Clint Eastwood 88 éves

Clint Eastwood vitathatatlanul legenda, ráadásul igazi polihisztor: játszik, ír, rendez, zenét szerez. Noha karrierje soha nem bicsaklott meg, öregkorára elsősorban már rendezőként tartjuk számon.

Első filmszerepét egy olcsó horrorfilmben kapta

A klasszikus Fekete Lagúna szörnyének 1955-ös Revenge of the Creature című folytatásában egy Jennings nevű labortechnikust alakított. Szerepe olyan kicsi volt, hogy ki sem írták a nevét a stáblistára, bár akkoriban csak a fontosabb közreműködőkét tüntették fel. Az áttörést az 1958-as westernsorozat, a Rawhide jelentette, és ez későbbi karrierjét is alapvetően meghatározta.

Kirúgták az ádámcsutkája miatt

Pályája elején Eastwood sorra kapta az aprócska szerepeket az Universal filmjeiben, de a stúdió elég hamar megszabadult tőle, mondván, hogy sandán néz és sziszeg a szövege közben (később épp ez vált a védjegyévé), továbbá túl nagy és feltűnő az ádámcsutkája. Ezután, míg szerepet nem kapott a Rawhide-ban, Hollywoodban medencéket takarított.

 

Hét gyereke van öt nőtől - vagy több

Eastwoodnak számos kapcsolata és felesége volt, így hét gyerek biztos. Ezzel kapcsolatban mindig homályosan fogalmaz, mert a "legalább hét", "hét biztosan" válaszokból egyértelmű, hogy talán maga sem tudja, mennyi, de gyanítható, hogy több, mint amiről tud vagy elismer. Gyerekei közül Scott a legismertebb, serényen építgeti hollywoodi karrierjét (Tűzgyűrű 2., Halálos iramban 8., Öngyilkos osztag), és Francesca, akivel a magyar közönség a tavalyi miskolci CineFesten személyesen is találkozhatott.

Megválasztották polgármesternek

Tevékenyen foglalkozik a politikával is. Republikánus, de magát libertariánusnak vallja, a mottója: "Mindenki hagyja békén a másikat". 1986-ban fogadott szülővárosa, a kaliforniai Carmel-by-the-Sea polgármesterévé választották, és tisztségének két éve alatt erősítette a kisvállalkozásokat, támogatta a környezetvédelmet, valamint a városka infrastruktúráját is látványosan fejlesztette.

 

Nemet mondott James Bond és Superman szerepére

Miután Sean Connery végzett James Bond szerepével, az alkotók Eastwoodot szerették volna a helyére, de ő visszautasította, mert úgy vélte, hogy a 007-est brit színésznek kell játszani. Superman szerepére is komoly esélye volt, de nem akart szuperhősgúnyába bújni, mert soha nem érdekelték az ahhoz hasonló, valóságtól elrugaszkodott karakterek.

 

A koreai háborúban túlélt egy repülőszerencsétlenséget

A koreai háború alatt életmentőként és úszóoktatóként szolgált az amerikai hadseregben. 1951-ben egy vadászbombázón utazott, amikor a repülő üzemanyaga kifogyott, és Kalifornia közelében az óceánba csapódott. Eastwood és a pilóta szerencsésen megmenekültek, majd három mérföldet úsztak, míg partra jutottak.

(Forrás. Goliath)