett harcművész nem képregényhős, hanem egy videójáték főszereplője, és ehhez a karakterhez Angelina Jolie minden tekintetben passzolt:ő testesítette meg a kor fizikailag és mentálisan is erős, önálló, sportos, de rendkívül feminin nőideálját, akinek baromi jól állt a combjára szíjazott búvártőr. A történet szerint Larának a fény háromszögének két felét kell megtalálnia, mely háromszög isteni erővel ruházza fel birtokosát, ezért akarja megszerezni a Fény Népe nevű titkos társaság, és akkor a világ nagy veszélybe kerül. Ezt kell Larának megakadályoznia minden áron, és ebben egy fiatal és friss, még dús hajkoronával rendelkező Daniel Craig segíti.

Hatalmas szív (2007)
Volt idő, amikor a világszintű terrorszervezetek nem napi szinten hallattak magukról, és egy emberrablás hónapokig foglalkoztatta a sajtót és a közönséget – különösen, ha egy újságíró elrablásáról és meggyilkolásáról volt szó. Daniel Pearl a Wall Street Journal dél-ázsiai irodájának vezetője volt, aki egy fontos téma nyomában járt, amikor 2002. január 23-án Pakisztánban elrabolták, majd jóval később közzétették a kivégzéséről készült felvételt. A film azonban nem Danielről, hanem a felkutatására induló feleségéről, Mariane Pearlről szól, aki férje eltűnését, a megtalálásáért folytatott küzdelmet és meggyilkolásának történetét megírja memoárjában. Amikor kiderült, hogy Michael Winterbottom Angelina Jolie-t kérte fel a szerepre, sokan felhördültek, az asszony ugyanis kreol, aki holland, kubai és kínai gyökerekkel rendelkezik, ám ő alkalmasnak tartotta Jolie-t arra, hogy visszaadja mindazt, amit átélt, a színésznő pedig sötét, göndör hajat és a sajátjánál sötétebb szemet  kapott, és rendkívüli átéléssel játszott – ami nem csoda, hiszen már ekkor is számos humanitárius feladatot látott el.

Elcserélt életek (2008)
Egy amerikai színész(nő) számára egy álom beteljesülése lehet egy Clint Eastwood filmben játszani, hiszen a színész/rendező egy igazi legenda, és még a kevésbé elismert filmjei is nagyon fontosak, és ezúttal egy megtörtént esetet dolgozott fel. 1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins elbúcsúzik a kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták, holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene, és egyszerre kell megküzdenie ezzel, kutatnia kisfia után és valamit kezdeni a „jövevénnyel” – és ennyi dráma egy jó színésznőnek igazi jutalomjáték.

Demóna (2014)
Úgy tekintünk kissé erre a filmre, mint Angelina Jolie Szörnyella de Frász szerepe, ahol egy gonosz mesefigura mögé bújva lehet önfeledten ripacskodni – hiszen csak meséről van szó. Igaz, a címbéli Demóna nem mindig volt egy szörnyeteg – mint a gonosz majom a Family Guyban. Valamikor A gyönyörű és tisztaszívű fiatal tündér volt, aki népe és a királyság legelhivatottabb védelmezője volt, ám elárulták, és addig tiszta szíve kővé változott, és elátkozza a megszálló király újszülött lányát – na ő lesz felcseperedve Csipkerózsika, akinek a kezében van a királyság békéjének és talán Demóna boldogságának kulcsa is. A hatalmas szarvas sisakot/fejdíszt viselő Angelna fejedelmi látvány (a kosztüm a többszörösen Oscar-díjra jelölt Anna B. Sheppard műve) egyszerre fenyegető és vonzó, és látható, hogy élvezte a kissé komolytalan szerep minden pillanatát, és ezzel egyedül vitte el a filmet a hátán.