Charlie angyalai - Tűzből sosem elég

A Charlie angyalai elképesztően sikeres tévésorozat volt, a hetvenes évek végén. Akkoriban a tíz év körüli kislányok kizárólag hármasával "bandáztak", s akinek huszonöt-harminc körüli barátnője, felesége van, kérdezze csak meg, játszottak-e azelőtt csárlisat.

Ennek a sorozatnak alapötletéből és néhány emblematikus motívumából készült moziváltozat kerül most a mozgóképszínházak műsorára. Senki se számítson azonban lagymatag múltidézésre, a hetvenes évekre csupán a telefon hangszórója és néhány zenés-táncos betét utal. Teljesen korszerű, pörgős és vicces akciófilmet láthatunk, világmentéssel, James Bond-megoldásokkal és rengeteg Mátrix-kungfuval. A hangvétel enyhén parodisztikus, vagy inkább finoman csipkelődő. Ami az egész "prodzsektet" életre hívó, ezredvégi hetvenes-évek nosztalgiát leginkább tükrözi a kész műben, az a képi világ: az igaz mozibarátnak oly kedves, mindig játékos és szívet melengető osztott képmező itt most végre újra fontos szerepet kap, a film során többször ötletesen használják ki a hol kettő, hol három részre felosztott kép adta lehetőségeket.

A mese nem különösebben bonyolult: fertelmesen gonosz szoftverfejlesztő fenyegeti a világot, az Angyalok behálózzák őt, kiderítenek egyet-mást, megvernek sok embert (egy csomó férfit és egy nőt), esik néhány nem olyan nagyon meglepő, amúgy hatalmas csavar a történeten, végül pedig szegény világ újra megmenekül.

Van egy dolog viszont, ami könnyen filmtörténeti pillanattá teheti ezt a mozit. A dolog neve Sam Rockwell, ő egy színész, ő alakítja a "srácosan" vonzó számítógépzseni szerepét, a filmtörténeti pillanat pedig az, hogy most csillogtatja meg magát először egy igazi sikerfilmben. Legutóbb a Titanic fesztivál keretében vetített Gyepkutyák főszerepében láthattuk, az előtt pedig ő volt a rossz a Halálsoronban. Ha van igazság, ez a fiatalember lesz az idén elkezdődött nullás évek első markáns felfedezése, az évtized egyik meghatározó férfisztárja. Az illető ugyanis egészen egyszerűen lenyűgöző. Az hogy sármos, jó felépítésű és akrobata, még semmi, viszont gyakorlatilag bármit el tud játszani, és ezt úgy teszi, hogy közben végig önmaga marad. Jelen filmben is mindenkit lejátszott a vászonról, egyenként és a csoportos jelenetekben tömegesen is, ha ott van, csak őrá lehet figyelni. Jegyezzük meg a nevét: Sam Rockwell!