Clive Owen, a sebész

  • PORT.hu / PORT.hu

Mint rengeteg sztár, Clive Owen is rájött, hogy a tévé már nem egyenlő a kispályával. Egy-egy nagyobb lélegzetvételű produkcióért érdemes leigazolni, akár több évadra is.

A sebész című sorozatra tökéletesen igaz a fenti állítás. A szereplők szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen a Cinemaxnak igazán minőségi darabot sikerült letennie az asztalra. A siker természetesen a szereplők mellett nagyban köszönhető az íróknak és a rendezőnek, Steven Sederberghnek. Soderbergh is a nagyvászonról költözött a tévébe, számtalan kiváló filmet jegyez, mint pl. az Erin Brockovich, az Ocean’s filmek, a Traffic, amiért megkapta az Oscar-díjat, vagy a személyes kedvencemet, a Mint a kámfort.

A Sebészben sikerült egy olyan képi világok kialakítania, ami hamar berántja az erre fogékony nézőket. A kissé depressziós, sötét környezet teljes összhangban van a főszereplő Clive Owen kiváló játékával. A másik fontos tényező a kísérő zene, ami itt kissé kiverte a biztosítékot sokunknál, hiszen egy 1900-as évek elején játszódó történettől elsőre teljesen idegen a modern szintetizátorokkal meghangszerelt instrumentális hangzás.

Sőt még másodjára is, de az epizódok folyamán rá kellett jönnünk, hogy a szokatlan stílus érdekes módon kiválóan alátámasztja a film feszültebb jeleneteit. A történet egy kórház életét, és annak dolgozóit mutatja, be, de ez csak a felütés. Korántsem egy sima kórházas sorozatról van szó, sőt jobban nem is térhetne el azoktól. Már az első epizód meghatározza a hangulatot, ugyanis a kórház vezető sebésze egy sikertelen műtét után (ami a páciens halálával végződik) rezignáltan fejbe lövi magát. Clive Owen karaktere, Dr. John W. Thackery nehezen dolgozza fel barátja elvesztését, és az idő folyamán, szép lassan kiderül, hogy miként viszonyul hősünk a gyógyításhoz, miközben depressziós, önpusztító életmódot él.

Az orvosi hivatásához a végletekig elkötelezett, mogorva emberről azért kiderül, hogy nagylelkű, és ha mást nem is, de a tehetségen nagy becsben tartja. Saját magát nem kímélve, gyakran a nap 24 órájában problémák megoldásán dolgozik, de ezt csak drogokkal tudja elérni. Súlyos ópium- és kokainfüggő, aminek meg is kell fizetnie az árát. De a sorozat nem csak a főhős önpusztító életmódja miatt érdekes. Megismerhetjük az 1900-as évek New Yorkját, az ott élő emberek kasztjait, a város sokszínűségét, nemzetiségeit, a szegények és gazdagok problémáit, és a színes bőrűek kiszolgáltatott helyzetét.

A sebész ma este látható a HBO csatornán este 8 órától.