Csütörtöki kínálat

Október végéhez közeledve sem csappantak meg a programok. Remek ötleteket adunk, íme a lista hozzá!

20. Brand Festival 2021

Etele Plaza, október 28-29.

Ha a gyakorlatban alkalmazható, naprakész tudásra vagy kiéhezve, itt a helyed! Egy év kihagyás után Közép-Európa egyik legjelentősebb stratégiai konferenciája visszatér, élőben, személyes jelenléttel az Etele Plaza Hypermozijában. A fesztivál középpontjában a közgazdasági gondolkodást feje tetejére állító viselkedési közgazdaságtan lesz, amely jelentőségét mutatja, hogy a téma két elismert kutatója, Daniel Kahneman és Richard H. Thaler Nobel-díjban részesült.

III. Portugál Nyelvű Filmek Fesztiválja

Kino Cafe Mozi, október 28-31.

A budapesti portugál nyelvű Nagykövetségek (Angola, Brazília, Portugália) a Zöld-foki-szigetek tiszteletbeli konzulátusával együttműködve, a Budapesti Camões Intézet Portugál Nyelvi Központtal és a Kino Cafe-val közösen október 28 és 31 között rendezik meg a Portugál Nyelvű Filmek Fesztiválját Budapesten.

8. Skandináv Filmfesztivál

Art+ Cinema, október 28.-november 3.

Október 28. és november 3. között 8. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában. A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik. A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók.

Őszi szünidei gyerekfoglalkozások - Világjáró Gundel-palacsinta

Millennium Háza, október 28., 10.30h

Hogy mivel üsd el az időt az őszi szünetben? Itt egy remek ötlet: izzítsd be a nagymamát vagy a nagypapát, és ugorjatok be a Millennium Házába egy közös kalandra! A három nap során az Állatkertet, a Gundel-palacsintát és a Széchenyi fürdőt ismerhetitek meg közelebbről a kiállítótérben -a Városliget története című kiállításban, utána pedig a műhelyben együtt alkothattok mindenféle klassz dolgot a nagyszülőkkel.

Múzeumi szünetelő | Alkoss bátran!

Magyar Nemzeti Galéria, október 28., 10.30h

Fedezd fel Gerhard Richter lenyűgözően sokszínű festői világát, nézz, kérdezz és inspirálódj a művekből! Színek és szürkék, éles és elmosódott képek, fotófestmények és színskálák – csupa izgalmas ötlettel és merész kísérlettel ismerkedhettek meg. Az őszi szünidő alatt izgalmas műalkotásokkal ismerkedhettek meg ritmussal, zenével és közös alkotással várják a családokat.

Futrinka - workshop - Felfedezők Mozgásos alkotófoglalkozás

Trafó, október 28., 17h

Lenne kedved tengerre szállni és új szigeteket felfedezni? Szívesen utaznál az óriásteknős hátán és merülnél bele a korallzátonyok káprázatos világába? Balról beúszik egy nagy szem - a bölcs bálnáé. Ha elég bátor vagy, elmondja titkát. Jobbról világító medúzák hívnak táncolni - kövesd őket a Kincses szigetre! A tízalkalmas workshop sorozaton a tengerek világával, a szigetekkel és a nagy felfedezőkkel foglalkoznak.

Családban marad - Találkozás Mécs Annával és Mécs Imrével

Jókai Anna Szalon, október 28., 18h

Az újonnan induló sorozatban olyan családtagokat ülnek egymás mellé, akik közül az egyik, néha akár mindkettő valamilyen módon kapcsolódik az irodalomhoz. Beszélgetés könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat. Első alkalommal Mécs Anna és Mécs Imre lesz a vendég, moderátor Szekeres Nikoletta.

A festészet mint absztrakció

Magyar Nemzeti Galéria, október 28., 18h

Fehér Dávid művészettörténész előadása. Az előadás Gerhard Richter művészetét a stílus(talanság), az in/differencia, illetve az absztrakció és a realizálás fogalmai felől értelmezi. Arra keresi a választ, hogy miképpen konceptualizálta Richter a festészetet az 1960-as években, és mindez mennyiben eredményezett egy stílusokon túli, az egymást látszólag kizáró stílusokat egymás mellé rendelő életművet, amely panoramikus képet nyújt a képalkotás lehetséges módozatairól.

