De mi van a 47. oldalon?

Nicolas Cage úgy tűnik, imádja az aranyat, és az Indiana Jones/Tomb Rider-féle filmekből már jól ismert pörgős zűrláncokban való bújócskázást. Amikor először öltötte magára Benjamin F. Gates bőrét, csak a függetlenségi nyilatkozatot nyúlta le. Aztán eltelt pár év, jött a folytatás, és a híres kincsvadász-régészprofesszor nem érte be kevesebbel, mint az Egyesült Államok elnökének elrablásával. Persze ezúttal sem volt más választása, hiszen A Nemzet aranya - a titkok könyve című film többek között egy olyan nem létezőnek nyilvánított könyvecske körül forog, melyet csak a mindenkori amerikai elnök láthat.

Abban az országban, ahol az egy főre eső szuperhősök és világmegmentők száma olyan nagy, mint az USA-ban, ott cseppet sem meglepő, ha a tudósok szuperintelligenciájuk mellett még olyan jellemzőkkel is rendelkeznek, mint a filmsztár/topmodell külső, a testépítőket megszégyenítő erőnlét, vagy az extravastag bankszámla. És természetesen pont kihalt dél-amerikai indián nyelveket kutató szülőkkel vannak megáldva, barátaik között pedig hemzsegnek a harmincéves, "bármilyen computer-rendszert feltörő", dögletesen jóképű, de "sosem képes becsajozni" jellegű fazonok. Ha nem is minden tudós ilyen szerencsés, Benjamin F. Gates ilyen. A Nemzet aranyában hosszas rohangálás, és szuperhősöknek is ízletes falatnak számító kalandok után megmentette a családi becsületet, és megszerezte a nőt. Itt minden normális kincsvadász békésen menne nyugdíjba, és venne egy borászatot a Napa völgyben, mert az olyan divatos manapság. Talán Gates is ezt tenné, ha időközben nem megy tönkre a szép szöszi professzornővel kötött házassága, plusz nem kerülne a családi mundérbecsület újabb slamasztikába. A második rész elején tehát újra ott tartunk, ahol az első rész elején is. Se nő, se becsület. Gates-t azonban, ahogy azt már az előző részben is tapasztaltuk, minimum svéd acélból faragták. Nekifeszül, és hóna alatt az elengedhetetlen computer-zseni Riley-vel nekiindul, hogy felmentesse családját az Egyesül Államok egyik legnagyobb összeesküvésében - a Lincoln-merényletben - való részvétel vádja alól.

A feladat nem egyszerű. A páros először Párizsban bosszantja a közegeket, innen aztán egyenesen az angol királynő dolgozószobájába indulnak betörni. Ezen a ponton csatlakozik hozzájuk a Nő, a vagyonmegosztáshoz véresen ragaszkodó Abigail. Miután a londoni akciót ügyesen kivitelezik, következik a Fehér Ház, ovális iroda, s mindezek után az USA első emberének elrablása. Szerencsére fent említett amerikai nem szívja mellre a dolgot, értékeli Gates lelkesedését, hazája, és családja iránti elkötelezettségét, és bizonyára oda van azért a szirupos szövegért, amitől valószínűleg minden amerikai néző elolvadt a gyönyörűségtől, viszont minden nem amerikai néző véreshányást kap. Gates hozzájut az áhított titkos elnöki könyvhöz, és egyenesen a híres, amerikai elnökök gigantikus mellszobraival díszített hegyhez siet, ahol kisebb barátságtalan barlangtúra után rálel egy újabb megatonnányi aranyra, és a kalandok hatására a nő szívére is. Kész a happy end!
Hogy megmaradjon az első részből jól ismert koncepció, az akciófolyam közepette folyamatosan jelen van a "csúnyabácsi" is, aki szintén a kincset akarja, nagy gorillái és sok pisztolya van. Valamint egy idő után újra előkerül az FBI, melynek vezetőjével Gates szerencsére az első résznek köszönhetően puszipajtás jogviszonyt ápol. Új elem, hogy a szülők, akiknek 32 évre visszavezethető párkapcsolati problémája van, aktívan részt vesznek fiúk futkosásában. A happy end számukra is tartogat pozitív változásokat.

Aki nem szereti a földtől elrugaszkodott, már-már sci-fi és Hófehérke meg a hét törpe kategóriájú valóságalappal rendelkező filmeket, az ne, ismétlem, NE váltson jegyet A Nemzet Aranya - a tiktok könyve című filmre, mert morogva és köpködve fog távozni. Aki viszont szereti a pörgős, mindig történik valami, és sose tudjuk, hogy mi, és ez nagyon jó nekünk típusú Kalandfilmeket (igen, nagy K-val), amikben van sok izgalom, kis szerelmi szál, némi humor, és sok szép helyszín, azoknak érdemes beinvesztálni egy mozijegyre. Akinek pedig tetszett megsúgom, nem maradunk sokáig Ben Gates nélkül. Ugyanis van egy sanda gyanúm arról, hogy a forgatókönyvírók alig várják, hogy összehozzanak egy újabb kétórásra valót abból, ami a Titkok könyvének 47. lapján áll!