Bukás Spielberg új filmje, de már forgatja a következőt

A barátságos óriás elvérzett a Némó 2-vel és az új Tarzannal vívott nézettségi versenyben. De Spielberg nem ezzel foglalkozik, hanem az új sci-fijével a Ready Player One-nal.

Múlt héten került észak-Amerikában mozikba az új Spielberg-film, A barátságos óriás (hozzánk csak augusztusban jön, már ha egyáltalán), és nagyon csúnyán elvérzett a másik két friss premierfilmmel, az új Tarzannal és a The Purge: Election Year című horrorral: csak 19,6 millió dolláros bevételt termelt, míg az előbbi két film 30 millió feletti nyitóhétvégét produkált. A toplsita elejéről természetesen harmadik hete kirobbanthatatlan a Szenilla nyomában, és A függetlenség napja 2 is sokkal jobban nyitott a múlt héten, mint most Spielberg óriásos meséje.

A patinás szórakoztatóipari szaklap, a Variety már arról ír, hogy Spielberg ma már nem tud lépést tartani a hollywoodi trendekkel, és végleg elveszítette azt a mozimágusi képességét, és ma már nem tud úgy kasszát robbantani a blockbustereivel, mint annak idején A cápával, az E.T.-vel, az Indy-filmekkel, a Jurassic Parkkal és a többi kultfilmjével.

A cikk persze hozzá teszi, hogy nem kell azért még temetni Spielberget: Paul Dergarabedianmédiaelemző szerint ugyanis még mindig ő az első név, akit bemondanak az emberek, ha arra kérik őket, nevezzenek meg egy híres filmrendezőt. A nagy stúdióknál viszont már nem cseng ilyen jól a neve: a Universal vagy a Disney producerei jelenleg hamarabb rábólintanak Christopher Nolan vagy James Cameron filmtervére, mint Spielebrgére, akinek a legutóbbi filmjei (Kémek hídja, Lincoln, Tintin, Indy 4) már közel sem vonzottak be annyi nézőt, amennyit a stúdiók előzetesen reméltek.

Spielberg utolsó nagy lehetősége a visszatérésre a Ready Player One című lehet, ami az azonos című, bestseller sci-fi regény látványos adaptációjként lett beharangozva. A 2018-ra elkészülő filmet a napokban kezdték el forgatni - ezt a hírt a forgatókönyvíró, Zak Penn osztotta meg a Twitterén:

A futurisztikus közeljövőben játszódó történet főhőse egy Wade Watts nevű tinédzser (Tye Sheridan), aki sokmillió geek társához hasonlóan rendszeresen becsatlakozik egy virtuális valóságba, hogy ott megfejtse a tervezőzseni James Halliday popkulturális kikacsintásokban tobzódó, ördögi feladványait, mesés vagyont nyerve ezzel. Wade-nek van is esélye a győzelemre, hiszen ugyanúgy ismeri a Gyalog galopp-idézeteket, mint a Star Wars-szereplőket és az ősrégi videojátékokat, ám azzal is szembesülnie kell, hogy ebben a játékban az élete a tét, mert a riválisai a gyilkosságtól sem riadnak vissza, amikor híre megy, mennyire jól áll a fiú a feladványok megoldásában. A film tervezőzsenijét a Kémek hídja Oscar-díjas szovjet kéme, Mark Rylance alakítja, de Simon Pegg és a Star Wars 7 egyik mellélkszereplője, Hannah John-Kamen is feltűnik majd benne.