Cuki rózsaszín szöszi-múvi

  • Tanita / Internetto

Rossz hír a barnáknak, feketéknek, vöröseknek: a szőke nős vicceknek lehet, hogy befellegzett! Dr. Szöszi munkába állt. Csütörtök óta a hazai szőkék is ´jog´-os védelemben részesülnek.

Szegény Reese Witherspoon... Az isten se mossa le róla többé, hogy ő a szőke-mítosz istennője. Nem csodálkoznék, ha fejlett igazságérzetű sorstársai a Szőke Cicák Érdekvédelmi Szervezetébe tömörülve tiszteletbeli elnöknek választanák.

Na, de ne szaladjunk előre...

Adott ugye a manapság közérdeklődésre számot tartó szőke-nő problematika. És egy rendező, Robert Luketic, aki jó érzékkel nyúlt a tutiba, és filmvászonra álmodta minden idők leghálásabb és legkevésbé komolyan vehető témáját.
Reese Witherspoon a sikergyanús forgatókönyv kedvéért hajlandó volt levetni a Kegyetlen játékokból ismert intellektuális maszkot és felölteni a rózsaszín Barbie-rucit.
A szupi kis történet szerint Elle Woods (R. Witherspoon) a Cicababa Főiskola eredményes növendéke, leginkább dauer és pedikűr-manikűr szakon jeleskedik. Esténként szívecskés párnájába sírdogálja leghőbb vágyát: szívdöglesztő Warner Huntington (Matthew Davies) házastársi esküjét.
Ám a kását nem eszik olyan forrón, Warner családi hagyomány szerint kormányzói rangra tör, így hites feleségét jónevű, csupaész famíliából kell választania. És Elle váratlanul lapátra kerül...

Rövid önsajnáló csokika zabálást és shoppingolást követően kipattan a szikra "Nyuszifül" okos kis szőke buksijából: követni szívszerelmét a Harvard jogi karára.
Mi sem egyszerűbb... csiribú csiribá és már bent is találja magát és Gyilkos nevű pincsijét a sznob íkúbajnokok között. Ugyan társainak - főleg Warner-fiú anorexiás új jegyesének (Selma Blair) - toalettje és make-up-ja hagy némi kívánnivalót maga után, mégis Elle az, aki valamilyen "érthetetlen" okból a kirekesztettséggel küzd. Eleinte...
Optimizmus, ápolt külső, jóságos tekintetű támogató... és a szekér máris röpül. Hősnőnk a város legnevesebb ügyvédi irodájának gyakornokaként találja magát, ahol segítségével rejtélyes gyilkossági ügy szálait bogozzák kifelé.

Könnyed vígjátékokat -főleg nem multiplex-darabokat- nem szokás erősen pozitív jelzőkkel illetni, hacsak nem minimum Woody Allen jegyzi őket. Valóban, a történet nem valószínű, hogy emberi jogi tudományos disszertáció alapjául szolgálhatna, sőt, - ellent kell mondjak magamnak -, a szőkenős viccáradat útjába se fog akadályokat építeni.

Ellenben az első pillanattól az utolsóig szórakoztató. Reese Witherspoon hiteles szőke szépség: árad belőle a kedvesség, a naívság. Sokkal könnyebben befogadható, mint csillogó, tekintélyes hollywoodi társnői. Ügyesen csinál az üresfejű csinibabából tehetséges (és szerencsés) ügyvédnőt, aki azért sikerei ellenére sem bújik ki a bőréből és mond le feminim szertatásairól.

Apropó, szertartások... külön elismerést érdemelnek a mesterien eltalált sztereotipikus részletek: pincsi kutya, szőrös telefon, szívalakú jegyzettömb, Cosmo-biblia...

Ha szőke lennék, lehet, hogy megdobogtatták volna a szívemet Dr. Szöszi hányattatásai. Így barnán azért inkább örülök, hogy nem nehezedik rám a szőkeség kétes értékű áldása.

Mindenesetre: Szőkék ne csüggedjetek! Vak tyúk is talál szemet...