Kemény István 60 / Születésnapi köszöntés és könyvbemutató

Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM, október 28., 18h

Születésnapján pályatársak, barátok köszöntik Kemény Istvánt. A Magvető Kiadó Kemény István hatvanadik születésnapjára jelenteti meg ezt a több műfajú könyvet, ami egyben a válogatott versek-kötet és egy beszélgetős könyv is. Hegyi Katalin irodalomtörténész a neki kedves Kemény-versek keletkezésének pillanataira kérdezett rá, a költő pedig mesélt gyerekkorról, szerelemről, rendszerváltásról, városokról, barátságokról, hosszú éjszakákról, félelmekről, boldogságokról és még ezer másról.

20 éves a Magyar Vonóstrió

Aranytíz Kultúrház, október 28., 18h

Közreműködik: Szilvásy Viktória – hegedű (az Operaház művésze, főiskolai tanár), Rudolf András – brácsa (a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezetője), Maróth Bálint – cselló (a Budapesti Vonósok és az Orfeo Zenekar művésze). A koncerten Rudolf András átiratai hallhatóak.

Fehér Renátó, Kustos Júlia (szerk.): A világot szétszerelni

Magvető Café, október 28., 18.30h

A kötet huszonöt szerző verseit, novelláit és regényrészleteit közli. A szerzők egyszerre hatolnak a dolgok mélyére, és fogadják be a nagy kép egészét. Kik ők? Régészek, kutatók, tanárjelöltek és frissen érettségizettek, örök álmodozók és örök pragmatikusok. Dühösek és rezignáltak, okosak és érzékenyek. A könyvbemutatót megnyitja: dr. Dian Viktória, az Athenaeum Kiadó igazgatója. A díjakat átadja: Kustos Júlia és Fehér Renátó. A nyertes pályaműveket felolvassa: Kurta Niké és Borbás Gergő.

Hát, ha van is, én még nem találtam meg

Kamra, október 28., 19h

A fiatal angol drámaíró, Nick Payne 2009-ben valósággal berobbant az angol színházi életbe az első, Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabjával, amely egy teljesen átlagos családról szól. Szülőkről, akik világmegváltó terveket dédelgetnek ugyan, de egyáltalán nem tudnak mit kezdeni a tizenéves lányuk problémáival. Egy tinédzserről, akit a külseje miatt bántalmaznak az osztálytársai.

Burok

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház, október 28., 19h

A születésünkre nem emlékszünk, a haldoklásunkat már nem tudjuk majd elmesélni. A szülés hasonlóan elementáris határhelyzet – túl a valós téren és időn, kivételes tapasztalás. A Tünet Együttes új produkciójában a szülés élményét kíséreli meg felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval és képpel.

Szerelmek városa

Vígszínház, október 28., 19h

Párizs nyüzsgő utcái, művészek, artisták, színészek és arisztokraták magával ragadó kavalkádja. A történet középpontjában Garance, a gyönyörű színésznő áll, és négy férfi, akik mind szeretik: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata. Jacques Prévert forgatókönyvéből született filmet 1990-ben a francia filmkritikusok és filmkészítők a valaha volt legjobb filmnek választották. A különleges, érzékeny és érzéki történetet Vecsei H. Miklós átiratában, Kovács Adrián zenéjével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatják a nézők.

Keresztül-kasul

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, október 28., 19.30h

A szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon. Janet nincs jó kedvében, amikor szombat hajnalban felszáll a San Franciscó-i repülőtérről induló helyközi gyorsvonatra.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Giacomo Sagripanti - Gyász és vigasz

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyerem), október 28., 19.30h

Közreműködik: Bakonyi Anikó - szoprán, Szántó Andrea - alt, Fekete Attila - tenor, Cser Krisztián -  basszus, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.
Vezényel: Giacomo Sagripanti.

Román Jazz Fesztivál | Mischa Blanos & Chori Ander: Crossrhodes (RO)

BMC - Opus Jazz Club, október 28., 20h

Mischa Blanos és Khori Ander fantáziadús történeteket szőnek, amelyek különleges módon szólnak az általuk helyesnek ítélt szellemi állapotokról, a meditációnak szentelt terekről, az önelemzéshez szükséges tágas felületekről. Reperotárjuk darabjainak mindegyike más-más oldalát reprezentálja ugyanannak az improvizatív és eufónikus univerzumnak.

Ed Sheeran „=” Album Party

Akvárium Klub (VOLT Lokál), október 28., 21h

Budapesten egyedülálló módon hallgathatjátok meg az év egyik legjobban várt pop lemezét: Ed Sheeran új stúdióalbumát közvetlenül a debütálás pillanatától a főváros egyik legnépszerűbb klubjában, az Akváriumban hallhatják a rajongók. A premiert megelőzően nyolc népszerű hazai előadó készül kedvenc Ed-feldolgozásaival, a helyszínre ellátogatók pedig exkluzív merch-termékeket is beszerezhetnek az október 28-án kezdődő bulin.